Étkezés
Zöldségek a főszerepben saláta zöldségsaslikkal!
4
Hozzávalók
Saláta:
- 300 g apró újburgonya héjastól
- 200 g zöldbab feldarabolva
- 1 fej lilahagyma
- 3 db paradicsom
- petrezselyem
- citromlé
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Saslik:
- 1 kisebb padlizsán
- 1 tk. Blue Dragon szójaszósz
- 1 tk. mustár
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tk. Heinz BBQ szósz
- 2 evőkanál olivaolaj + a kenegetéshez
- ízlés szerint zöldfűszerek
- 1-2 evőkanál keményítő
- 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
- 1 nagyobb sárga színű kaliforniai paprika
- 1 kis átmérőjű cukkini
- 10 darab apróbb gomba
- 2 kisebb lilahagyma
- ízlés szerint még bármilyen zöldség, amit szeretünk, és a diétába illeszthető
Elkészítés
- Főzzük meg a burgonyát sós vízben kb. 5-8 percig, majd tegyük bele a zöldbabot és főzzük további 8-10 percig, amíg megpuhulnak. Szűrjük le a zöldségeket, majd öblítsük le hideg vízzel. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele a burgonyát, zöldbabot, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk néhány percig. Ezután öntsük bele az egészet egy nagy tálba, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, paradicsomot, a felaprított petrezselymet, öntsük hozzá a citromlevet. Keverjük össze, ha szükséges, még ízesítsük.
- A saslikhoz készítsük elő a zöldségeket, érdemes őket nagyobb kockára darabolni. Készítsük el a pácot a szója- és BBQ szószból, mustárból, olajból, adjuk hozzá a fűszereket és a keményítőt. Ha nagyon sűrű lenne egy pici (max. 1-2 ek. vizet) is adhatunk hozzá. Ízesítsük egy kissé túl. Tegyük bele a zöldségeket és gyengéden kevergetve alaposan vonjuk be a páccal.
- Tegyük be a hűtőbe egy egész éjszakára, ha nincs időnk akkor kb. fél órára. Szedjük ki a zöldség hasábokat a pácból. Fűzzük nyársra őket váltogatva, majd alaposan kenjük át olajjal.
- Süssük 30 percig légkeverés mellett, 180 fokon, vagy szabadgrillen. Sülés közben még átkenhetjük olajjal vagy a maradék páccal.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: könnyű
Szükséges eszközök: lábas, kés, vágódeszka, szűrő, serpenyő, fakanál, salátástál, kanál, hurkapálca, keverőtál, ecset, tepsi
A szójaszószoknak nagyon széles skálán mozog a fehérjetartalmuk, ezért mindig érdemes minél alacsonyabb fehérjetartalmút keresni. Érdemes felkutatni a Blue Dragon sötét szójaszószt, ami 100 ml-ben 1,1 g fehérjét (55 mg PHE) tartalmaz. Jó választás lehet még a Heinz szójaszósz, ami 100 ml-ben 2,8 g fehérjét (140 mg PHE).
Ne feledjük szójaszószból sosem használunk 100 ml-t. Ízesítésre elég belőle 10-20 ml is, ami 0,1-0,6 g (5-30 mg PHE) bevitelt jelenthet az adott ételnél.
Saláta
PHE (mg) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Energia (kcal) | |
100g | 62 | 1,7 | 5,8 | 9,8 | 99 |
1 adag kb.:150g |
93 | 2,55 | 8,7 | 15 | 149 |
*Felnőtt adagra vonatkozó ajánlás
Saslik
PHE (mg) | Fehérje (g) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) | Energia (kcal) | |
100g | 28 | 0,8 | 8,3 | 5,8 | 89 |