Teszt
Mennyire vagy otthon a kávé világában? Tudod, mi a különbség az Arabica és a Robusta kávébabból főzött kávék között, mi az a krémes réteg egy igazán jó espresso tetején? És azt, hogy a Nestlé hogyan támogatja a kávétermelő gazdákat? Teszteld velünk tudásod!
Melyik a legtöbb kávét termelő ország a világon?
- Uganda
- Brazília
- Ghána
Melyik állítások IGAZAK az Arabica és a Robusta kávébabok kapcsán?
- Az Arabica kávébabból főzött kávé íze élénk, összetett, íze selymes és kevésbé savas, míg a Robusta magasabb koffeintartalommal rendelkezik.
- A Robusta kávébab gazdag aromája és a belőle készített kávé vastag krémrétege miatt népszerű espressoként.
- Az Arabica kávébab a magasabban fekvő területeken terem, ezért aromája erősebb, mint a Robustáé.
Mit jelent, hogy egy kávé termőhelyszelektált?
- A „termelőhelyszelektált” kifejezés, angolul " SINGLE ORIGIN ", a kávé származási helyére utal. Azt a kávét hívhatjuk így, amely pontosan meghatározott helyről és termelőtől származik. A termőhelyszelektált kifejezés emellett garancia a kiváló minőségre.
- A „termőhelyszelektált” kávék esetében a kávészemeket kézzel szüretelik és kávészemenként, gondos felügyelet mellett szelektálják, hogy biztosan csak a legtökéletesebb kávészemek kerüljenek a csomagolásba. Az így válogatott kávé minősége garantáltan nagyon magas.
Mi befolyásolja a kávé minőségét?
- A kávécserje fajtája
- A termesztés teljes folyamata, beleértve a szüretelést, a szárítást vagy a tárolás módját is
- A kávészemek pörkölése
- Mindegyik
Melyik pörkölés eredménye lesz egy erősebb ízű, testesebb, kevésbé savas kávé, mely a pörkölések közül a leggyümölcsösebb eredményt adja?*
- Világos pörkölés
- Közepes pörkölés
- Sötét pörkölés
Mit jelent a kávékészítés kapcsán a „crema” szó?
- A crema egy világos, homokszínű réteg, ami a megfelelően elkészített espresso tetején jelenik meg. Ahhoz, hogy crema réteg keletkezzen a kávén, magas nyomással átpréselt kb. 95 fokos vízre van szükség. A magas nyomású víz a frissen őrölt kávéban az olajokat kioldja, eloszlatja, és pici buborékokat képez, ez maga a crema.
- A crema az a tejhab, amelyet az espresso elkészítése után az italra öntünk. Másnéven ez az espresso macchiato, vagyis espresso tejhabbal.
Mit gondolsz, a magyarok átlagosan mennyi kávét fogyasztanak egy nap alatt?**
- 40 ml (kb. 1 átlagos espresso)
- 85 ml (kb. 2 átlagos espresso)
- 110 ml (kb. 3 átlagos espresso vagy egy jó hosszú kávé)
Szerinted a magyarok napi folyadékbevitelének hány százaléka kávé?**
- 4%
- 8%
- 12%
Hány kávétermelő gazdát támogatott a NESCAFÉ® a Nescafé Plan keretében világszerte 2010 óta?***
- 245 000
- 520 000
- 700 000
Mennyi kávécserjét juttatott el a Nestlé a kávétermesztő gazdákhoz és miért?
- 100 milliót, hogy több kávébab termesztésére legyen lehetőségük
- 325 milliót, hogy jobb minőségű Arabica kávébabot tudjanak termeszteni
- 235 milliót, hogy fiatalítsák kávécserje állományukat
A NESPRESSO® minden csésze kávéja karbonsemleges lesz...***
- ...2022 végére
- ...2023 végére
- ...2025 végére
coffeworld
Off
Off
Off
63
CWORLD
0-0-1
1-1-0
1-0
0-0-0-1
0-1-0
1-0
1-0-0
0-1-0
0-0-1
0-0-1
1-0-0
9
5
Off
Off
Off
* Forrás: A kávé eredete - Honnan származik a kávé| NESCAFÉ | HU (nescafe.com)
** Forrás: Kantar Hoffmann kutatás (2017)
*** Forrás: Közös Értékteremtés jelentés (2020)