Sütőtökös sajttorta sós karamellel, a szezon sztárja

Étkezés
Sütőtökös sajttorta
Ezt egyszerűen muszáj kipróbálnod! Nincsenek rá szavak. És ha meglátod, mennyire egyszerű elkészíteni! Ugye jöhet a recept?

Melyik hírrel kezdjük, a jóval? Szóval a sajttorta elkészítése nagyon egyszerű. Szinte elronthatatlan. Viszonylag gyorsan, kb. 20 perc alatt össze tudod állítani, utána pedig „magától megsül”. Úgyhogy tényleg ideális desszert, főleg ez a sütőtökös, sós karamellás sajttorta, ami fantasztikus krémességével, különleges fűszerezésével egyértelműen az őszi-téli szezon egyik legmenőbb édessége. De – és itt jön a rossz hír – sajnos nem tudjátok azonnal megkóstolni… Miután kisült, először a pulton, majd a hűtőben kell hűteni. Úgyhogy hűtéssel együtt számolj rá körülbelül 5 órát. Ha ebéd mellé ennétek desszertnek, érdemes előző este megsütni.

A sütőtök több szempontból hálás alapanyag. Viszonylag jó áron kapható, sokáig eláll, és enyhén édeskés íze miatt sós és édes fogásokat is egyszerűen készíthetsz belőle. Minden a fűszerezésen múlik. Megfőzve, kevés tejjel és vajjal összeturmixolva, MAGGI Fokhagymás fűszerkeverékkel kikeverve például szuper köret húsok mellé, míg az édes receptekben a fahéj és a gyömbér tesz vele csodákat.

Az már csak hab a tortán, hogy kalóriatartalma alacsony, míg antioxidáns tartalma magas. Szintén jelentős a sütőtök  C-vitamin tartalma, a benne levő béta-karotin pedig a szervezetben A-vitaminná alakul.

Sütőtökös sajttorta sós karamellel

Sütőtökös sajttorta sós karamellel

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 250 g zabkeksz durvára darálva
  • 14 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez

  • 700 g natúr zsírszegény krémsajt
  • 40 dkg sütőtök püré
  • 1 dl 12%-os tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • csipet frissen reszelt szerecsendió
  • ½ kk őrölt szegfűszeg
  • 2 ek liszt
  • 3 tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 ek rumaroma

A sós karamellhez

  • 1 bögre cukor
  • 6 ek szomahőmérsékletű vaj
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 tk só

Elkészítés

  1. Mielőtt a torta összeállítását elkezdenéd, készítsd el a sütőtökpürét! A meghámozott sütőtököt vágd kisebb kockákra, és forrásban levő vízben főzd pár perc alatt puhára. Öntsd le róla a vizet, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd.
  2. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A torta aljához az olvasztott vajat keverd össze a kakaóval és a darált keksszel, majd egyenletesen lapítsd egy 24 cm-es tortaforma aljára. Tedd a sütőbe, és süsd kb. 5 percig.
  3. Egy tálban robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit ebben a sorrendben: krémsajt, barnacukor, tojások egyesével, sütőtök püré, fűszerek, vaníliás cukor, liszt, tejföl, rumaroma.
  4. Ha kész a krém, öntsd a tortaformába a kekszréteg tetejére, kicsit rázogasd meg a formát, hogy a krém szépen elterüljön, majd tedd a 170 fokos sütőbe 50 percre.
  5. Akkor is vedd ki az idő lejárta után, ha úgy érzed, még kicsit puha, különben kiszárad a krém. Ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni is.
  6. Miután szobahőmérsékleten teljesen kihűlt, tedd hűtőbe 3 órára.


Házi sós karamell
 

  1. Öntsd a cukrot egy vastag aljú lábasba, és közepes lángon kezdd melegíteni. Nem kell kavargatni folyamatosan, de a lábast időnként rázogasd meg, és néha bele is keverhetsz.
  2. Tartsd rajta a szemed, most nem szabad mással foglalkozni. Várd meg míg a cukor megolvad. Ne ijedj meg, először csomós lesz, aztán kezd el olvadni.
  3. Mikor a cukor már megolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és kezdd el keverni. Ezen a ponton valószínűleg nagyon bugyogni fog, de ez normális. addig keverd, míg homogén állagú krémet kapsz.
  4. Add hozzá a tejszínt és a sót, keverd el alaposan.