„Okos vágy a savanyú után” – a házi savanyítás titkos receptje

Étkezés
„Okos vágy a savanyú után” – a házi savanyítás titkos receptje
A hagyományok tisztelete és szeretete, nosztalgikus takarékosság vagy gasztro-hobbi?

Évek óta nem volt ilyen népszerű a házi, természetes savanyítás, vagyis a zöldségek bakteriális fermentálása. A legkönnyebben savanyítható zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), és az uborka.  A házi savanyítás nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

És mégis: frissítő savanykás-pikáns-sós ízével a savanyított káposzta minden egyes szála maga a megtestesült tudomány. Titka a savanyítási eljárásban, az ún. fermentálásban rejlik. Az eljárás lényege, hogy a savanyítás - a nyers zöldség sóban és folyadékban történő erjesztése - során a jótékony tejsavbaktériumok a zöldség saját cukortartalmával lépnek kölcsönhatásba, azokkal táplálkozva tejsavat hoznak létre. A lactobacillusok (tejsavbaktériumok) lényegében előemésztik az ételt – jelen esetben a választott zöldséget, különleges ízt, és könnyű emészthetőséget kölcsönözve nekik és megőrizve vitamintartalmukat. 

És hogy mi a titkos recept?

  • A savanyításhoz szükséges eszközöket alaposan tisztítsd meg (ecettel öblítsd át) és hagyd teljesen, cseppmentesen megszáradni
  • Előzőleg felforralt, aztán szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet használj – ehhez adj hozzá az alaplét, ha van! Az alaplé a sóval átgyúrt zöldség leve
  • 1 liter vízhez 1 evőkanál (kb. 20 g) sót használjunk – a túl sok só elpusztítja a jó baktériumokat is
  • A só, ha lehet, tengeri legyen, de semmiképp se jódozott, mert az ártalmas a jótékony baktériumokra
  • Figyelj rá, hogy mindig tiszta eszközzel nyúlj az üvegbe, hogy romlást okozó baktériumok, kórokozók véletlenül se jussanak bele! 
  • A sózott zöldséget rétegezve jól nyomkodd a légmentesen záródó üvegbe úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje, és ne érje oxigén, mert akkor a jótékony baktériumok elpusztulnak. 

  
De miért is jó a fermentálás?

Ma már tudjuk, hogy a „népi bölcsesség” mögött rejlő biológiai és kémiai folyamatokkal azonos folyamat játszódik le emésztőrendszerünkben is. Az általunk elfogyasztott táplálékból származó egyes, ún. ballasztanyagok – a vízoldékony rostok - emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol az ott élő jótékony baktériumok (mint a lactobacillusok és a bifidobaktériumok) tápanyagául szolgálnak és így segítik azok szaporodását. A ballasztanyagok segítségével a tápanyagokkal megfelelően ellátott hasznos baktériumok vitaminokat és zsírsavakat is termelnek. A rövid láncú zsírsavak erősítik a bél védelmi funkcióját, elősegítik a bélmozgást és szabályozzák a bélműködést. Ezenkívül csökkentik a vastagbél pH-értékét, és így biztosítják a kívánt savas környezetet, amely gátolja a bélben nem kívánatos bakteriális törzsek szaporodását. Így állítva helyre a bélflóra „baktérium” egyensúlyát. 

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű - vízoldékony guargumi rostot tartalmazó -, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, és segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket és helyreállítsuk bélflóránkat. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná. 

Keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n.  
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon. 

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.