Székrekedés gyermekkorban? Mi áll a háttérben és hogyan segíthetünk rajta?

Gyerek
székrekedés
Sok olyan szituáció van, amit a gyermekek is kivételes helyzetként élnek meg, és amikre emésztőrendszerük így reagál. Összegyűjtöttük a 10 legjellemzőbbet.

Tudtad, hogy a 6-12 év közötti gyerekek közel egyharmadának van időszakos székelési problémája, de az első tünetek rendszerint 2-4 éves kor között jelennek meg? 

Ugye nálatok is előfordult már, hogy valami miatt tovább kellett benn maradni a suliban? Hogy néha a barátoknál, vagy éppen táborban alszanak a gyerekek? Hogy extra napot tartotok és több édesség csúszik le a szokásosnál? Hogy nyaraláskor nem tartjátok a napi rutint? 

10+1 jó tanács, hogy gyermekünk számára a nagy dolog ne kemény munka legyen:

1.    Fő a rendszeresség! A rendszertelen életmód, legyen az akár a napirend hiánya, akár az étkezések rendszertelensége, a gyermek emésztésének felborulásához vezethet. Ha csak átmeneti is ez, például mert nyaralás során eltértetek a napirendtől, akkor is törekedj arra, hogy mielőbb visszazökkenjen emésztése a rendes kerékvágásba! 
2.    Nassolás okosan! Sok kisgyermek számára a főétkezések közötti nassolás a jutalmazás vagy éppen a vigasztalás eszköze. Ha nálatok is ez a helyzet, válasszatok egészséges, rostban gazdag nassolnivalót! A nagyobbakat csábítják az iskolai büfé kínálta nyalánkságok, ez komoly fejtörést okozhat. A kísértés pedig még nagyobb, ha a többi gyerek is onnan szerzi be a tízórait. A gyerekek nem szeretnének lemaradni vagy kimaradni. Mit tehetünk? Szülőként a felelősség a miénk, hogy gyermekünk egészséges tízóraival vágjon neki a délelőttnek. Csomagolj neki! Ha pedig alkalmanként engeded, hogy a büféből válasszon, segíts, hogy jó döntést hozzon! Magyarázd el neki mit érdemes, és mit nem érdemes választani!
3.    Kalandra fel! Az aktív életmód nem csak a gyermek emésztésére hat kedvezően, de az alkalmazkodóképesség kialakulását is nagyban segíti. Nem utolsó sorban pedig gyakrabban találkozhat olyan helyzetekkel, amikor a nagydolog elvégzésére nem az otthoni körülmények között kerül sor. Ha ilyen helyzetben komfortosabban érzi magát, a székrekedéses panaszok is ritkábban érhetik utol.
4.    Legyen nálatok tisztasági csomag! A kézfertőtlenítő, arcmaszk, higiénés törlőkendő, wc papír…akár fújós mini dezodor is hasznos útitársak lehetnek, bármerre jártok. Ha a körülmények nem is hívogatók, és sok esetben messze állhatnak a higiéniai elvárásaidtól, fontos tudni, hogy a rendszeres székletürítés nem csak kényelmi kérdés, emésztésünk egészsége érdekében is fontos. 
5.    Találd meg a megfelelő időt és helyet! Sok gyermeknél okoz gondot az óvodai, iskolai wc használata, ami lássuk be tényleg minden, csak nem a béke szigete.  Sokszor pedig a rengeteg elfoglaltság (közösségi, otthoni), különóra, vagy éppen az aktív, elmélyült játék közben egyszerűen nem figyel teste jelzéseire. Mindkét fenti esetre megoldás, ha kialakítod benne azt a szokást, hogy reggel vagy este intézze el a nagydolgát, de ha lehet rendszeresen, a napjának egy nyugodt szakaszában.  És ami a legfontosabb, ha megtaláltátok ezt a rendszeres időpontot, hagyj neki időt elvonulni az ő kis szigetére!
6.    Jobb kint mint bent! Kisgyermekek esetében a székrekedés mögött álló lelki ok legtöbbször valamilyen inger vagy indulat elfojtásához kapcsolódik. Származzon ez a szülővel, kortársakkal való konfliktusból, vagy akár az önmagának, környezetének való megfelelési vágyból, engedd megélni, segítsd át rajta, beszéld meg vele! Ha szabad utat tud engedni az ilyen helyzetekhez kapcsolódó érzelmeinek, kimondhatja vágyait, igényeit, az a bélműködésére is jó hatással lehet.
7.    Ha a stressz körbevesz... Arra gondoltál már, hogy egy-egy váratlan szituációt, mint egy izgalmas program vagy utazás olyan stresszhelyzetként élhetnek meg a gyerekek, ami az emésztésükre is kihat? A pozitív izgalom mellett pedig ott van még a vizsgadrukk egy-egy konfliktus a barátokkal, vagy éppen a pozitív testkép kialakulása körüli bizonytalanságok. A kicsi és nagyobbacska gyermekek is számtalan dolog miatt aggódnak nap mint nap. A jó hír, hogy ha a lelki nyugalmuk visszatér, az emésztési problémáik is megszűnhetnek.
8.    Környezetváltozás sok-sok odafigyeléssel! A gyerekek egy kisebb környezetváltozást is hajlamosak úgy megélni, mintha fenekestül felfordult volna a világ. Pláne egy költözést, vagy új közösségbe kerülést! Nem utolsó sorban pedig ilyenkor új fajta baktériumokkal is találkoznak. Mindezek a tényezők komolyan hathatnak lelki békéjükre és immunrendszerükre is. Sok odafigyeléssel, megelőzéssel felkészítheted szervezetüket a kellemetlen tünetek elleni védekezésre.
9.    Adj zöld lámpát az emésztőrendszernek! Érdemes időt és figyelmet szánni arra is, hogy segíts a gyerekeknek feldolgozni az idegen helyen való mosdóhasználatból, vagy az őt érő egyéb bizonytalanságokból eredő szorongást. Ha piros lámpát kap az emésztőrendszerük, az könnyen vezethet rossz szokások kialakulásához és akár visszatérő székrekedéshez is.
10.    Ne aggódd túl! Az, hogy az emésztési problémák ne akasszák meg a napi ritmust, vagy ne álljanak egy klassz program útjába, a szülőknek sokszor nagyobb fejtörést okoz, mint a gyerekeknek. Fontos, hogy figyelj az okokra, felismerd a jeleket, és örülj a megfelelő produktumnak