Kezdd az évet sportosan!

Életmód
Kezdd az újévet sportosan!
A rendszeres mozgás benne volt az újévi fogadalmaidban, de nem érzed a húzást? Már többször belekezdtél, de nem tartott sokáig? Akkor ez a cikk neked szól.

Új év, új élet. Egészséges életmód, egészségtudatos étrend, káros szokások elhagyása, rendszeres sport, ezek a leggyakoribb újévi fogadalmaink. Miért van az mégis, hogy sokszor bele sem kezdünk a megvalósításukba, vagy bár elkezdjük, az év végén újra előkerülnek a fogadalmak listáján? 

Egy új életforma megvalósítása nem kis feladat, hiszen a régi berögződések elhagyását és teljesen új szokások kialakítását igényli. Adunk pár tippet, hogyan érdemes elkezdeni a sportos életmódot, és mi segíthet az akadályok leküzdésében. 

Jelölj ki konkrét célokat!

Önmagában a rendszeres sport, mint cél nem elég kézzelfogható. Mi a rendszeres? A nullához képest heti 15 perc is az, a kérdés, hogy minek van értelme? Mi az, ami miatt még fél év, egy év múlva is azt fogod érezni, hogy ez bevált, folytatni szeretnéd? Heti 15 perc után valószínűleg semmi.  

A túlzásokat félretéve: olyan célokat tűzz ki, ami kihívást jelent, mégsem annyira megterhelő, hogy kudarcba fulladjon a küldetés! Fontos, hogy bizonyos idő után érezd, hogy volt értelme, pozitív változást hozott az életedbe. Ez az, ami aztán tovább tud vinni a cél felé. 

Motiváljon, hogy egészségesebb leszel, emellett figyeld a tested változását kívül-belül! Ha megérzed, mennyivel jobb a közérzeted edzés után, sőt hosszútávon is, ha érzed, mennyit javul az állóképességed, és még szellemileg is frissebb leszel, elképesztő lendületet kaphatsz! 

Tervezz!

Ha már meghatároztad a célt, tervezd meg, hogyan szeretnéd elérni. Ha nem vagy járatos a sport világában, kérd szakértő segítségét, vagy keress egy olyan ismerőst, aki tanácsot tud adni!

Lehet, hogy elhatározod, hogy heti kétszer futni fogsz, de a te célod eléréséhez más típusú sport gyakorlására is szükség van, vagy a saját magad által eltervezett gyakoriság nem megfelelő. Fontos figyelembe venni adottságaidat, testalkatodat, állóképességedet. A sport csak akkor lesz élvezetes, ha ehhez igazítod a terhelést. Különben vagy a nem megfelelő eredmény, vagy a kudarcélmény miatt hamar elveszítheted a motivációt. A túlzott megerőltetés, nem megfelelő gyakorlatok kiválasztása vagy a gyakorlatok szabálytalan kivitelezése pedig balesetveszélyes is lehet.  

Jól jönne pár klassz edzésterv? Böngéssz cikkeink között!

A formás karok diadala

Életmód
Te is jártál már úgy, hogy integetés közben ringó karod szinte külön életre kelt?
A formás karok diadala

Ne feledd, a jó teljesítményhez energiára lesz szükséged. Edzés előtt 30-60 perccel kitűnő választás a teljes értékű zab felhasználásával készült Nestlé Fitness termékcsalád gabonapelyhei és gabonapehely-szeletei. 


Dokumentálj!

Nem is hinnéd, mennyire motiváló lehet egy fotósorozat, amivel nyomon követheted az eredményt. Mivel a tükörben naponta látod magad, folyamatosan hozzászoksz a változásokhoz, ezért nem lesz annyira látványos saját magad számára. De ha hetente, kéthetente, havonta készítesz egy fényképet, le fogsz döbbenni a változáson. 

Ha a karcsúsodás a cél, sokszor a mérleg által mutatott számot tartjuk mérvadónak. Fontos, hogy tudd, nem csak ez számít! A sport következtében fejlődni fog az izomzatod, ami nehezebb, mint a súlyfölösleget okozó zsírpárnák, ezért az, hogy nem csökken drasztikusan a kilóid száma, nem jelenti azt, hogy nem is jársz jó úton.  

Keress partnert!

Sokszor hajlamosak vagyunk elhalasztani egy edzést ilyen-olyan indokkal, így szép lassan ritkulnak a mozgással töltött órák, elmarad az eredmény, elmúlik a motiváció, feladjuk. Ha tudod, hogy te is a halogatók táborát gyarapítod, keress egy edzőtársat, csatlakozz egy csoporthoz, vagy sportolj edzővel! Ha más számít a jelenlétedre, nem fogod olyan könnyen lemondani a programot. 

+1 Nem csak az edzés számít sportnak!

Szervezz minél több kirándulást, szabadtéri sportos elfoglaltságot! Ezekbe ráadásul be tudod vonni a családot vagy a barátaidat is.