Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 1.

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 2.

Halételek karácsonyra

Idén szakadj el a halászlé-rántott hal kombótól, és villants valami újdonsággal! Ezekkel a receptekkel igazán jól jársz, mert nem csak ízletesek, nagyon egyszerűen elkészíthetők is.

Magyarországon sajnos nem fogyasztunk elegendő halat, ami pedig nagyon szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A karácsony ez alól kivétel, hiszen, ha karácsony, akkor hal. 
Ilyenkor már hetekkel korábban le kell foglalni a jobb falatokat a halasnál, vagy jó előre beraktározni a mélyhűtőbe. Persze a karácsonyi halas recepteknek is megvan a hagyománya, ilyenkor kerül az asztalra a finom halászlé vagy a rántott ponty. 

Most olyan recepteket mutatunk, amik gyorsabban, egyszerűbben elkészülnek, de legalább olyan finomak, mint a hagyományos receptek, sőt! Van, amit már előző nap elkészíthetsz, így nem kell utolsó pillanatban kapkodni!


Előételnek: Lazackrémes kosárkák

Hozzávalók (12 kosárkához)

A tésztához
45 g krémsajt
50 g vaj
75 g liszt

A lazacos töltelékhez
100 g krémsajt
100 g főtt vagy füstölt lazac apróra vágva
1 ek. tejföl
1 tk MAGGI Fokhagymás Fűszerkeverék
1 kk citromlé
1 ek friss kapor apróra vágva

  1. A kosárka elkészítéséhez a krémsajtot és a szobahőmérsékletű vajat keverd homogén masszává, add hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd el.
  2. Formázz belőle 12 egyforma méretű golyót, majd készíts belőlük kis kosárkákat. 
  3. 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára, ez kb. 10-15 perc. 
  4. Míg a kosárkák hűlnek, keverd ki a krémet, amihez egyszerűen keverd össze a hozzávalókat.
  5. A krémet oszd el a kosárkákban, és tedd hűtőbe.

 

Tőkehal filé tejszínes mártással bazsalikomos cukkinipürével

Hozzávalók (4 személyre)
4 szelet tőkehal
2 ek vaj
só, bors ízlés szerint

A szószhoz
2 dl főzőtejszín
1 tk citromlé
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tk MAGGI Fokhagymás Fűszerkeverék

A püréhez
2 cukkini kockákra vágva
1 nagy marék friss bazsalikom
2 ek olaj
1 ek olívaolaj
3-4 ek tej vagy tejszín
só, bors ízlés szerint

  1. A hal szeleteket kevés olajon süsd meg, közben enyhén sózd, borsozd. Ne forgasd fölöslegesen a szeleteket, mert könnyen szétesnek.
  2. A tejszínes szószhoz a főzőtejszínt forrald fel, add hozzá a fűszerkeveréket, a citromlevet és a citrom reszelt héját. Igény szerint sózd, borsozd, azonban vigyázz, mert a fűszerkeverék már tartalmazza a sót, így csak kóstolás után adj a tejszínhez több fűszert!
  3. A püréhez a kockákra vágott cukkinit kevés olajon pirítsd le, míg megpuhul, majd a fűszerekkel, tejjel és olívaolajjal együtt turmixgépben készíts belőle selymes krémet. Ha nem elég krémes, adj hozzá még egy kevés tejet vagy tejszínt!


Harcsapaprikás, ha magyaros ízekre vágysz

A harcsapaprikás igazi klasszikus, aminek méltó helye van az ünnepi asztalon is. Túrós csuszával elképesztő finom! Ráadásul már akár előző nap is el tudod készíteni, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodnod. Lesz elég dolgod így is a többi tennivalóval!

Harcsapaprikás receptünk olvasóink egyik kedvence, úgyhogy, ha eddig nem tetted, most érdemes kipróbálnod.  A legjobb harcsapaprikás receptért kattints!


Lazac paradicsomos szószban fokhagymás spenóttal

Hozzávalók (4 személyre)
4 lazac filé
200 ml MAGGI bazsalikomos-fokhagymás szósz
50 ml tejszín
4-5 ek olaj 
2 ek reszelt parmezán
400 g fagyasztott, leveles spenót
2 gerezd fokhagyma összezúzva
só, bors ízlés szerint

  1. A szószhoz a paradicsomszószt közepes hőfokon hevítsd fel, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, kevergesd, amíg jó sűrű lesz. Ízlés szerint sózd, borsozd.
  2. Közben forró olajon az összezúzott fokhagymát süsd, míg az aromáját kiengedi, de még nem pirul. 
  3. Ekkor tedd rá a kiolvasztott és kicsavart spenótot, kevergetés mellett süsd készre.
  4. A lazac szeleteket megsütheted olajon: ilyenkor a bőrös felével felfelé kezd a sütést, és amikor már majdnem teljesen átsült, akkor fordítsd meg, süsd további 2-3 percig, és kész is. Ha viszont nem akarsz az utolsó pillanatban ezzel foglalkozni, akkor a bőrétől megszabadított szeletekre cseppents kevés olajat, tegyél rájuk 1-1 citromkarikát, csomagold őket egyesével alufóliába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 35-40 percig.

 

Ha tartalmasabb fogást szeretnél, főzz hozzá sós vízben karikákra vágott krumplit.

 

Nestlé tippünk
Ha mégis a hagyományos halászlé mellett döntenél, MAGGI Halászlé kockánkkal még intenzívebbé teheted az ízeket!