Hamis a baba, avagy kedvenc Wellingtonjaink

Étkezés
Hamis Wellington
A klasszikus Wellington recept bélszínnel készül, de a sertésszűz is kitűnő választás, sőt készülhet még sokféle húsból és variációban. Az ünnepi menük változatos sztárja következik.

Ha hamis Wellingtonról van szó, akkor általában a setésszűzes verzió szokott előkerülni, pedig ez a recept a variációk sokaságával elkészíthető. Tehetsz bele csirkét, pulykát, de akár lazacot is! Az ízvilágához pedig számtalan különböző hozzávalóval tudsz hozzájárulni.

Íme az alaprecept:

Wellington sertésszűzből

Wellington
Ahhoz, hogy csodás hamis Wellingtont tálalj, a sertésszűz is kitűnő választás.
4

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst forgasd meg a fűszerkeverékben.
  2. Serpenyőben, felhevített vajon, 4 percig forgasd, hogy szép aranybarna kéreg süljön rá, majd pihentesd letakarva.
  3. Állítsd össze a bevonó krémet, amivel majd bekened a leveles tésztát - Ehhez két tippet is mutatunk lenn.
  4. Fektesd a tepsibe a leveles tésztát, tedd rá az elősütött húst, a krémet kend a húsra és köré. Fontos, hogy a széleket hagyd szabadon. Tekerd fel a tésztát a húsra, és a széleit nyomkodd le.
  5. Süsd 200 C°-ra előmelegített sütőben 30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.


Két ízvilág a krémhez, amivel kipróbálhatod a sertést:

  • Piríts le egy evőkanál olajon hagymát, gombaszeleteket és csirkemájat, sózd, borsozd ízlés szerint! Tedd az aprítógépbe és turmixold krémesre. 
  • Használj natúr krémsajtot és fokhagymát. A két gerezd fokhagymát törj össze, keverd el a 8 evőkanál sajttal, sózd, borsozd. Mehet máris a húsra, és tekerheted is a tésztába.

Wellington szárnyasokból

A húst szintén érdemes kicsit megpirítani előre. Használj hosszában félbevágott csirkemelleket, vagy fél tenyérnyi pulykamell csíkokat. A tésztára több darabot fektess úgy egymás mellé, hogy könnyen fel lehessen tekerni (kb. 50 dkg hús szükséges egy leveles tésztához). A MAGGI fűszerkeverékek közül válaszd a csirkéset!

A csirkéhez, pulykához jól illik a sajt. Törj villával apró darabokra 10 dkg kéksajtot, tedd krémesebbé 3 evőkanál natúr krémsajttal, majd adj hozzá egy fej lilahagymát apróra szeletelve, és kész is a krém a recepthez.

A sertésszűznél használt májas, gombás verzió is jól áll a szárnyasoknak, de inkább a gomba legyen több a krémben.

Lazacos Wellington

A lazacot vágd két ujjnyi szeletekre, süsd elő, legyen egy kis sült kérge. Az ízesítést itt teljes mértékben a hozzá készített krém adja. Aminél a következő két variáció teljesen más eredményt hoz.

  • Tegyél az aprítóba 8 evőkanál krémsajtot, egy marék diót, egy gerezd fokhagymát, sót, borsot ízlés szerint, aprítsd össze, és már mehet is a tészta és a hús közé.
  • 4 evőkanál tejszínen rotyogtass meg 4 maréknyi spenótlevelet. Keverj hozzá 10 dkg kéksajtot, majd hagyd egy kicsit hűlni a krémet, ezt a verziót óvatosan sózd, mert a kéksajt elég sós!

Figyelj, hogy a lazac hamarabb elkészül, mint a többi hús, itt 20 perc az előmelegített sütőben pont elég lesz!