Az élelmi rostban gazdag táplálkozás nemcsak annyit jelent, hogy a WHO ajánlásának mennyiségű rostot fogyasztasz naponta (ez a felnőttek esetében napi 25-30 g rostot jelent), hanem azt is, hogy ezt változatosan teszed. Ehhez próbálj ki minél több rostforrás alapanyagra építő, ínycsiklandó receptet, az egyes rostfajták izgalmas találkozását létrehozva az étrendedben.
Az élelmi rostok sokféleségüknek és sokoldalúságuknak köszönhetően kis odafigyeléssel könnyen a napi étkezési rutin részévé válhatnak, támogatva testi és lelki egészséged, emésztésed egészségét és a fizikai jólléted.
Így tedd az ételeket rostokban gazdaggá!
Tippjeink segítenek az élelmi rostot tartalmazó élelmiszerek és nyersanyagok okos felhasználásában, megismertetve a legjobb feldolgozási módokkal és a konyhatechnikai praktikákkal, hogy a rosttartalmú alapanyagokból a legtöbbet hozhasd ki.
- Ha szeretnéd, hogy tányérod rostban gazdag legyen, az alapanyagok közül nem hiányozhatnak a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák sem.
- A változatosság gyönyörködtet! Gondoltál már a rostra másképp? A nyers zöldségek és gabonafélék, levesek, főzelékek, köretek, saláták, krémek csak a kezdet. Desszertek, töltött gombócoknak álcázott rostbombák, kekszek, felfújtak, lepények, palacsinták, pudingok sora várja, hogy kísérletezz velük.
- Ügyelj a megfelelő (2-2,5 liter) folyadékbevitelre! Élvezd a gyümölcsök folyadéktartalmát közvetlenül a gyümölcsből kinyerve, frissen facsarva! Kiváló élelmi rostban gazdag folyadékok a smoothiek. Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásuk mellett igazi vitaminbombák az év bármely szakában. Arra azonban figyelj, hogy az elsődleges folyadékforrás mindig a víz legyen, a gyümölcslevekkel bánj mértékletesen!
- Egyes zöldségek- és gyümölcsök (pl. alma, körte, paradicsom, cukkini) a héj eltávolítása nélkül is fogyaszthatók. Ne hámozd meg őket, így több rosthoz juthatsz!
- Tudtad, hogy a választott konyhatechnikai megoldások komoly hatással bírnak az egyes alapanyagok rosttartalmára? Az úgynevezett vízoldékony rostok, melyek megtalálhatóak például a szárított hüvelyesekben, a burgonyában, borsóban, spárgában, almában, banánban, narancsban, sárgarépában, hő hatására jelentősen veszítenek viszkozitásukból gélképző képességükből. Ha pürített formában szeretnél zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, főzelék helyett készíts az idény zöldségeiből, gyümölcseiből turmixot.
- Az élelmiszerekben található élelmi rostok szerkezeti jellemzői függenek az aprítás fokától és technikájától. A legkisebb rostméret a pürítéssel, turmixolással érhető el. Ugyan a méret változtatásával a választott alapanyag rost mennyisége nem változik, de emészthetőségük, élettani hatásaik módosulhatnak, ezért fogyasztásukkor fontos figyelni tested jelzéseit. Egyes állapotok – például várandósság – vagy betegségek esetén a bélrendszert kevésbé megterhelő, finomra pürített vagy apróra vágott alapanyagok kíméletesebbek.
Túlterhelt, rohanó életmódot folytató felnőttek, illetve krónikus emésztési panaszokkal küzdők számára segítség lehet az élelmiszer eredetű rostforrások helyettesítése vagy kiegészítése rostkészítményekkel. A por formátumban elérhetőek például kiválóan alkalmasak lehetnek mind ételek, mind italok dúsítására rostpótlás szükségessége esetén.
Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vízoldékony rostkészítmény, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® részlegesen hidrolizált guargumi rost tartalmának köszönhetően természetes megoldást kínál a bélmotilitási zavarok (székrekedés, puffadás, hasmenés) diétájában. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.
Keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n.
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.