Zöldfűszerek az ablakban

Étkezés
Zöldfűszerek termesztése
Szeretnéd, hogy neked is mindig legyen otthon friss fűszernövényed, mint a főzőműsorok sztárjainak? Ez egyszerű, most cikkünkből megtudhatod hogyan. 

A friss fűszer nemcsak szép és illatos, de jótékony hatásainak köszönhetően a kiegyensúlyozott étrend része is. Ráadásul egyedülálló gasztronómiai élményt nyújt. 

Joghurtos zöldfűszeres mártogatós gazdagon

Étkezés
Zöldfűszeres mártogatós recept
Ebbe aztán beleadtunk apait-anyait. 4 féle friss fűszer és újhagyma teszi gazdaggá és izgalmassá ezt az amúgy pofon egyszerűen elkészíthető mártogatóst. Friss, üde, grillezéshez, húsok mellé telitalálat.

Manapság már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható friss fűszernövény, de rengeteg érv szól az otthoni termesztés mellett is. Gyakran előfordul például, hogy a boltban pont az a fűszer nincs, amit szeretnél, vagy hirtelen ötlettől vezérelve nekilátsz főzni, de nincs otthon az a fűszer, amire szükség lenne. Ilyenkor nem szívesen indulsz el vásárolni, ugye? 

Az alapvető fűszernövények termesztése nem igényel nagy hozzáértést, és gyakorlatilag bárhol megvalósítható. Ültetheted őket kertbe, balkonládába, cserépbe. Mivel a legtöbb fűszernövény nem kényes, kertben, teraszon, de még az ablakban is jól érzik magukat és egészséges életet élhetnek.  

A fűszernövények kiválasztásakor tájékozódj a talaj-, fény- és vízigényükről. Ültetheted magról, de ha gyors eredményt szeretnél, vegyél palántát!  

Mire figyelj?

  • Fontos, hogy a fűszernövények leveleit folyamatosan érje a nap, hiszen a napfénytől alakul ki az illóolajuk, amely a fűszer zamatát adja. 
  • Gyakran tapasztalhatod, hogy a megvásárolt palánta nem marad túl hosszú életű. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a föld, amiben megvetted, már elvesztette tápanyagértékét. Ültesd át a növényeket vásárlás után!  
  • Ne engedd, hogy fűszernövényeid virágba boruljanak, mert akkor az összes energia a virágok és magvak fejlődésére irányul.  Vágd vissza őket, ezzel elősegíted a levélfejlődést! 
  • A legnépszerűbb otthon termesztett fűszernövények a petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, citromfű, metélőhagyma, menta, kakukkfű és a borsikafű.
  • A bazsalikom szereti a meleget, és rendszeres locsolást igényel. Ha fejlődése közben néha visszacsíped a csúcshajtást, akkor bozótosan, elágazódásokkal gazdagon fog nőni.
  • A rozmaring jól tűri a szárazságot és a napot vagy a félárnyékot. Minél jobban vágjuk, annál jobban nő. Csak megfelelő mennyiségű földben fejlődik rendesen, ezért érdemes nagyobb cserepet választani neki. 
  • A mentát ne tedd más növénnyel egy cserépbe, mert nagyon gyorsan szaporodik, és eluralkodik a környezetén. Napos, félárnyékos helyre ültesd, és öntözd rendszeresen.
  • Sok fűszer mélyhűtőben is remekül tartósítható, de mindenki számára ismert tartósítási eljárás a szárítás is. Szárítani nem csak fűszereket, hanem zöldségeket, gyümölcsöket is lehet. A szárítással történő tartósítás nagy előnye, hogy tartósítószer hozzáadása nélkül történik.


Tudtad, hogy a MAGGI fűszerkeverékek a szárításos technológiának köszönhetően nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószert, és kizárólag olyan alapanyagokból készülnek, melyek a konyhádból is ismerősek lehetnek? Neked melyik lesz a kedvenced, a csirke-, sertés, gyros-, fokhagymás-, vagy a sültkrumpli fűszerkeverék?