Vegán január? Te mit tudsz róla?

Teszt
veganuary
A Veganuár, azaz vegán január apropóján világszerte rengetegen kipróbálják a vegán vagy vegetáriánus étrendet. A növényi alapú élelmiszerek fogyasztásának előtérbe helyezése pozitívan befolyásolja egészségünket és környezetvédelmi hatása is jelentős. Te mennyire ismered a vegetáriánus étrendet? Teszteld velünk tudásod!

Napi fogyasztásod mekkora részét képezzék a növényi eredetű alapanyagok a hazai táplálkozási ajánlások szerint? Melyik a helyes válasz?

  • Legalább a felét! Persze ebbe nem tartozik bele a burgonya és a finomított pékáru!
  • Több mint a háromnegyede zöldség és gyümölcs legyen, ide tartoznak a hüvelyesek, az olajos magvak, és a gabonafélék is.
  • Nem az a fontos, hogy az alapanyagok hány százaléka növényi eredetű, hanem az, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket biogazdálkodásból szerezzük be! 

Mit gondolsz, a Nestlé 2017-es kutatása szerint vajon világszerte a fogyasztók hány százaléka törekszik arra, hogy kevesebb húst fogyasszon, vagy akár teljesen el is hagyja az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását? 

  • 30%
  • 10%
  • 40%

Mi az a Veganuary? Válaszd ki a HAMIS állítást!

  • A Veganuary egy non-profit szervezet, amely 2014 januárjában indult az Egyesült Királyságban. 
  • A Veganuary a vegán étrend kipróbálására buzdítja az embereket januárban és az év többi napján.
  • A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat támogassa, akik étrendjükből szeretnék teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból. 

Bizonyos tápanyagok kiegészítésére lehet szükséged, ha vegetáriánus/vegán étrendet követsz. Tudod mire érdemes figyelned?  Válaszd ki a HAMIS állítást!

  • Ha nem fogyasztasz halat, érdemes a nagy Omega-3-zsírsavtartalmú növényi források közé tartozó különböző magokat (pl.: len, repce, kender), a dióféléket és ezek olajait beillesztened étrendedbe.
  • A hús elhagyása alacsonyabb magnézium bevitelt eredményez, ezért lényeges, hogy a diófélék, magvak, hüvelyesek gyakrabban forduljanak elő a menüben!
  • B12-vitamint csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Vegán táplálkozás esetén rendszeresen szükség van megfelelő B12 pótlásra, például B12-vitaminnal dúsított élelmiszer vagy B12-vitamintartalmú étrend-kiegészítő fogyasztására.

Válaszd ki a jó vasforrásnak minősülő növényi alapanyagokat! 

A növényi alapanyagokból kevesebb vas hasznosul. Fogyaszd C-vitaminban gazdag növényekkel együtt a jó vasforrásnak minősülő zöldségeket és gyümölcsöket, ezzel is támogatva a vas hasznosulását a szervezetedben!
 

  • diófélék, hüvelyesek, zab, zöldlevelűek, aszalt gyümölcsök
  • citrusfélék, karfiol, rozs, hajdina, quinoa
  • répa, karalábé, tökfélék, tökmag

Melyik meghatározás NEM HELYES a különböző étrendi irányzatokkal kapcsolatban?

  • Peszkateriánus: A hal fogyasztása megengedett, de nem fogyasztanak a hal mellett húst (csirke, marha, sertés… stb.) és egyéb állati eredetű alapanyagokat.
  • Ovo-lakto vegetáriánus: Tej-és tejtermékek, és tojás fogyasztható
  • Laktovegetáriánus: A tej- és tejtermékek megengedettek, de a tojás nem 
  • Ovo vegetáriánus: Tojás ehető, de a tej-és tejtermék nem

Igaz vagy hamis? 

Általánosságban elmondható, hogy akik több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak, általában egészségesebb (és egészségtudatosabb) életmódot folytatnak, magasabb a rost- és alacsonyabb a telített zsírsavbevitelük, étrendjüknek köszönhetően pedig csökken a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség és csökkenhet egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
 

  • Igaz
  • Hamis

Válaszd ki a helyes választ! A Flexitáriánus étrend fogyasztói:

  • A hagyományos étrendekhez képest kevesebb húst fogyasztanak. Hetente párszor esznek húst, vagy egyéb állati eredetű termékeket például tejet és tejtermékeket, tojást, halat.
  • A hús kivételével bármilyen más állati eredetű élelmiszert (pl.: tej és tejtermékek, tojás, hal) fogyasztanak.
  • Állati eredetű termékeket ritkán és nagyon keveset fogyasztanak, tápanyagbevitelük maximum 10%-át tehetik ki az állati eredetű élelmiszerek.

Több tanulmány mutat rá arra, hogy ha világszerte áttérnénk a kevesebb húst tartalmazó étrendre, ugyanakkor a zöldségekre, gyümölcsökre és a kalóriabevitelre érvényes ajánlásokat szem előtt tartanánk, akkor a táplálkozáshoz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértéke globálisan jelentős mértékben csökkenthető lenne. Mennyivel?

Forrás: Sustainable Healthy Diets Guiding Principles – 2019
 

  • 40%-kal
  • 50%-kal
  • 65%-kal

Melyik állítás maradéktalanul igaz?

  • A táplálkozás, az élelmiszerek termelése, termesztése egy komplex rendszer részei, és nagyban függenek a helyi éghajlati, társadalmi, gazdasági és kulturális tényezőktől. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása minden esetben fenntarthatóbb.
  • Érdemes figyelni arra, hogy mivel pótoljuk a húsokat, állati eredetű ételeket étrendünkben, hiszen egyes növények környezeti lábnyoma – különösen, ha nem szezonális, hanem külföldről behozott termékekről van szó, pl. avokádó, quinoa, szója – adott esetben nagyobb lehet a helyi húskészítményekénél. 
veganuary
On
On
73
VEGANUARY
0-1-0
1-0-0
0-0-1
0-1-0
1-0-0
1-0-0-0
1-0
1-0-0
0-1-0
0-1
8
5
Off
Off
Off