Ezt egyszerűen muszáj kipróbálnod! Nincsenek rá szavak. És ha meglátod, mennyire egyszerű elkészíteni! Ugye jöhet a recept?
Melyik hírrel kezdjük, a jóval? Szóval a sajttorta elkészítése nagyon egyszerű. Szinte elronthatatlan. Viszonylag gyorsan, kb. 20 perc alatt össze tudod állítani, utána pedig „magától megsül”. Úgyhogy tényleg ideális desszert, főleg ez a sütőtökös, sós karamellás sajttorta, ami fantasztikus krémességével, különleges fűszerezésével egyértelműen az őszi-téli szezon egyik legmenőbb édessége. De – és itt jön a rossz hír – sajnos nem tudjátok azonnal megkóstolni… Miután kisült, először a pulton, majd a hűtőben kell hűteni. Úgyhogy hűtéssel együtt számolj rá körülbelül 5 órát. Ha ebéd mellé ennétek desszertnek, érdemes előző este megsütni.
A sütőtök több szempontból hálás alapanyag. Viszonylag jó áron kapható, sokáig eláll, és enyhén édeskés íze miatt sós és édes fogásokat is egyszerűen készíthetsz belőle. Minden a fűszerezésen múlik. Megfőzve, kevés tejjel és vajjal összeturmixolva, MAGGI Fokhagymás fűszerkeverékkel kikeverve például szuper köret húsok mellé, míg az édes receptekben a fahéj és a gyömbér tesz vele csodákat.
Az már csak hab a tortán, hogy kalóriatartalma alacsony, míg antioxidáns tartalma magas. Szintén jelentős a sütőtök C-vitamin tartalma, a benne levő béta-karotin pedig a szervezetben A-vitaminná alakul.
Sütőtökös sajttorta sós karamellel
Hozzávalók
Az alaphoz
- 250 g zabkeksz durvára darálva
- 14 dkg olvasztott vaj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez
- 700 g natúr zsírszegény krémsajt
- 40 dkg sütőtök püré
- 1 dl 12%-os tejföl
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg barna cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- csipet frissen reszelt szerecsendió
- ½ kk őrölt szegfűszeg
- 2 ek liszt
- 3 tojás, szobahőmérsékletű
- 1 ek rumaroma
A sós karamellhez
- 1 bögre cukor
- 6 ek szomahőmérsékletű vaj
- 1,2 dl tejszín
- 1 tk só
Elkészítés
- Mielőtt a torta összeállítását elkezdenéd, készítsd el a sütőtökpürét! A meghámozott sütőtököt vágd kisebb kockákra, és forrásban levő vízben főzd pár perc alatt puhára. Öntsd le róla a vizet, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd.
- A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A torta aljához az olvasztott vajat keverd össze a kakaóval és a darált keksszel, majd egyenletesen lapítsd egy 24 cm-es tortaforma aljára. Tedd a sütőbe, és süsd kb. 5 percig.
- Egy tálban robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit ebben a sorrendben: krémsajt, barnacukor, tojások egyesével, sütőtök püré, fűszerek, vaníliás cukor, liszt, tejföl, rumaroma.
- Ha kész a krém, öntsd a tortaformába a kekszréteg tetejére, kicsit rázogasd meg a formát, hogy a krém szépen elterüljön, majd tedd a 170 fokos sütőbe 50 percre.
- Akkor is vedd ki az idő lejárta után, ha úgy érzed, még kicsit puha, különben kiszárad a krém. Ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni is.
- Miután szobahőmérsékleten teljesen kihűlt, tedd hűtőbe 3 órára.
Házi sós karamell
- Öntsd a cukrot egy vastag aljú lábasba, és közepes lángon kezdd melegíteni. Nem kell kavargatni folyamatosan, de a lábast időnként rázogasd meg, és néha bele is keverhetsz.
- Tartsd rajta a szemed, most nem szabad mással foglalkozni. Várd meg míg a cukor megolvad. Ne ijedj meg, először csomós lesz, aztán kezd el olvadni.
- Mikor a cukor már megolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és kezdd el keverni. Ezen a ponton valószínűleg nagyon bugyogni fog, de ez normális. addig keverd, míg homogén állagú krémet kapsz.
- Add hozzá a tejszínt és a sót, keverd el alaposan.