Te mennyit tudsz a kávéról?

Teszt
Kávé teszt
Mennyire vagy otthon a kávé világában? Tudod, mi a különbség az Arabica és a Robusta kávébabból főzött kávék között, mi az a krémes réteg egy igazán jó espresso tetején? És azt, hogy a Nestlé hogyan támogatja a kávétermelő gazdákat? Teszteld velünk tudásod!

Melyik a legtöbb kávét termelő ország a világon?

  • Uganda 
  • Brazília
  • Ghána

Melyik állítások IGAZAK az Arabica és a Robusta kávébabok kapcsán?

  • Az Arabica kávébabból főzött kávé íze élénk, összetett, íze selymes és kevésbé savas, míg a Robusta magasabb koffeintartalommal rendelkezik.
  • A Robusta kávébab gazdag aromája és a belőle készített kávé vastag krémrétege miatt népszerű espressoként.
  • Az Arabica kávébab a magasabban fekvő területeken terem, ezért aromája erősebb, mint a Robustáé.

Mit jelent, hogy egy kávé termőhelyszelektált?

  • A „termelőhelyszelektált” kifejezés, angolul " SINGLE ORIGIN ", a kávé származási helyére utal. Azt a kávét hívhatjuk így, amely pontosan meghatározott helyről és termelőtől származik. A termőhelyszelektált kifejezés emellett garancia a kiváló minőségre.
  • A „termőhelyszelektált” kávék esetében a kávészemeket kézzel szüretelik és kávészemenként, gondos felügyelet mellett szelektálják, hogy biztosan csak a legtökéletesebb kávészemek kerüljenek a csomagolásba. Az így válogatott kávé minősége garantáltan nagyon magas.

Mi befolyásolja a kávé minőségét?

  • A kávécserje fajtája
  • A termesztés teljes folyamata, beleértve a szüretelést, a szárítást vagy a tárolás módját is
  • A kávészemek pörkölése
  • Mindegyik

Melyik pörkölés eredménye lesz egy erősebb ízű, testesebb, kevésbé savas kávé, mely a pörkölések közül a leggyümölcsösebb eredményt adja?* 

  • Világos pörkölés
  • Közepes pörkölés
  • Sötét pörkölés

Mit jelent a kávékészítés kapcsán a „crema” szó? 

  • A crema egy világos, homokszínű réteg, ami a megfelelően elkészített espresso tetején jelenik meg. Ahhoz, hogy crema réteg keletkezzen a kávén, magas nyomással átpréselt kb. 95 fokos vízre van szükség. A magas nyomású víz a frissen őrölt kávéban az olajokat kioldja, eloszlatja, és pici buborékokat képez, ez maga a crema.
  • A crema az a tejhab, amelyet az espresso elkészítése után az italra öntünk. Másnéven ez az espresso macchiato, vagyis espresso tejhabbal.

Mit gondolsz, a magyarok átlagosan mennyi kávét fogyasztanak egy nap alatt?**

  • 40 ml (kb. 1 átlagos espresso)
  • 85 ml (kb. 2 átlagos espresso)
  • 110 ml (kb. 3 átlagos espresso vagy egy jó hosszú kávé)

Szerinted a magyarok napi folyadékbevitelének hány százaléka kávé?**

  • 4%
  • 8%
  • 12%

Hány kávétermelő gazdát támogatott a NESCAFÉ® a Nescafé Plan keretében világszerte 2010 óta?***

  • 245 000
  • 520 000
  • 700 000

Mennyi kávécserjét juttatott el a Nestlé a kávétermesztő gazdákhoz és miért?

  • 100 milliót, hogy több kávébab termesztésére legyen lehetőségük
  • 325 milliót, hogy jobb minőségű Arabica kávébabot tudjanak termeszteni
  • 235 milliót, hogy fiatalítsák kávécserje állományukat

A NESPRESSO® minden csésze kávéja karbonsemleges lesz...***

  • ...2022 végére
  • ...2023 végére
  • ...2025 végére
coffeworld
On
Off
Off
Off
63
CWORLD
0-0-1
1-1-0
1-0
0-0-0-1
0-1-0
1-0
1-0-0
0-1-0
0-0-1
0-0-1
1-0-0
9
5
Off
Off
Off

* Forrás: A kávé eredete - Honnan származik a kávé| NESCAFÉ | HU (nescafe.com)
** Forrás: Kantar Hoffmann kutatás (2017)
*** Forrás: Közös Értékteremtés jelentés (2020)