Saját készítésű játék, amit a kisgyerekek imádni fognak

Gyerek
Saját készítésű játék
Akár otthon található kellékekből is megvalósíthatjátok, nagyobbacska gyerekek be is segíthetnek. Aztán pedig jöhet a közös játék!

Kisfiúk és kislányok is szívesen játszanak egy saját készítésű játékkonyhában. Ez azért nagyon klassz, mert így már egész kis korban tudtok közösen főzőcskézni, még ha csak játékból is. A közös főzés során a gyerekek pedig könnyebben elsajátítják az egészséges táplálkozás alapjait, megismerik az alapanyagokat. Természetesen nem várható el egy kétévestől, hogy a rostok szerepéről beszélgessetek, de nem is ez a lényeg.

Ha kész a játékkonyha, színes gyurmából készítsetek „finom” fogásokat, formázzatok zöldségeket, gyümölcsöket, és tálaljatok meg a vendégeknek! A játékba bevonhatsz igazi alapanyagokat is, kóstolhattok, szagolhattok.

Így készítsd a játékkonyhát!

minikonyha

Ha egészen különlegesre vágysz, régi, használaton kívüli bútorokból, mondjuk éjjeliszekrényből is készíthetsz konyhaszekrényt. Ez azonban igényel némi kézügyességet, és időigényes is.

Ha egy egyszerűbb módszert is ellesnél, használj konyhapultnak egy nagyobb kartondobozt!

Erre rajzolhatsz karikákat a főzőlapnak, de ragaszthatsz is rá kiürült gabonapelyhes dobozból kivágott köröket ebből a célból. Szintén a kiürült dobozból kivághatsz a sütő ajtajának és gombjainak is formákat. Ezeket fessétek le közösen, majd miután megszáradtak, a gyerekek a helyére ragaszthatják. A kiürült csomagolás felhasználásával így nem csak ötletes játékot készítesz, de a környezetet óvod.

A mosogató tálcához vágj ki a kartondoboz tetején (ami most már a konyhapultod) egy akkora lyukat, amibe befér egy műanyag edény úgy, hogy a pereme fennmarad a pulton.

Az ollóval te fogsz dolgozni, de a ragasztás és festés folyamatába már besegíthetnek a gyerekek.

Ha kész a játékkonyha

Ha elkészült a konyha, kezdődhet a „főzőcskézés”. Az alapanyagok, élelmiszerek ismerete mellett jó, ha higiéniai és konyhabiztonsági információkat is tanítasz a gyerekeknek. Természetesen mindezt játékos formában. Megtanulja így többek között, hogy a sütő forró, és vigyázni kell vele, a kés éles, a tányér törékeny, és fontos, hogy a zöldségeket gyümölcsöket megmossuk.

Ha már „főztök”, kerüljön a tányérra rendszeresen zöldség, gyümölcs és igyatok rendszeresen vizet!

Ha játék közben megéheznétek, egy Nestlé Babapuding jó, ha van kéznél az új konyhában!