Nyakörv vagy helyette hám?

Kisállat
Nyakörv vagy helyette hám?
A kutyás gazdik gyakran dilemmáznak, nyakörv vagy hám lenne jobb választás a kutyusnak? Mindkettő mellett számos érv szólhat, ezekből szemezgetünk.

A hám a kutya mellkasára húzható „ruhadarab”, mely a nyakörvhöz hasonló funkciót tölt be, így a pórázhoz csatolva segít a gazdának a kutya kontrollálásában. Mivel nem az állat nyakára-, hanem annak törzsére, tehát nagyobb, erősebb testfelületre húzod rá az eszközt, kényelmesebbé teszi a kutya számára a kiruccanásokat. 

Biztonság kutyasétáltatás közben

Fontos szempont, hogy a hám kicsit biztonságosabb lehet, mert jó méretű hámból nehezebb kiszabadulni. De vigyázz, ha túl nagy hámot választasz, vagy lazán rögzíted, a hám sem előzi meg ezt a problémát! 

A nyakörv esetében egy fokkal nehezebb eltalálni a tökéletes szorosságot: ha túl szoros, az kényelmetlen és a kutya egészségét veszélyezteti, ha túl laza, könnyen megeshet, hogy kutyád egy ügyes rántással kibújik, és már szedi is a mancsait, hogy felfedezőútra induljon. 

Válaszd a nyakörvet, ha nem vagy benne biztos, hogy a hámmal meg tudnád tartani az „előretörő” ebet, vagy ha nagyobb kontrollt akarsz gyakorolni kutyád felett.

Kényelem, egészség

Ha előfordul, hogy kutyád sétálás közben nagyon rángatja a pórázt, köhög, vagy ha észreveszed, hogy fáj a nyaka vagy a háta, jobb, ha hámra váltasz.

A hámnál is figyelni kell, nehogy túl szorosra húzd. Nagy forróságok idején figyelj arra, hogy a hámban jóval melegebb lehet a kutyának.

Kutyasétáltató gazdik szempontjai

És mik azok a dolgok, amikre figyelni kell, ha hámot használ az ember? Először is készülj fel, hogy kutyád ereje „megnő”, ha nyakörv után hámot kap, hiszen ezt nem csak nyakból, de az egész testéből tudja húzni. Fontos tehát, hogy meg tudd tartani, ha megindul a hámban. 

A nyakörv, a hámmal ellentétben jóval „egyszerűbb” kiegészítő, kevesebb felkészülést igényel az eszköz felhúzása, és szinte minden állatos boltban egyszerűen beszerezhető. 

Ha hám beszerzésen gondolkozol

A hagyományos eszközök közé tartoznak a H-, Y- és X- típusú hámok – ezekben tudnak a kutyusok leginkább szabadon mozogni. Könnyen állíthatók, így egyszerűen testre szabhatók. Vigyázat, a nagy szabadság viszont a kutya húzóerejét is megnöveli, és a kibújásra is nagyobb az esély, ha nem állítod be jól!

Elterjedt típus az úgynevezett „belépős” hám is. Fontos, hogy azok a kutyák is könnyen fel tudják venni, akik irtóznak attól, hogy valamibe bedugják a fejüket. Ennél az eszköznél a kutyának nincs más dolga, mint belelépni a lyukakba, a gazdi pedig összekapcsolja a hámot a hátán. Ez a fajta hám kisebb és nyugodtabb kutyáknál ajánlott, ugyanis a kialakítása miatt a kutya szinte szabadon fogja érezni magát, ami erős húzásra ösztökélheti. 

Az elől-kapcsolható hámok nagyobb kontrollt adnak a gazdáknak, így akkor ajánlatosak, ha tanítani akarod az ebet és arra nevelni, hogy ne szokjon hozzá a póráz erős húzásához.

Ha az elől- és hátul kapcsolható hámok között vacillálsz, valószínűleg drágábban ugyan, de duplakapcsolós hámot is találhatsz a boltokban. A hámhoz tartozó speciális póráz egyik vége a kutya mellkasi részéhez kapcsolódik, míg a másik a hátához. 

Ha a kutyád félénk, esetleg éppen mostanában fogadtátok be, érdemes elgondolkodni a biztonsági hám beszerzésén is. Ez a típusú hám extra védelmet nyújt az ellen, hogy a kutya valahogyan kitornázza magát a szettből, és elfusson a gazdától.

Ha szívesen sétálsz, kirándulsz kutyáddal, esetleg szeretnél vele játszani vagy feladatokat gyakorolni, tegyél zsebre pár PURINA AdVENTuROS jutalomfalatot, és engedd, hogy új kalandok kezdődjenek!