Újévi fogadalmak miatt változtatnál étrendeden, vagy mindig is fontos volt számodra az egészségtudatos életmód? Korábban is igazi környezetvédő voltál, vagy mostanában kezd ez a terület fontossá válni számodra? Szeretsz újdonságokkal kísérletezni vagy szeretnéd, hogy a gyerekek nyitottak legyenek az új alapanyagok iránt? Ha valamelyik kérdésre felkaptad a fejed, a növényi alapú étrend tetszeni fog. Miért?
A Veganuary, azaz a vegán január célja
A Veganuary egy non-profit szervezet, amely 2014 januárjában indult az Egyesült Királyságban, a vegán étrend kipróbálására buzdítja az embereket. A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat (is) támogassa, akik étrendjükből nem szeretnék vagy nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból.
Azért, mert nyitsz az növényi alapú ételek felé, még nem jelenti azt, hogy azonnal fejest kell ugranod a vegán életmódba. Ugyanakkor a húsfogyasztás csökkentésével és több növényi alapú étel fogyasztásával olyan új szokásokat tudsz kialakítani, amikkel sokat teszel egészséged megőrzéséért, és bolygónk védelméért egyaránt.
A növényi alapú étrend jótékony egészségügyi hatásai
Általánosságban elmondható, hogy akik több zöldséget- gyümölcsöt fogyasztanak:
- általában egészségtudatosabb életmódot folytatnak,
- magasabb a rost- és alacsonyabb a telített zsírsavbevitelük,
- étrendjüknek köszönhetően csökkentik a túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség és csökkenthetik egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A növényi alapú étrend jótékony hatása bolygónkra
Több tanulmány mutat rá arra*, hogy ha világszerte áttérnénk egy olyan étrendre, amely kevesebb húst tartalmaz, ugyanakkor a zöldségekre, gyümölcsökre és kalóriabevitelre érvényes ajánlásokat szem előtt tartja, a táplálkozáshoz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértéke akár 50%-kal is csökkenthető lenne. Erről bővebben itt olvashatsz.
Kedvet kaptál, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Fokozatosan. Kísérletezz, próbálj ki új alapanyagokat, új recepteket, de ne vezess be drasztikus változásokat egyik pillanatról a másikra, mert ez hosszútávon így nem lesz fenntartható. Vannak azonban trükkök, amiket már ma bevethetsz:
- Először csak egy étkezést alakíts húsmentessé, majd iktass be húsmentes napokat! A január azért szuper alkalom ehhez, mert a Veganuary kihíváshoz csatlakozva rengetegen kísérleteznek a növényi étrenddel, ami már önmagában is nagyon motiváló.
- Próbálj ki különböző alternatív húshelyettesítőket: pl. készíthetsz vagy vásárolhatsz búzafehérjéből előállított szejtánt, ami tökéletesen illik egy cézár salátába!
Ismered Garden Gourmet növényi alapú termékcsaládunkat? Garden Gourmet termékeinket azoknak fejlesztettük, akik csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat, de nem szeretnének lemondani a hagyományos receptek ízvilágáról. Termékcsaládunk egyszerűen elkészíthető, változatos, az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendbe beépíthető növényi alapú finomságokat kínál, ami hozzájárul a napi fehérjebevitelhez.
Helyettesítsd okosan az alapanyagokat és készítsd el akár a kedvenc magyaros ételedet hús nélkül:
- pörkölt - gombapörkölt, cukkinipörkölt, karfiolpörkölt
- bolognai - kezdd akár kis lépésekkel és a hús felét cseréld le vörös lencsére
- rakott étel - vöröslencsével, tofuval, csicseriborsóval