Már ez egy jó ok, hogy elkészítsd. Aztán hirtelen azt veszed majd észre, hogy a desszert toplistád élére került. Akkor is érdemes tovább olvasnod, ha a csokis desszerteket jobban szereted.
Az ízlelőbimbóid (és a vendégeké is) örökre hálásak lesznek. Mert ez a muffin különlegesen puha, omlós, lágy citrusos krémmel, ami szinte elolvad a nyelveden. Egyszerre édes és savanykás, frissítő és kényeztető. Eredeti formájában is csodás, de ha még jobban odatennéd magad, tálalás előtt tegyél még a tetejére tejszínhabot vagy mascarpone krémet reszelt étcsokival.
Ha még ez sem győzött meg arról, hogy van élet a csokis desszerteken túl, olvass tovább, van egy tippünk.
Kóstold meg ezt a különlegesen puha, omlós muffint, amit a lágy citrusos krém tesz igazán különlegessé.
12
Hozzávalók
A tésztához
- 150 ml görög joghurt
- 3 tojás - szobahőmérsékletű
- 2 ek citromlé
- 2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 260 g liszt
- 200 g vaj
- 2 tk sütőpor
- 200 g cukor
- 4 ek mák
- csipet só
A citromos töltelékhez
- 2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 50 g cukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 60 g vaj
Elkészítés
- Keverd össze a joghurtot, tojásokat és a citromlevet.
- Egy másik edényben a száraz hozzávalókat keverd össze: a lisztet, sütőport, sót, cukrot és a mákot, végül add hozzá a reszelt citromhéjat is.
- A száraz hozzávalókat keverd el a már puha vajjal, majd keverd simára a joghurtos-tojásos keverékkel.
- Öntsd a tésztát muffin formákba úgy, hogy a forma kb. ¾-ig legyen tele.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd 18-20 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy kész van-e.
- Amíg hűl a tészta, készítsd el a citromos tölteléket! Közepes méretű lábosban a vaj kivételével keverd össze a hozzávalókat, és alacsony hőfokon kevergesd, míg rotyogni kezd.
- Ekkor keverd hozzá a vajat evőkanálnyi adagonként, és addig keverd, míg besűrűsödik.
- Hagyd a krémet hűlni.
- A muffinok közepébe vájj egy lyukat, és töltsd bele a kihűlt citromos tölteléket
Ha a citromos töltelék mellett nem hagynád ki a hagyományos, csokis ízeket sem, készíts gyorsan egy csokis tölteléket is! Ehhez forralj vizet egy lábosban, tegyél fölé egy hőálló tálban 1 dl habtejszínt. Mikor a tejszín a vízgőz fölött felforrt, adj hozzá 10 dkg kockára tört étcsokoládét, és kevergesd, míg a csoki felolvad a tejszínben. Vedd le a tűzről, és kevergesd tovább, míg besűrűsödik.