Számtalan íz, változatos finomságok… pukkadásig? Ha az ünnepek után valami visszafogottra vágysz adunk pár egyszerű, téli tippet.
A vöröshagyma az az alapanyag, amit annyira ösztönösen használunk, hogy sokszor bele se gondolunk, milyen pozitív élettani hatásai vannak. Rostokban gazdag, ezért jótékony hatással van többek között az emésztésre. A fokhagyma után a legerősebb antibakteriális hagymaféle, ezért megfázás esetén is javasolt a fogyasztása. A vér koleszterin szintjére is pozitív hatással van, antioxidánsokban gazdag.
Hagymaleves
Hozzávalók
- 5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 1db Maggi Tyúkhúsleveskocka
- 1 l víz
- 1-2 ek vaj
- 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
- A vízből és a leveskockából készíts alaplevet.
- A zúzott fokhagymát és a karikákra vágott vöröshagymát vajon pirítsd üvegesre.
- Öntsd rá a lisztet, párszor keverd meg, majd add hozzá az alaplevet.
- Öntsd hozzá a bort is, és főzd pár percig. Fűszerezd ízlés szerint, tálald reszelt sajttal.
Gombás-fetás töltött krumpli
Hozzávalók
- 6 nagyobb krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 6 db csiperkegomba
- 1 kis doboz tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg feta sajt
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A meghámozott krumplikat sós vízben főzd meg.
- Közben az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olajon pirítsd meg, ezen fonnyaszd meg az apró darabokra vágott gombát, közben sózd, borsozd.
- Miután a krumplik megfőttek, hosszában vágd őket félbe, majd kiskanállal óvatosan belezd ki őket.
- A kivágott „krumpli belet” keverd össze a tejföllel, és villával vagy krumpli törővel alaposan nyomkodd össze.
- Add hozzá a gombás ragut, morzsolj bele feta sajtot, és alaposan keverd el.
- A masszát töltsd vissza a krumplikba, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig.