A tökéletes lasagne - Receptek a nagyvilágból

Étkezés
Lasagne
Bár az egyik legnépszerűbb olasz tésztaféle, sokan nem szívesen készítik otthon, valószínűleg azért mert azt hiszik bonyolult. Pedig nem az!

Igazi nyári hangulatot idéznek az olyan mediterrán receptek, mint a paradicsomos húsgombóc, a görög muszaka, vagy akár ez a szuper lasagne. Lehet, hogy a nyaralás még odébb van, de ezzel az egyszerűen elkészíthető olasz tészta recepttel már most elkezdhetitek a ráhangolódást.

Könnyítés hozzá, hogy a paradicsomszósz elkészítését megspórolhatod, ha MAGGI bolognai paradicsomszószt használsz, mely a tomate frito eljárásnak köszönhetően sűrű, és zamatos, igazi mediterrán ízvilágot varázsol az asztalodra. Tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és olyan alapanyagokat tartalmaz, amik a saját konyhádból is ismerősek lehetnek. 

Lasagne

Lasagne

Hozzávalók

A raguhoz

  • 1 kis fej vöröshagyma felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • MAGGI bolognai paradicsomszósz
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1-2 dl vörösbor
  • só, bors ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • 2-3 ek olaj

A besamelhez

  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 7 dl tej (ne legyen hideg)
  • Só, bors ízlés szerint

A tészta összeállításához

  • 250 g száraz lasagne tészta
  • 100 g parmezán
  • 2 ek olaj

Elkészítés

  1. Olajon párold üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát, add hozzá a darált húst, pirítsd, amíg kifehéredik, sózd, borsozd.
  2. Öntsd a húsra a paradicsomszószt és a vörösbort, fűszerezd egy kevés oregánóval.
  3. Lassú tűzön, fedő alatt, rendszeresen kevergetve főzd kb. 20-25 percet.
  4. Míg a ragu fő, készítsd el a besamelt. Ehhez egy lábosban kis lángon olvaszd meg a vajat, szórd rá a lisztet, keverd össze, és folyamatos keverés mellett fokozatosan add hozzá a szobahőmérsékletű tejet. Ha becsomósodna, ne ijedj meg, keverd gyorsan tovább, amíg ismét csomómentes lesz. Ha az összes tejet felhasználtad, főzd még egy pár percig, sóval, borssal ízesítsd.
  5. Ha a ragu, és a besamel is kész, állítsd össze a tésztát: olajozz ki egy hőálló tálat, vagy egy tepsit. Tegyél az aljára tésztalapot, teríts szét rajta vékonyan egy kevés bolognai ragut, majd tegyél rá egy újabb tésztalapot. Erre önts bőségesen besamelt majd bolognai ragut, helyezz rá egy tésztalapot, majd ismét a két szószt. Szórd meg parmezánnal, majd tedd rá az utolsó tésztalapot, amire már csak besamelt tegyél, majd a maradék parmezánt.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig, míg aranybarna lesz. 

Ha szereted a lasagnét, akkor érdemes kipróbálni többféle variációt is! Ez a húsmentes változatunk lencsével készül, legalább annyira ízleni fog, mint az eredeti! Amellett, hogy változatosabbá teheted a család étrendjét, még a zöldségfogyasztásotokat is növeled. 

Vöröslencsés „hamis” lasagne

Vöröslencsés „hamis” lasagne
Igazi melengető komfortfogás, amit gyorsan és egyszerűen tudsz elkészíteni, de még gyorsabban fog elfogyni.
4

Hozzávalók

  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 kk szárított oregánó
  • 1 kk szárított bazsalikom
  • 500 g vöröslencse átmosva
  • 1 csomag Maggi Bolognai spagetti alap XXL
  • 4,5 dl víz
  • 6-8 db lasagne lap
  • 10 dkg reszelt sajt vagy vegán termék, sajt alternatíva só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A Maggi alapot keverd csomómentesre 4,5 dl vízben és egy lábasban készíts belőle paradicsomszószt.
  2. Serpenyőben, forró olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gombát, majd szórd rá a fűszereket is, és még kb. 1 percig pirítsd.
  3. Add a zöldségekhez a megmosott lencsét és a Maggi szószt, és lassú tűzön, fedő alatt főzd kb. 12-15 percig, míg a lencse megpuhul.
  4. Ha megfőtt a lencse állítsd össze a tésztát: olajozz ki egy hőálló tálat, tegyél az aljára tésztalapot, teríts szét rajta vékonyan egy kevés ragut, majd tegyél rá egy újabb tésztalapot. Erre önts bőségesen ragut, helyezz rá egy tésztalapot, majd ismét a szószt. A tetejét szórd reszelt sajttal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb 20 percig.

Tálaláskor kínálj mellé friss salátát!

Az olaszos ízeket nem lehet megunni. Változatosságuk könnyen elvarázsolja az egész családot, hiszen az olasz konyha rengeteg ízletes fogást kínál, és igazi gasztronómiai élményt nyújt. Jöjjön rögtön még egy kis olaszos életérzés, olvass tovább!