Velük vagy nélkülük?

Mitől színes a zöld tészta? És mitől állnak el olyan sokáig a szárított élelmiszerek? E300 vagy C-vitamin? Te mennyit tudsz az adalékanyagokról? Teszteld tudásod, és tudj meg többet a glutén- valamint laktózmentes étrendről is.

Szerinted kerülendő az adalékanyagok használata, fogyasztása?

Igen, mert az adalékanyagok károsak
Nem feltétlenül, hiszen az adalékanyagok élelmiszeripari használata szigorúan szabályozott, ráadásul sok olyan adalékanyag van, ami természetes eredetű.
Nem, mert bár mesterséges anyagok, finomabbá és eltarthatóbbá teszik az ételeket.

Az alábbiak közül melyek NEM adalékanyagok?

C-vitamin, sütőpor, szódabikarbóna
keményítő, kurkuma, nyírfacukor
cukor, laktóz, só

Szerinted mitől állnak el olyan sokáig egyes élelmiszerek?

Egyértelműen a tartósítószer miatt.
Léteznek olyan eljárások, mint például a szárítás és a hőkezelés, vagy olyan csomagolási technikák, melyek segítségével tartósítószer hozzáadása nélkül is tartósíthatók az élelmiszerek. Emellett persze vannak olyan termékek is, melyekben van tartósítószer.
Akkor áll el egy termék sokáig, ha az összetevők között van valamilyen mesterséges adalékanyag.

Szerinted a glutaminsav, azaz a nátrium-glutamát egyik összetevője megtalálható a természetben?

Igen, a glutaminsav tejtermékekben, húsokban, halakban, zöldségekben, stb. természetes formában is előforduló aminosav.
Nem, mert a nátrum-glutamát egy mesterséges ízfokozó.
Az erősebb ízű növényekben megtalálható, de leginkább Ázsiában.

Válaszd ki a HELYES állítást!

Ha egy termék glutén- és laktózmentes, akkor az kevésbé hizlal.
Ha egy termék glutén-, laktóz- és cukormentes, akkor biztosan nem tartalmaz adalékanyagot.
Ha egy termék glutén- és laktózmentes, az biztosan nem tartalmaz búzából, rozsból, árpából származó összetevőt, valamint tejcukrot.

Melyik összeállítást NEM fogyaszthatod, ha gluténmentes reggelit szeretnél enni?

Nestlé Corn Flakes, sovány tej, friss gyümölcsök, pár szem mandula
puffasztott rizs, vaj, 1 vékony szelet sajt, tojás, zöldségek
teljes kiőrlésű rozsos zsemle, vaj, lekvár

Szerinted mitől lesz laktózmentes egy tejtermék?

A laktózt nem vonják ki a tejtermékekből, hanem laktázt (a laktózt lebontó enzimet) adnak hozzájuk, ami lebontja a laktózt egyszerűbb cukor egységekre, glükózra és galaktózra.
A laktózt egy speciális szűrő segítségével vonják ki ezekből az élelmiszerekből.
Hőkezeléssel történik a tejtermékek laktózmentesítése.

Te mennyire figyeled a vásárolt élelmiszerek adalékanyag tartalmát?

Szerintem csak olyan terméket forgalmazhatnak a gyártók, amely az egészségre nem ártalmas összetevőkből áll, ezért nem figyelem az adalékanyag tartalmat.
Igyekszem olyan élelmiszereket venni, melyek csak természetes összetevőket vagy természetes adalékanyagot tartalmaznak.
Nálam a kulcsszó az adalékanyag-mentesség.
Készen vagyok
Nyisd ki a Nestlét!
Keresd fel tematikus oldalunkat is, ahol további teszteket és cikkeket találsz a kiegyensúlyozott táplálkozás témakörben. Kattints!