Életmód
A kávé élettani hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött vagy 100 százalék valódi kávéból készült instant kávét fogyasztunk.
Az instant kávé is rendelkezik a kávé minden élettani hatásával, hiszen kizárólag 100% kávéból, az előírásoknak megfelelően tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készül.
Mi adja az instant kávé aromáját?
Az instant kávé tehát 100%-ban valódi kávébabból – Arabica és/vagy Robusta fajtákból – készül. A különböző kávékra jellemző ízt a két fajta keverésének aránya és a pörkölés mértéke adja meg. A különbség az otthon főzött kávéhoz képest pusztán annyi, hogy az instant kávét már előre lefőzték, és a vizet eltávolították belőle. Így készítéskor már csak a vizet kell hozzáadni.
Mennyi koffeint tartalmaz az instant kávé?
- Nem mindegy, hogy milyen növényből készült a kávé, hiszen például a robusta kávé kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica.
- Hatással van a kávé koffeintartalmára az is, hogy a kávészemeket milyen hatások érik: a világosabbra pörkölt szemekben több koffein marad, mint a sötétebb pörkölésűekben.
- Számít az elkészítési mód is, hiszen a felhasznált víz mennyisége, illetve a főzési idő befolyásolja a kávéőrleményből kioldódó koffein mennyiségét. A számos befolyásoló tényező ellenére általánosságban elmondható, hogy egy 60 ml-es adag presszó kávé kb. 80 mg koffeint tartalmaz.
- Az instant kávé színtiszta kávé, amely a magas nyomású technológiának köszönhetően a kiváló minőségű, koffeintartalmát pedig, mivel jó erős főzött kávéból készül, csak a korábban felsorolt tényezők befolyásolják.
Winkler Róbert személyesen járta körül az instant kávé koffeintartalmának témakörét, nézzétek meg erről készült videónkat.