Sajnos Magyarországon a halfogyasztás jóval az ajánlott mennyiség alatt van, pedig a hal amellett, hogy remek fehérjeforrás, gazdag a szív- és érrendszert védő, immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő hatású omega-3-zsírsavakban. Legtöbb omega-3 zsírsav a tengeri halakban található, azonban a hazai halak közül a busa, pisztráng és kecsege is tartalmazzák.
Az alacsony halfogyasztásnak több oka is lehet. Az egyik, hogy általában leragadunk a karácsonyi halászlé és rántott hal párosnál, pedig rengeteg egyszerűen és gyorsan elkészíthető, változatos halétel létezik, melyeket akár a gyerekek bevonásával is megfőzhettek. Így rögtön egy nagy lépést tesztek, hogy a gyerekek megismerjék és megkedveljék a halas fogásokat.
- Az sem mindegy, milyen halat választasz. A szálka sokszor még a felnőtteket is elrettenti, a gyerekeket pedig egész biztosan. Erre nagyon jó megoldás a szálkamentes halfilé.
- Ha a hal intenzívebb illata, íze tart vissza, válassz kevésbé intenzív ízű halat. Az afrikai harcsa, pangáziusz, harcsa és a tőkehal is jó választás lehet. A tonhalat és a lazacot még a válogatósabbak is szívesen megeszik, de ez egy költségesebb opció.
A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* kiderült, hogy a közös főzés a szülőkkel segít megszerettetni az egészségtudatos étrendbe illeszthető alapanyagokat. Ráadásul tapasztalatból is tudhatjuk, hogy a gyerekkorban elsajátított szokások – így az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás is – könnyen és hosszútávon rögzülnek.
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekek a halrudacskán kívül is egyenek halat, érdemes olyan receptet választanod, amit akár közösen is elkészíthettek.
Ehhez pedig a következő halfasírt recept tökéletes.
Jöjjön néhány tipp, amivel megkedvelhetitek és könnyedén rendszeressé tehetitek a halfogyasztást:
- A fagyasztóban legyen mindig valamilyen hal! Ez lehet már előre elkészített halfasírt, halrudacska, vagy halfilé. Így könnyebben előveszed majd, mikor a menüt állítod össze.
- Tarts a kamrában halkonzervet! Remek alapanyag halkrémekhez vagy salátákhoz.
- Légy kreatív! Csempéssz halat azokba a fogásokba, amiket nagyon szerettek. Egy tonhalas pizza vagy egy tejszínes-halas tészta biztos siker.
Kóstoltad már a MAGGI Halas Tagliatelle és a MAGGI Sült Hal Zöldfűszeres mártásban alapokat? Ezekkel az alapokkal egyenesen gyerekjáték az ínycsiklandó halételek elkészítése. Tarts otthon mindig egy-két tasakkal, és ha egy könnyű, villámebédre vagy vacsorára vágysz, pár friss hozzávaló hozzáadásával tényleg pofon egyszerűen készíthetsz belőle olyan fantasztikus halas recepteket, mint ez a kettő.