A napi rostbevitel fontosabb mint gondolnád

Életmód
Rostbevitel fontossága
Tippjeink segítségével Te is biztos lehetsz abban, hogy a megfelelő mennyiséget fogyasztod. 

Mennyi az annyi? 

Az élelmi rostok – különösen a vízoldékony rostok - fogyasztása nélkülözhetetlen az emésztés egészségének fenntartásához és a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozáshoz.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján felnőttek számára napi 25 -30 g rost fogyasztása javasolt. Gyermekek számára az életkor (években) + 5g rost fogyasztása ajánlott naponta. 
 A Gasztroenterológiai Világszervezet iránymutatása szerint pedig a gyakori emésztési panaszok - mint például a székrekedés - elkerüléséhez 20-30 g a javasolt mennyiség.  

A mindennapos rohanásban a változatos, rostban gazdag táplálkozás sokszor háttérbe szorul, és a magas rosttartalmú alapanyagok helyett gyakran a finomított élelmiszereket választjuk. 

Még nincs fitt terved? Itt az idő! 

Életmód
Tippjeinkkel segítünk, hogy támogasd testi és lelki egészséged, elkerüld az emésztési panaszokat, és tegyél fizikai jóllétedért az új esztendőben is. 
Rostfogyazstás és OptiFibre

Bár a javasoltnál több rost fogyasztása nem káros, de mindenképpen figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre is, hogy elkerüld az esetleges olyan kellemetlenségeket, mint a fokozott gázképződés. Azt is fontos észben tartanod, hogy a rostfogyasztás fokozatos növelése mellett szervezeted harmonikus működéséhez a kulcs a kiegyensúlyozott táplálkozás. 

Mik a vízoldékony rostok, és melyek a legfontosabb rostforrások? 

A vízoldékony rostok az élelmi rostok családjába tartoznak, amelyeket miután a vékonybélen áthaladnak, a vastagbélben emésztünk meg, így az ott élő jótékony baktériumok tápanyagaként szolgálnak. A vízoldékony rostok segítenek szabályozni a bélműködést.  

A jó hír az, hogy sok kedvelt élelmiszer – akár a te kedvenceid is – rostokban igen gazdag. A legjelentősebb rostforrások a teljes kiőrlésű élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök (a csonthéjasok is) valamint a hüvelyesek. Utóbbiak azért is rendkívüliek, mert amellett, hogy rosttartalmuk magas - a gabonafélékkel vetekszik -, változatosan használhatók fel leveseként, főzelékként, salátákhoz, ragukhoz vagy köretként. Alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásként pedig kiválóan alkalmasak húsok helyettesítésére is. 

Te elegendő rostot eszel? Tippjeink segítenek abban, hogy ez többé ne legyen kérdés. 

  1. Fogyassz több magas rosttartalmú zöldséget, például répát, padlizsánt, brokkolit, spenótot vagy céklát! 
  2. Ha teheted válassz teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket finomított élelmiszerek helyett! 
  3. Adj aszalt gyümölcsöt vagy csonthéjasokat, magvakat a salátádhoz, joghurtodhoz! 
  4. Reggelire fogyassz teljes kiőrlésű termékeket, teljes kiőrlésű pékárut, zöldséget és gyümölcsöt is! 
  5. Legalább hetente egyszer iktass be az étrendedbe hüvelyeseket: lencsét, babot vagy borsót! 
  6. Egyél naponta 5 adag (összesen kb. 400 g) gyümölcsöt vagy zöldséget! 
  7. Ne feledkezz meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem: naponta 2-2,5 liter javasolt! 
  8. Támogasd napi rostbeviteled és emésztésed egészségét 100% növényi eredetű, vízoldékony részlegesen hidrolizált guargumi rostból álló termékünkkel! Az OptiFibre® por minden 5 grammja 4,3 g rostot tartalmaz. Hosszú távon is fogyasztható, így a napi rutin részeként kiválóan alkalmas a megfelelő rostbevitel kiegészítésére. 

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vízoldékony rostkészítmény, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, puffadás, hasmenés) diétájában. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.  

Keresd a gyógyszertárakban.

Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.   

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.