Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tegyél fűszervajat a grillezett húsokra!

Így használd fel a levendulát a konyhában

Így tárold a fűszernövényedet

Szeretnéd akkor is élvezni a fűszernövények ízét és illatát, mikor éppen nincs kéznél friss fűszer? Nem kell mást tenned, mint betakarítani egy nagyobb mennyiséget és tartósítani, melyhez most többféle módszert ajánlunk neked.

Bármelyik eljárást is választod, az alaplépések minden esetben megegyeznek:

  • mindig tökéletesen egészséges fűszernövényt válassz,
  • használat előtt alaposan mosd meg,
  • minden vizet itass le a növényről!


Szárítás

Hagyományos módszert követve köss a fűszernövényekből kis csokrokat, melyeket fényvédett helyen hagysz kiszáradni. Naponta szét kell szedned és újra összekötnöd, hogy a nedvességtartalma elpárologjon és ne fülledjen be. Szárítás után törd össze mozsárban és tedd jól záródó üvegbe.

 

Ne szárítsd napon, mert így a növényben lévő illóolajok is elpárolognak.

 

Ha kis mennyiségű fűszert szeretnél szárítani, akkor azt megteheted sütőben is. Legegyszerűbb, ha használat után még a meleg sütőbe helyezed őket sütőpapírra, majd hagyod kihűlni a sütőt. Ennyi idő elég a növénynek is.

 

Megfelelő tárolás mellett akár egy évig is felhasználhatóak a szárított növények.

 

Fűszersó

Ez a módszer leginkább fás szárú növényeknél használatos. Egy légmentesen záródó doboz aljára szórj fél centi vastag tengeri sót, majd fektess rá egy réteg fűszert. Rétegezd amíg megtelik a doboz és fedd le. Körülbelül egy hónap múlva használhatod és korlátlan ideig eláll. A só magába szívja a fűszernövények ízét, illatát és nem mellékesen az ásványi anyag tartalmát is.

Olajban, ecetben

Mivel hidegen kerül majd felhasználásra mindenképp hidegen sajtolt olajat válassz, és lehetőleg olyan fajtát, amelynek nincs karakteres íze. A fűszerágakat lemosva, megszárítva helyezd egy jól záródó üvegbe és öntsd fel az olajjal. Nagyjából két hét múlva használhatod is a finom ízes fűszerolajat.

A fűszeres ecet elkészítése is hasonlóan egyszerű, válassz egy jó minőségű ecetet (pl. borecetet vagy gyümölcs ecetet) és az olajhoz hasonlóan készítsd el a nedűt. Érdemes úgy megtöltened az üveget, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne és naponta egyszer rázd fel.

Leginkább salátákhoz, öntetként használhatók, mert melegítéskor tönkremegy az aromájuk. 

 

Nestlé tippünk 
Tudtad?  A Maggi fűszerkeverékei, krémlevesei és alapjai a szárításos tartósítási eljárásnak köszönhetően tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek, olyan alapanyagokból, amiket a konyhádban is megtalálhatsz.