Lecsó egy kicsit másképp

Lencsefasírt citromos mártogatóssal

Ezt edd, ha eleged van az ünnepi lakomákból - 1. rész

Számtalan íz, változatos finomságok… pukkadásig? Ha az ünnepek után valami visszafogottra vágysz adunk pár egyszerű, téli tippet.

A vöröshagyma az az alapanyag, amit annyira ösztönösen használunk, hogy sokszor bele se gondolunk, milyen pozitív élettani hatásai vannak. Rostokban gazdag, ezért jótékony hatással van többek között az emésztésre. A fokhagyma után a legerősebb antibakteriális hagymaféle, ezért megfázás esetén is javasolt a fogyasztása. A vér koleszterin szintjére is pozitív hatással van, antioxidánsokban gazdag.

 
Hagymaleves recept

Hozzávalók
5 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1db Maggi Tyúkhúsleveskocka
1 l víz
1-2 ek vaj
1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
10 dkg reszelt sajt
 

  1. A vízből és a leveskockából készíts alaplevet. 
  2. A zúzott fokhagymát és a karikákra vágott vöröshagymát vajon pirítsd üvegesre. 
  3. Öntsd rá a lisztet, párszor keverd meg, majd add hozzá az alaplevet. 
  4. Öntsd hozzá a bort is, és főzd pár percig. Fűszerezd ízlés szerint, tálald reszelt sajttal.

 

Gombás-fetás töltött krumpli

 
Hozzávalók
6 nagyobb krumpli
1 fej vöröshagyma
6 db csiperkegomba
1 kis doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
5 dkg feta sajt
1 csokor petrezselyem
só, bors ízlés szerint
 

  1. A meghámozott krumplikat sós vízben főzd meg. 
  2. Közben az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olajon pirítsd meg, ezen fonnyaszd meg az apró darabokra vágott gombát, közben sózd, borsozd. 
  3. Miután a krumplik megfőttek, hosszában vágd őket félbe, majd kiskanállal óvatosan belezd ki őket. 
  4. A kivágott „krumpli belet” keverd össze a tejföllel, és villával vagy krumpli törővel alaposan nyomkodd össze. 
  5. Add hozzá a gombás ragut, morzsolj bele feta sajtot, és alaposan keverd el. 
  6. A masszát töltsd vissza a krumplikba, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig.