Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért pont kölest?

A legegyszerűbb gombás recept

Szuper köretek a kiegyensúlyozottság jegyében

Van élet a rizs-krumpli-párolt zöldség tengelyen túl! A változatos köretek legalább annyira izgalmassá teszik az étkezést, mint egy különleges főétel. Itt a bizonyíték!

A lehetőségek tárháza természetesen végtelen, mi most egyszerű, de nagyszerű köret megoldásokat kerestünk. És természetesen recept javaslatokat is hoztunk, hogy gyorsan ki is próbálhasd, miről beszélünk.

Gabonaköretek

Ha már a füleden jönnek ki a megszokott köretek, vagy csak egy kicsit változatosabbá tennéd az étrended, a gabonaköretek remek alternatívák lehetnek. A bulgur, kuszkusz, köles mind nagyon jól variálható, ízesíthető, jól illenek húsok és halak mellé is, a vegetáriánus fogásokba pedig már-már kötelező a használatuk smiley Nem csak köretként tudod őket felhasználni, hanem rakott ételek rétegezéséhez vagy salátákba keverve is. 

A köles egyébként nagy kedvencünk, jelentős niacintartalmú gabona, és több fehérjét, valamint rostot tartalmaz, mint a fehér rizs. Ha többet olvasnál róla, nézd meg köles kisokosunkat, ha pedig egy jó receptet is megnéznél mellé, kattints kölesfelfújt receptünkért.

Most egy olyan kuszkusz variációt mutatunk, amit még akár magában is szívesen eszel majd, annyira finom.

Mazsolás-fahéjas kuszkusz

Hozzávalók 
150 g kuszkusz 
200 ml rizstej vagy víz
1 tk cukor
2 tk fahéj
1 kis marék mazsola
1 kis marék mandula rusztikusra törve
csipet só

  1. Forrald fel a folyadékot a cukorral és a sóval.
  2. Tedd egy zárható edénybe a kuszkuszt, mazsolát és a fahéjat, öntsd rá a forró folyadékot, majd zárd le az edényt.
  3. Hagyd így kb. 10 percig, míg a kuszkusz magába szívja a folyadékot és megpuhul. 
  4. Amíg a kuszkusz készül, száraz serpenyőben pirítsd le a mandulát.
  5. Tálalás előtt keverd a mandulát a kuszkuszba.
Nestlé tippünk
Egy ilyen különleges köret mellé elég egy egyszerű feltét, mint például egy jól fűszerezett sült csirke. Próbáltad már MAGGI Csirke fűszerkeverékünket? Készíts belőle pácot, vagy szórd közvetlenül a húsra, és míg a kuszkusz készül, a csirke is pont kisül!

 

Zöldségek másként

A zöldköretről neked is a saláta vagy a klasszikus párolt zöldség jut eszedbe? Ezek egyébként nagyon finomak, nem véletlenül ennyire elterjedtek. Ha mégis valami újdonságra vágynál, süsd meg a zöldségeket! De nem serpenyőben olajon, hanem sütőben!

Miért jó ez a módszer? 
Mert elképesztően egyszerű és nagyon látványos, ráadásul minimális zsiradék szükséges hozzá. 

Hogy csináld?
Válogass össze zöldségeket vegyesen, méretüktől, fajtájuktól függően szeleteld fel őket. Keverj össze 2-3 evőkanál olajat 2 tk MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverékkel, és konyhai ecset segítségével vékonyan kend meg a zöldségeket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a zöldségek megpirulnak.
Szinte bármilyen zöldséget használhatsz, mint például: sárgarépa, zeller, cékla, édesburgonya, burgonya, gomba, újhagyma, édeskömény, csicsóka, karfiol, paprika, cukkini, padlizsán.

És most jöjjön egy olyan recept, ami után egészen más szemmel nézel majd a karfiolra.

Egyben sült karfiol

Hozzávalók
1 kis fej karfiol
3 l víz
2 db MAGGI Erőleves kocka
só, bors ízlés szerint
1-2 ek olaj

  1. Lábosban forrald fel a vizet, és morzsold bele a MAGGI Erőleves kockákat.
  2. Tedd a vízbe egyben a karfiolt (rajta maradhat a levele is) úgy, hogy a víz ellepje. 
  3. Főzd, míg megpuhul, ezt hústű segítségével ellenőrizheted.
  4. Vedd ki a vízből, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg vékonyan olajjal, sózd, borsozd.
  5. 220 fokra előmelegített sütőben, süsd, míg megpirul.
Ha szeretitek a pikáns ízeket, keverj az olajba kevés őrölt chilit!