Étkezés
Igazi forró kényeztetés egy hideg napon a gőzölgő töltött burgonya egyenesen a sütőből. Vendégvárónak is tökéletes, változatosan, egyszerűen elkészíthető.
gazi forró kényeztetés egy hideg napon a gőzölgő töltött burgonya egyenesen a sütőből. Vendégvárónak is tökéletes, változatosan, egyszerűen elkészíthető.
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető fogás, csak a sütési idő miatt egy kicsit időigényes. De legalább nem kell mellette állni, a sütőben „magától” megsül.
A finom, kívül ropogós, belül puha egyben sült burgonya olyan, mint egy festővászon, bármit varázsolhatsz belőle, attól függ, mivel töltöd meg. Felhasználhatod erre a célra a hűtőben, kamrában található (még fogyasztható állapotban levő) maradékokat, de készülhetsz többféle töltelékkel már a bevásárláskor is.
Így lesz a krumpli kívül ropogós, belül puha:
- Nagyobb krumplikkal dolgozz, azokat könnyebb lesz megtölteni. Mosd meg alaposan a burgonyákat, majd töröld le róluk a nedvességet.
- Kevés olajjal kend meg a krumplik héját, majd sózd meg őket.
- A sütőrácsra tegyél sütőpapírt, erre helyezd a burgonyát.
- 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig, majd vedd le a hőfokot 180 fokra és süsd még kb. 1 órát, míg átsül. (Hústűvel ellenőrizheted, hogy megpuhult-e már)
- Vedd ki a sütőből, vágj a tetejükre hozzában egy nagy mélyedést, majd két oldalról nyomd össze úgy, hogy a középső rés szétnyíljon. Az így keletkezett árokba tudod tenni a tölteléket.
Mivel töltsd meg a héjában sült krumplit?
- fokhagymás tejföllel, tetejére reszelj füstölt sajtot
- márványsajt krémmel, tegyél a tetejére feketeerdei sonkát
- tonhalkrémmel, tetején kukoricával
- tejfölös-snidlinges sovány túróval, tetején kolbász chipsszel
- natúr krémsajtot keverj össze friss kaporral, ezt tedd a krumpliba, a tetejére rakj füstölt lazacot
- fokhagymás-tejfölös-petrezselymes töltelékre tegyél kemény tojást cikkekre vagy karikákra vágva
- míg a krumpli sül, készíts hagymalekvárt, ezt tedd a krumpliba, a tetejére pedig intenzív ízű sajtot (pl. érett camembert, márványsajt
- olívakrém (olívabogyók kevés olajos maggal összeturmixolva), rá szárított paradicsom és parmezán forgács