Kókusztej, mandulaital vagy rizsital? Melyik legyen?

Életmód
Kókusztej, mandulaital vagy rizsital
Ha sokszor te sem vagy biztos, mikor, melyiket válaszd, olvass tovább!

A növényi italok népszerűsége töretlenül nő. Sokan tejfehérjeallergia vagy tejcukorérzékenység miatt fogyasztják őket, míg mások ízük, állaguk miatt szeretik. Ha érdekel, hogyan készülnek a növényi italok és mit érdemes tudni élettani hatásukról vagy tápanyagtartalmukról, tudj meg többet a növényi italokról korábbi cikkünkben!

Ha pedig az érdekel, hogy a leggyakrabban használt növényi italokat hogyan tudod a konyhában használni, melyiket érdemes például a kávéba önteni és melyik illik jobban a süteményekbe, akkor olvass tovább!

Mielőtt továbbmegyünk, mindenképp fontos megjegyezni, hogy a tejhelyettesítő növényi italok nem tudják helyettesíteni a tejben található fehérjét és  tápanyagokat. Ezért, ha bármilyen okból kifolyólag teljesen kiiktatnád a tej és tejtermékek fogyasztását az étrendendből, mindenképp konzultálj dietetikus szakemberrel arról, hogyan pótold más forrásokból ezeket a tápanyagokat!

Rizsital

A rizsital gluténmentes, édeskés ízű ital. Kávéba töltve nem adja azt a krémes hatást, mint az állati tejek, de kellemes, édeskés íze jól áll a tejes jellegű kávés italoknak. Mivel azonban enyhén érződik benne a gabonás jelleg, előfordulhat, hogy a kávéhoz jobban fogod szeretni a mandula- vagy kókuszitalt. Turmixokhoz, palacsinta tésztába is jó választás, főzelékekbe, mártásokba is bátran használhatod.

A rizsitalnak több kalciummal dúsított fajtája is kapható.
Magas szénhidráttartalma miatt fogyasztását cukorbetegek számára nem szokták javasolni.

Ha főzéshez használod a tej kiváltására, érdemes észben tartani, hogy a rizsital több növényi tejhelyettesítő italhoz hasonlóan édesebb ízt ad, mint a tehéntej, és könnyebben megég magas hőmérsékleten.

Mandulaital

A mandulaitalnak alacsonyabb a kalória-és szénhidráttartalma, mint a tehéntejnek, így a cukormentes változata jól beilleszthető cukorbetegek, inzulinrezisztensek étrendjébe is.

Vásárlás előtt mindig győződj meg a termék tápanyagtartalmáról! A mandulaitalt gyakran ízesítik hozzáadott cukorral, ami az íze mellett a tápértékét is befolyásolja!

A mandulaital kellemes kísérője a kávéknak, és sütemények, pohárkrémek alapanyagaként is nagyon finom. Zabkásába vagy házi fagylalthoz is kipróbálhatod.

Ha a reggeli „tejeskávédat” szívesen innád növényi italból készítve, érdemes megkóstolnod a NESCAFÉ® Dolce Gusto® vegán finomságait, a NESCAFÉ Dolce Gusto Almond Caffé Latte-t és a NESCAFÉ Dolce Gusto Coconut Caffé Latte-t! Tudtad, hogy a NESCAFÉ® Dolce Gusto® kávégépek hideg elkészítési funkciójával a NESCAFÉ® Dolce Gusto vegán Coconut Caffé Latte és Almond Caffé Latte kapszulákból szuper finom jegeskávét készíthetsz? Ráadásul mindezt természetesen laktózmentesen.

Szójaital

Az egyik legismertebb és legkönnyebben elérhető növényi ital. Krémesebb állagú, mint a rizsből, vagy olajos magvakból készült társai. A szójaitalok fehérjetartalma a legmagasabba a növényi italok között, sőt nagyon hasonló az állati eredetű tej fehérje tartalmához is.

Krémesebb állaga miatt kávékhoz, turmixokhoz is nagyon kellemes. Semleges állaga, íze jó alapanyaggá teszi akkor is, ha főételekhez, levesekhez szeretnéd használni.

Kókusztej

Kellemes kókuszos íze van, ami miatt lehet különleges kávékoktélok alapanyaga, vagy használhatod sütemények, pohárdesszertek készítésénél.
Fontos megjegyezni, hogy a kókusztej nem egyezik meg a kókuszkrémmel. Míg a kókusztej hígabb állagú, a kókuszkrém jóval sűrűbb.
A kókuszkrém is kitűnően használható egyébként számtalan recepthez, mint például a chia puding, az ázsiai szószos curry-k.

Zabital

 A rizsitalhoz hasonlóan magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára kevésbé ajánlott a fogyasztása.
Gluténérzékenyek csak a gluténmentes zabból készült zabitalt fogyaszthatják.
Állaga, krémessége a szójatejéhez hasonló, így főételek, levesek készítésekor érdemes kipróbálni.