Minek a rántás, ha saját magával is besűrítheted a főzeléket? Sokkal finomabb így, és a kiegyensúlyozott étrendbe is jobban passzol.
A sárgaborsóra legtöbben két dolog miatt fújnak. Az egyik ok a rossz gyerekkori menza élmény, a másik az, hogy sokan még az amúgy magától is sűrű főzelékké álló alapanyagot tovább sűrítik a rántással, amitől ragadós, lisztes lesz.
Egy pár érv a sárgaborsó mellett:
- könnyen beszerezhető,
- könnyen tárolható,
- pénztárcakímélő alapanyag
- vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag (pl. B-vitamin, E-vitamin, magnézium, kálium, folsav), így télen is segít a vitaminpótlásban
- magas élelmi rost tartalmú.
Ha pedig megkóstolod ezt a könnyű sárgaborsó főzelék receptet, biztos elfelejted az összes eddigi rossz érzésedet.
Hozzávalók
- 30 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1db MAGGI Erőleves kocka
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 csomag friss koriander apróra vágva (elhagyható)
- 1 szárított chili
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A sárgaborsót alaposan mosd át, majd hideg vízbe áztasd be legalább 2-3 órára.
- A MAGGI Erőleves kockából készíts 1l alaplevet, majd tedd bele az egész vöröshagymát, a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a sárgaborsót.
- Lassú tűzön főzd, míg a sárgaborsó megpuhul, de még nem lesz pépes.
- Közben olajon, közepes tűzön pirítsd kb. fél percig az összemorzsolt chilit, majd add hozzá az őrölt római köményt, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd a fűszereket, amíg a római kömény illatozni kezd. Vigyázz, ne hagyd sokáig pirulni, mert könnyen megég, és keserű lesz.
- Amikor a sárgaborsó puhára főtt, keverd hozzá a fűszeres olajat, sózd, borsozd.
- A zöldség felét tedd turmixgépbe, és pépesítsd, majd keverd össze a darabos sárgaborsóval.
- Ha túl sűrűnek érzed a főzeléket, egy kevés alaplével tudsz higítani rajta.
- Friss korianderrel tálalva fantasztikus, de ha nem kapsz koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel is.