Micsoda buli! Játékos kutyasuli suliszünetben

Kisállat
Micsoda buli! Játékos kutyasuli suliszünetben
A gyerekeknek és kutyáknak is lételeme a játék, legyen szó akár mozgással, rohangálással, akár figyeléssel és tanulással járó időtöltésről. Nyáron szuper elfoglaltság nekik, ha együtt játszanak, együtt tanulnak valami újat!

Minden kutyának van kedvenc játéka, ami lehet a labda visszahozása, a frizbi elkapása, kötélhúzás vagy eldugott tárgyak megkeresése. Az együtt végzett gyakorlás egyben jó lehetőség, hogy valami újat tanuljanak együtt.
A közös játékból sok sikerélmény fakad, ráadásul erősíti a gyerekek és a házi kedvenc kapcsolatát is. Már kisiskolás gyerekeket is érdemes arra buzdítani, hogy játsszanak, feladatozzanak a kutyával, és ha tetszik a móka, akkor ők lesznek a legboldogabbak, ha új trükköket taníthatnak a kutyusnak.

Mennyi gyakorlás kell?

A kutyák több ezer éve élnek szoros kapcsolatban az emberrel. Oly sok mindenben alkalmazkodtak ezalatt környezetükhöz, hogy más állatokhoz képest töredék idő alatt is képesek elsajátítani a tőlük kérteket. A megfelelő módon végzett gyakorlásból már napi 10-30 perc is elegendő, és kutyátok néhány hét alatt is bámulatos fejlődésen megy keresztül.

Ül, fekszik, marad a kutya

Jutalomfalattal akár pár nap alatt is megtanítható a kutyátok az alap utasításokra. Az "ül" a legkönnyebb. 

  • Álljatok szembe a kutyával, mutassátok neki a jutalomfalatot, majd emeljétek fel. Erre általában fölemeli az orrát, és egyben leteszi a fenekét. 
  • Ha mégsem így tenne, kezdjétek újra, és a falat megmutatásával együtt nyomjátok le fenekét a földre. 
  • Közben hangozzon el sokszor az "ül" parancs. Ha megcsinálja, jöhet a jutalom. 

A „fekszik” parancsnál egy lépéssel tovább mentek, a föld felé mozgatjátok a jutalomfalatot, amíg a kutya le nem hasal. 

A "marad" sem nehéz, ha már ül a kutya. Ekkor ismét megmutatjátok neki a jutalmát, majd a parancs ismételgetésével lassan hátráltok. Ha ott marad akár egy kis ideig is, övé a falat. A gyakorlás során, ha már biztosan mennek a parancsok, lassan kivezethetitek a jutalomfalatot, és dicsérettel, simogatással motiváljátok a kutyát.

Jutalomfalattal remekül motiválhatod kutyádat, ehhez próbáld ki a PURINA ONE AdVENTuROS jutalomfalatokat! Ne feledd, a jutalomfalat mellett az együtt töltött idő, a közös játék és a sok dicséret segít, hogy a játékos tanulás igazán szórakoztató legyen. 

Játék a kutyával - Hozd vissza!

Az eldobott tárgyak visszahozását általában bármelyik kutya szívesen és gyorsan megtanulja. Amint elhajítjátok a tárgyat, és kutya nekiiramodik, adjátok ki a "Hozd ide!" parancsot. Kevesen gondolnak rá, de innen csak egy lépés, hogy maga a tárgy neve is része legyen a játéknak. A kutyák könnyen elsajátítják a "Hozd ide a cipőt!", vagy "Hozd ide a labdát!" parancsokat egyaránt, megtanulva, melyik tárgyat is szeretné tőlük a gazda. Ilyenkor akár több tárgy is eldobhattok neki, ők magabiztosan kiválasztják közülük a gazdának kellő darabot. Ha ezt nyáron sokat játsszák együtt a gyerekekkel, akkor ősszel ámulnak majd a kis barátok, hogy nektek van a legokosabb kutyátok.

Húzd meg, ereszd meg

A legtöbb kutya szívesen játszik kötélhúzást gyakorlatilag bármilyen tárggyal. Ez a zsákmány széttépésének az eljátszása, ami mindegyikükbe mélyen bele van ivódva. Használjatok tehát e célból kapható vastag kutyakötelet, vagy akár csak egy rongyot. A játék során célszerű megtanítani az "ereszd" parancsot is. Így végül könnyen elvehetitek a játékot, majd újrakezdhetitek a huzavonát. Eleinte az "ereszd" parancs teljesítését jutalomfalattal erősítsétek meg, ami elég gyorsan elhagyható a későbbiekben. Ebben a játékban a gyerekek is jól elfáradnak majd!
Ezeket a játékokat a gyakorlat végeztével vegyétek el kedvencetektől, mert könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen szétrágja, és megeszi azokat.

Keresd meg!

Hosszabb ideig tart általában elsajátítani, hogy a kertben eldugott tárgyat megkeresse a kutyátok, de általában ez a gyerekek egyik kedvence. Használjátok a kutya egyik játékát, például egy labdáját! Először úgy dugjátok el, hogy közben lát titeket. Ilyenkor a „Keresd meg a labdát” parancsból, a labda biztos ismerős lesz, és oda fog szaladni érte. Majd ezt ismételjétek, és adjátok ki a „Keresd meg!” parancsszót. Ha így már megy a feladat, akkor jöhet az, hogy akkor dugtok el valamit, amikor nem látja. Kezdjétek egyszerű, könnyen megtalálható hellyel! Ha ez megy, akkor már egész nyáron „bújócskázhattok”.


Nagyon fontos a játékok anyaga. Kerüljétek a könnyen szétrágható és lenyelhető figurákat, használjatok helyettük akár évekig is tartós tömörgumit. Ha teniszlabdát dobáltok az ebnek, lehetőleg a kutyáknak készült verziót használjátok, mert annak külső borítása nem tartalmaz a fogakat koptató üveggyapotot. A frizbi is legyen "kutyabarát", a harapásnak jobban ellenálló, az elkapásnál az ínyt és fogzománcot kímélő darab. Ha állati bőrből készült játékot használtok, az lehetőleg készüljön az EU-n belül, ahol az adalékanyagok használata megfelelően szabályozott és ellenőrzött.