Zöldbabos újkrumpli saláta zöldségsaslikkal

Étkezés
Saláta zöldségsaslikkal
Zöldségek a főszerepben saláta zöldségsaslikkal!
4

Hozzávalók

Saláta:

  • 300 g apró újburgonya héjastól 
  • 200 g zöldbab feldarabolva 
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 db paradicsom
  • petrezselyem
  • citromlé
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Saslik:

  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 tk. Blue Dragon szójaszósz
  • 1 tk. mustár
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 2 tk. Heinz BBQ szósz
  • 2 evőkanál olivaolaj + a kenegetéshez
  • ízlés szerint zöldfűszerek
  • 1-2 evőkanál keményítő 
  • 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb sárga színű kaliforniai paprika
  • 1 kis átmérőjű cukkini
  • 10 darab apróbb gomba
  • 2 kisebb lilahagyma
  • ízlés szerint még bármilyen zöldség, amit szeretünk, és a diétába illeszthető

Elkészítés

  1. Főzzük meg a burgonyát sós vízben kb. 5-8 percig, majd tegyük bele a zöldbabot és főzzük további 8-10 percig, amíg megpuhulnak. Szűrjük le a zöldségeket, majd öblítsük le hideg vízzel. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele a burgonyát, zöldbabot, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk néhány percig. Ezután öntsük bele az egészet egy nagy tálba, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, paradicsomot, a felaprított petrezselymet, öntsük hozzá a citromlevet. Keverjük össze, ha szükséges, még ízesítsük.
  2. A saslikhoz készítsük elő a zöldségeket, érdemes őket nagyobb kockára darabolni. Készítsük el a pácot a szója- és BBQ szószból, mustárból, olajból, adjuk hozzá a fűszereket és a keményítőt. Ha nagyon sűrű lenne egy pici (max. 1-2 ek. vizet) is adhatunk hozzá. Ízesítsük egy kissé túl. Tegyük bele a zöldségeket és gyengéden kevergetve alaposan vonjuk be a páccal.
  3. Tegyük be a hűtőbe egy egész éjszakára, ha nincs időnk akkor kb. fél órára. Szedjük ki a zöldség hasábokat a pácból. Fűzzük nyársra őket váltogatva, majd alaposan kenjük át olajjal. 
  4. Süssük 30 percig légkeverés mellett, 180 fokon, vagy szabadgrillen. Sülés közben még átkenhetjük olajjal vagy a maradék páccal.

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: könnyű

Szükséges eszközök: lábas, kés, vágódeszka, szűrő, serpenyő, fakanál, salátástál, kanál, hurkapálca, keverőtál, ecset, tepsi

A szójaszószoknak nagyon széles skálán mozog a fehérjetartalmuk, ezért mindig érdemes minél alacsonyabb fehérjetartalmút keresni. Érdemes felkutatni a Blue Dragon sötét szójaszószt, ami 100 ml-ben 1,1 g fehérjét (55 mg PHE) tartalmaz. Jó választás lehet még a Heinz szójaszósz, ami 100 ml-ben 2,8 g fehérjét (140 mg PHE). 
Ne feledjük szójaszószból sosem használunk 100 ml-t. Ízesítésre elég belőle 10-20 ml is, ami 0,1-0,6 g (5-30 mg PHE) bevitelt jelenthet az adott ételnél.

Saláta

  PHE (mg) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Energia (kcal)
100g 62 1,7 5,8 9,8 99

1 adag

kb.:150g

93 2,55 8,7 15 149

*Felnőtt adagra vonatkozó ajánlás

Saslik

  PHE (mg) Fehérje (g) Szénhidrát (g) Zsír (g) Energia (kcal)
100g 28 0,8 8,3 5,8 89