Fantasztikus sós pite pizza helyett

Étkezés
Cukkinis-fetás pite
Miért rendelnél pizzát, ha ilyen finom sós pitéket tudsz pofon egyszerűen készíteni? Vond be a gyerekeket is, válasszátok ki közösen, mi legyen a feltét!

A sós pite tökéletes választás pizza helyett. Leveles tészta az alapja, amiből mindig érdemes otthon tartani a mélyhűtőben, mert igazi jolly joker. A tészta alapra pedig tulajdonképpen olyan feltéteket tehetsz, amiket csak szeretnél. Ha a maradék, hűtőben talált alapanyagokat használod fel hozzá, az élelmiszerpazarlás csökkentéséért is teszel.

A gyerekek is imádni fogják. Először is azért, mert ez majdnem pizza, másrész azért, mert ők is besegíthetnek a sütésbe, így rögtön egy szuper családi program is kerekedik belőle. Egy esős őszi vagy hideg téli napon egy közös főzőcske tényleg jó móka.

A közös főzés nagyon fontos ahhoz, hogy a gyerekek elsajátítsák a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Emellett persze azért is, mert ilyenkor minőségi időt tölthettek együtt a konyhában, és a végeredmény fölött pedig közösen örülhettek.


Igazából egy trükkje van a tökéletes leveles tésztás pitének: azért, hogy ne ázzon át a tészta a feltétektől, érdemes a piteformában pár percig elősütni úgy, hogy előtte egy tojást elkeversz 1 evőkanál vízzel, ezzel megkened a tésztát, majd megszórod parmezánnal.

Na, de jöjjön most egy szuper recept!

Cukkinis-fetás pite

Cukkinis-fetás pite

6

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1 dl MAGGI Zöldfűszeres Bolognai szósz
  • 2 újhagyma karikákra vágva
  • 1 csomag petrezselyem apróra vágva
  • só, bors ízlés szerint
  • 75 g feta összemorzsolva
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek fenyőmag (elhagyható vagy helyettesíthető tökmaggal vagy napraforgómaggal)

Elkészítés

  1. A megmosott cukkinit zöldséghámozó segítségével vágd hosszúkás szeletekre, enyhén sózd meg. Hagyd állni pár percet, amíg levet ereszt. Ekkor finoman nyomkodd ki, mert ha túl nedves lesz, eláztatja a tésztát.
  2. Míg a cukkini „pihen”, a leveles tésztát tedd olajjal vékonyan kikent piteformába, az alját enyhén nyomkodd le, villával finoman szurkáld meg, az oldalát illeszd a forma oldalához, hogy legyen egy szép pereme.
  3. 1 tojást keverj el 1 ek vízzel, és kend meg vele a tésztát, majd szórd meg parmezánnal. A megmaradt tojást tedd félre.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 12 percig. ha nagyon megemelkedne, egy kanál hátával nyomkodd vissza. Mikor aranybarna, vedd ki a sütőből.
  5. Vékonyan kend meg a tésztát a MAGGI Zöldfűszeres Bolognai szósszal, szórd rá az újhagymát, enyhén sózd, borsozd.
  6. Tedd rá a cukkini szeleteket, szórd meg fetával csöpögtess rá kevés olívaolajat, majd tedd vissza a sütőbe, és süsd még 10-15 percig.
  7. Míg a pite sül, száraz serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot, tálalás előtt szórd meg vele a kész pitét!

Ha főételnek eszitek, tálaljatok mellé friss salátát!