Évek óta nem volt ilyen népszerű a házi, természetes savanyítás, vagyis a zöldségek bakteriális fermentálása. A legkönnyebben savanyítható zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), és az uborka. A házi savanyítás nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.
És mégis: frissítő savanykás-pikáns-sós ízével a savanyított káposzta minden egyes szála maga a megtestesült tudomány. Titka a savanyítási eljárásban, az ún. fermentálásban rejlik. Az eljárás lényege, hogy a savanyítás - a nyers zöldség sóban és folyadékban történő erjesztése - során a jótékony tejsavbaktériumok a zöldség saját cukortartalmával lépnek kölcsönhatásba, azokkal táplálkozva tejsavat hoznak létre. A lactobacillusok (tejsavbaktériumok) lényegében előemésztik az ételt – jelen esetben a választott zöldséget, különleges ízt, és könnyű emészthetőséget kölcsönözve nekik és megőrizve vitamintartalmukat.
És hogy mi a titkos recept?
- A savanyításhoz szükséges eszközöket alaposan tisztítsd meg (ecettel öblítsd át) és hagyd teljesen, cseppmentesen megszáradni
- Előzőleg felforralt, aztán szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet használj – ehhez adj hozzá az alaplét, ha van! Az alaplé a sóval átgyúrt zöldség leve
- 1 liter vízhez 1 evőkanál (kb. 20 g) sót használjunk – a túl sok só elpusztítja a jó baktériumokat is
- A só, ha lehet, tengeri legyen, de semmiképp se jódozott, mert az ártalmas a jótékony baktériumokra
- Figyelj rá, hogy mindig tiszta eszközzel nyúlj az üvegbe, hogy romlást okozó baktériumok, kórokozók véletlenül se jussanak bele!
- A sózott zöldséget rétegezve jól nyomkodd a légmentesen záródó üvegbe úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje, és ne érje oxigén, mert akkor a jótékony baktériumok elpusztulnak.
De miért is jó a fermentálás?
Ma már tudjuk, hogy a „népi bölcsesség” mögött rejlő biológiai és kémiai folyamatokkal azonos folyamat játszódik le emésztőrendszerünkben is. Az általunk elfogyasztott táplálékból származó egyes, ún. ballasztanyagok – a vízoldékony rostok - emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol az ott élő jótékony baktériumok (mint a lactobacillusok és a bifidobaktériumok) tápanyagául szolgálnak és így segítik azok szaporodását. A ballasztanyagok segítségével a tápanyagokkal megfelelően ellátott hasznos baktériumok vitaminokat és zsírsavakat is termelnek. A rövid láncú zsírsavak erősítik a bél védelmi funkcióját, elősegítik a bélmozgást és szabályozzák a bélműködést. Ezenkívül csökkentik a vastagbél pH-értékét, és így biztosítják a kívánt savas környezetet, amely gátolja a bélben nem kívánatos bakteriális törzsek szaporodását. Így állítva helyre a bélflóra „baktérium” egyensúlyát.
Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű - vízoldékony guargumi rostot tartalmazó -, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, és segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket és helyreállítsuk bélflóránkat. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.
Keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n.
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.