A legmenőbb húsvéti desszert: répatorta golyó

Életmód
A legmenőbb húsvéti desszert: répatorta golyó
Sütés nélküli desszert, amiben még a válogatósabb gyerekek is szívesen megeszik majd a nyers sárgarépát!

Főleg, ha a kivitelezésben is segítenek. Plusz jó hír, hogy a sütés nélküli répatortagolyó gluténmentes változatban is elkészíthető.

A sárgarépa íze ugyanúgy, mint a hagyományos répatortában, ebben a desszertben sem érződik, ezért még a válogatós gyerekeknél is érdemes vele bepróbálkozni.

Azért is nagyon klassz ez az édesség, mert kedved szerint variálhatod az alapanyagokat. Rajtad múlik, milyen aszalt gyümölcsöt teszel bele, mivel fűszerezed, diót vagy kókuszreszeléket használsz. Úgyhogy mi most mutatunk egy alapreceptet, de ha valamelyik összetevőt lecserélnéd, mert mást találsz éppen a kamrában, vagy szimplán a te ízlésednek más jobban megfelel, használd nyugodtan a kreativitásod! A lényeg, hogy a végén egy olyan masszát kapj, ami nem túl száraz és könnyen golyóvá formázható.

Répatorta golyó

Répatorta golyó

4

Hozzávalók

  • 15 dkg sárgarépa megpucolva, lereszelve
  • 4 ek aprószemű zabpehely (ha gluténmentes étrendet követsz, válassz gluténmentes zabpelyhet)
  • 8 dkg aszalt gyümölcs (pl. datolya, szilva, áfonya)
  • 1 marék dió
  • 1-2 tk méz ízlés szerint
  • 2 tk cukrozatlan kakaópor
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint (ha van otthon mézeskalács fűszerkeverék, az is jó)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja (elhagyható)
  • darált dió, kókuszreszelék vagy mák a golyók forgatásához

Elkészítés

  1. Az aszalt gyümölcsöket áztasd kevés vízbe (amennyi ellepi őket) fél órára, hogy jól megszívják magukat nedvességgel.
  2. A hozzávalókat tedd konyhai robotgépbe, és turmixold össze. Nem kell, hogy teljesen homogén legyen a massza, de azért ne maradjanak nagyobb darabok benne. Ha a répa nyomait teljesen eltüntetnéd, kezdd azzal, és amikor már pépesre aprítottad, akkor add hozzá a többi hozzávalót.
  3. Miután kész a massza, hagyd állni egy kicsit, hogy lásd, a zabpehely mennyi nedvességet szívott magába. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá kevés vizet, ha túl ragacsos, tegyél még bele zabpelyhet.
  4. Nedves kézzel formázz a masszából kis golyókat, hempergesd meg őket darált dióban vagy kókuszreszelékben.

Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha 20 percre hűtőbe teszed.
 

Ha egy igazán ütős húsvéti tízórait készítenél a gyerekeknek, a sárgarépa torta golyók mellé kínálj egy pohár „nyuszis” NESQUIK kakaót!