Mákos-citromos muffin, a vendégek kedvence

Étkezés
Mákos-citromos muffin, a vendégek kedvence
Már ez egy jó ok, hogy elkészítsd. Aztán hirtelen azt veszed majd észre, hogy a desszert toplistád élére került. Akkor is érdemes tovább olvasnod, ha a csokis desszerteket jobban szereted.

Az ízlelőbimbóid (és a vendégeké is) örökre hálásak lesznek. Mert ez a muffin különlegesen puha, omlós, lágy citrusos krémmel, ami szinte elolvad a nyelveden. Egyszerre édes és savanykás, frissítő és kényeztető. Eredeti formájában is csodás, de ha még jobban odatennéd magad, tálalás előtt tegyél még a tetejére tejszínhabot vagy mascarpone krémet reszelt étcsokival. 

Ha még ez sem győzött meg arról, hogy van élet a csokis desszerteken túl, olvass tovább, van egy tippünk.

Mákos-citromos muffin

Mákos-citromos muffin
Kóstold meg ezt a különlegesen puha, omlós muffint, amit a lágy citrusos krém tesz igazán különlegessé.
12

Hozzávalók

A tésztához

  • 150 ml görög joghurt
  • 3 tojás - szobahőmérsékletű
  • 2 ek citromlé
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 260 g liszt 
  • 200 g vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 200 g cukor
  • 4 ek mák 
  • csipet só

A citromos töltelékhez

  • 2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
  • 50 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 60 g vaj

Elkészítés

  1. Keverd össze a joghurtot, tojásokat és a citromlevet. 
  2. Egy másik edényben a száraz hozzávalókat keverd össze: a lisztet, sütőport, sót, cukrot és a mákot, végül add hozzá a reszelt citromhéjat is. 
  3. A száraz hozzávalókat keverd el a már puha vajjal, majd keverd simára a joghurtos-tojásos keverékkel.
  4. Öntsd a tésztát muffin formákba úgy, hogy a forma kb. ¾-ig legyen tele.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 18-20 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy kész van-e.
  6. Amíg hűl a tészta, készítsd el a citromos tölteléket! Közepes méretű lábosban a vaj kivételével keverd össze a hozzávalókat, és alacsony hőfokon kevergesd, míg rotyogni kezd. 
  7. Ekkor keverd hozzá a vajat evőkanálnyi adagonként, és addig keverd, míg besűrűsödik.
  8. Hagyd a krémet hűlni.
  9. A muffinok közepébe vájj egy lyukat, és töltsd bele a kihűlt citromos tölteléket

Ha a citromos töltelék mellett nem hagynád ki a hagyományos, csokis ízeket sem, készíts gyorsan egy csokis tölteléket is! Ehhez forralj vizet egy lábosban, tegyél fölé egy hőálló tálban 1 dl habtejszínt. Mikor a tejszín a vízgőz fölött felforrt, adj hozzá 10 dkg kockára tört étcsokoládét, és kevergesd, míg a csoki felolvad a tejszínben. Vedd le a tűzről, és kevergesd tovább, míg besűrűsödik.