Jázminrizs, vadrizs, barnarizs, carnaroli rizs? Melyikről mit érdemes tudni, és mikor melyiket használd? Ha tovább olvasol, egyszerű lesz a döntés.
Fehér rizs
A legelterjedtebb rizsfajta a fehér rizs. Elkészítése gyors és egyszerű, semleges íze miatt változatosan használható akár sós, akár édes fogásokhoz.
A fehér rizs a barna rizsből készül hántolással és fényezéssel e. Ennek a feldolgozásnak következtében azonban minden rostanyag távozik belőle, glikémiás indexe (GI) pedig lényegesen magasabb, mint a barna rizsé.
A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet, azaz, hogy milyen gyorsan szívódik fel az élelmiszerben lévő szénhidrát a glükózhoz, hétköznapi nevén szőlőcukorhoz képest.Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy étel, annál nagyobb a glikémiás indexe. A magas glikémiás indexű szénhidrátok gyors vércukorszint emelkedést okoznak, amelyet hirtelen vércukorszint leesés követhet. A hirtelen vércukorszint leesés kellemetlen, sokszor kóros tüneteket okozhat, ezért a hirtelen vércukorszint ingadozás elkerülése érdekében érdemes az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásának előtérbe helyezése.
Barna rizs
Ahogy az előzőkből már sejteni lehet, a barna rizs attól lesz barna, hogy nem hántolják, így rajta maradnak azok a rétegek, amik a fehér rizs esetében nem. Így a barna rizsnek magasabb a rost-, vitamin-és ásványianyag tartalma, mint a fehér rizsnek. A benne lévő rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így lassabban emelkedik meg a vércukorszint a fogyasztását követően, amely segít a vércukorszint ingadozás elkerülésében.
Ugyanakkor emiatt a barna rizs lassabban fő, kb. 45 perc alatt (hacsak nem előfőzött rizst veszel), és picit keményebb is.
Basmati rizs
A rizsek között a basmati rizs glikémiás indexe a legalacsonyabb. Tehát ennek a rizsfajtának a szénhidráttartalma szívódik fel a leglassabban. Mind az íze, mind illata fantasztikus, méltán kedvelt rizsfajta. Ha a puha, fehér rizst szereted tökéletes alternatíva lehet a hosszú szemű, ízletes basmati rizs. Egyetlen hátulütője az, hogy nem éppen pénztárcakímélő alapanyag.
Jázmin rizs
Külsőre és ízre is nagyon hasonlít a basmati rizshez, a glikémiás indexe viszont jóval magasabb. Annyira magas, hogy fogyasztása csak alkalmanként javasolt.
Carnaroli rizs
Vannak olyan rizsfajták – a carnaroli valamint az arborio rizs is ilyen – melyek kifejezetten rizottó készítéshez ajánlottak. Főzés közben ugyanis a folyadék hatására a megdagadt keményítő távozik a rizs felszínéről, és eloszlik az ételben. Ennek köszönhető, hogy a rizottóban a rizs nem pergős, sokkal inkább puha, már-már ragacsos.
Ha rizottót készítesz otthon, mindenképp rizottó rizst használj hozzá! És van még egy tippünk, ami jól fog jönni. Próbáld ki a MAGGI Rizottóit, melyek a kiváló minőségű carnaroli rizs mellett már az ízesítéshez szükséges szószt is tartalmazzák, így az otthoni rizottó készítés pofon egyszerű lesz.
Melyiket fogod először kipróbálni, a gombás-parmezános, a paprikás-paradicsomos vagy a parmezános-sáfrányos ízűt?