Milyen hatással van a stressz emésztőrendszerünkre?

Életmód
Stressz és emésztés
Hogyan lehet segíteni a stressz okozta emésztési panaszokon? Összegyűjtöttük a leghatékonyabb módszereket. 

A stressz folyamatosan változó életünk velejárója, amit különbözőképpen dolgozunk fel. Van akinél egy feszültebb élethelyzet erősíti a problémamegoldó képességet, segíti a személyes fejlődést, másoknál inkább feszültséget, bizonytalanságérzést okoz, és számos kellemetlen tünet, panasz, akár betegség forrása is lehet.
Ha az utóbbi csoportba tartozol, és emésztőrendszeri panaszokat tapasztalsz, jó ha tudod, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. Tested jelzései arról árulkodnak, hogy vészüzemmódba kapcsoltál, szervezeted a tartalékait igyekszik a vélt vagy valós probléma megoldására fordítani. Ez pedig könnyen vezethet a bélműködés lassulásához vagy a bélflóra egyensúlyának felborulásához. 

Ha stresszmentes élet nem is létezik, a székrekedést, puffadást, hasmenést vagy hasi fájdalmat segíthetünk elfelejteni. Mutatjuk hogyan:

Legyen az alvás jó és pihentető! 

Alvás közben létfontosságú folyamatok zajlanak testünkben. Anyagcsere folyamataink és az emésztés java része is éjszaka zajlik. 
Ha nem alszunk eleget, a jóllakottságért felelős hormon szintje csökken, az éhségérzetért felelős hormoné pedig nő, ez könnyen vezethet az étkezési szokások megváltozásához, nassoláshoz. 
A kialvatlanság okozta fáradtság következtében hosszú távon az emésztés lassul, székrekedéses panaszok jelentkezhetnek. 

Hogy az éjszakai alvás valóban pihentető legyen, csökkentsd a hálószobád hőmérsékletét 18-19°C-ra! Válassz megfelelő keménységű vagy puhaságú matracot, párnát és az évszaknak, időjárásnak megfelelő ágyneműt!  Ha pedig biztosra akarsz menni, figyelj arra, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél, és kerüld a koffeint is a lefekvés előtti órákban!

A relaxáló masszázs csodákra képes! 

A relaxáló masszázsok önmagukban is jótékony hatásúak stressz okozta emésztési panaszok esetén, hiszen a jóllét és nyugalom érzésével ajándékoznak meg. Néhány otthon is elvégezhető masszázs technika pedig különösen alkalmas a székrekedéssel kapcsolatos hasi fájdalom enyhítésére és a komfortérzet javítására. 

  1. Háton fekve tedd a tenyered a csupasz hasadra a gyomrod tájékán. Hasadra fektetett ujjaiddal írj le 4 kis kört az óramutató járásával megegyező irányban haladva a hasadon. Ez a vastagbélben történő mozgás irányát követi. Kezdd egészen finom mozdulatokkal, és fokozatosan növeld picit a nyomást.
  2. A két kezed egymásra téve írj le 4 nagyobb kört a tenyereddel az óramutató járásával egyező irányban, egyenletes nyomást gyakorolva a hasadra. Ezt egészítsd ki az ujjaid hegyével leírt kisebb körökkel.

Jógázz! 

A jóga nagyon praktikus és hasznos megoldás a stressz okozta emésztőrendszeri panaszok enyhítésére. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy ötvözi a relaxációs technikákat, a nyújtást és a fizikai állóképességet javító gyakorlatokat. Mivel pedig testmozgás, önmagában is javítja a bélműködést. A hatha jóga például kifejezetten javasolt emésztőrendszeri panaszok esetén. Hogy az egyes jógapózokat helyesen és biztonságosan végezd, keress fel egy jógaoktatót, és csatlakozz be online órákra.

Maradj aktív! 

A sport elengedhetetlen testi és szellemi egészség megőrzéséhez. Hozzájárul a megfelelő minőségű pihenéshez, javítja álló-, és ellenállóképességed, rendszerességre szoktat. A rendszeres testmozgás, akár már 30 perc séta naponta jelentősen javítja a bélműködést. 
A fizikai aktivitás emellett endorfin hormont, vagyis „öröm” hormonokat szabadít fel, amelyek enyhítik az esetleges emésztési panaszokból adódó fájdalmat. 

Mindfullness vagy szofrológia? 

Akár a tibeti buddhizmusban, a japán zenben, vagy a nyugati pszichológiában találod meg a stressz enyhítésének kulcsát jót teszel magaddal, hiszen közelebb kerülsz ahhoz az állapothoz, amit egyensúlynak nevezünk. 
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a szofrológia, ami a lelki eredetű emésztési panaszok esetén különösen hatékony, hiszen a fizikai és mentális aktivitást vegyíti. Egyfajta dinamikus pihenést jelent, ami legegyszerűebben az „ép testben ép lélek” filozófiájával írható le, egy nyugodt, egyensúlyban levő testben éber elmével. Légző, ülő, álló gyakorlatokkal, gyalogos meditációkkal segíti a feszültség oldását.

És hogy hogyan függ össze mindez a bélflóra egyensúlyával?

Stressz hatására a bélflórát alkotó milliárdnyi baktériumfaj adta sokszínűség csökken, elszaporodnak a kórokozó baktériumok, a bélflóra egyensúlya felborul. A bél ezen állapotáról idegsejtjein keresztül információkat küldd az agyba ami tovább fokozhatja a stresszingert. A bélben termelődő szteronin „boldogsághormon” száma csökken ez szintén rossz hatással lehet lelki állapotodra.

A bél jótékony baktériumainak legkedveltebb természetes tápanyagai a vízoldékony rostok (vízoldékony rostban gazdag ételek például a szárított hüvelyesek, burgonya, borsó, spárga, zab, árpa, alma, banán, narancs, sárgarépa). Segítik a jótékony baktériumok szaporodását, így azok több vitamint, és a megfelelő bélműködés szempontjából fontos zsírsavat tudnak termelni.  

Ugyanakkor fogyasztásuk javítja a bél pH-ját, csökkentve a többek között hasmenést és székrekedést okozó "nemkívánatos" baktériumok számát. Egyúttal a székletürítés megfelelő ritmusát támogatva a felesleges rossz baktériumok könnyebben távoznak a szervezetből.   

A bélflóra egyensúlyának helyreállítása ezért a stressz okozta emésztőrendszeri panaszok esetén is elengedhetetlen. A bélflóráról és annak egyensúlyáról tudj meg többet cikkünkből. 

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, így segít, hogy újra egyensúlyba hozzuk emésztőrendszerünket és helyreállítsuk bélflóránkat. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.  Keresd a gyógyszertárakban.
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon! 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható.
Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.

Ha úgy érzed, a fentiek mellett más is állhat a probléma hátterében, vagy huzamosabb ideig tartanak esetleg rendszeresen visszatérnek a tünetek, mindenképp konzultálj orvosoddal!