Játék ötletek kisgyerekkel

Gyerek
Játék ötletek
A kreatív elfoglaltságok fejlesztik a gyerekek számos készségét. Amellett, hogy a fantáziájuk szabadon szárnyalhat, más pozitív hatásuk is lehet. Összegyűjtöttünk pár kedvencet, próbáljátok ki ti is!

Az otthoni készségfejlesztés sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Nem kell hozzá különleges alapanyag, ha körülnézel otthon, és elolvasod ajánlónkat, rájössz, hogy a háztartásod igazi kincsesbánya! Ahhoz, hogy lefoglald a kisgyerekeket, sőt még fejleszd is őket, egyszerű tárgyak is elegendők. Erre egyébként jó példa a matatófal, melynek elkészítését lépésről lépésre megnézheted korábbi cikkünkben.

Léteznek azonban ennél jóval egyszerűbb játékok is, amik segítenek a gyerekek szín- és formaérzékelésének, kézügyességének és finommotorikus képességeinek fejlődését. 

Gyurmázzatok házi gyurmával!

Készítsetek só-liszt gyurmát vagy porcelángyurmát házilag, és játsszatok kedvetekre! Ez egyébként dekorációs- vagy ajándékötletnek is kiváló. Formázhattok így figurákat, karácsonyfadíszeket, a legkisebbek pedig kéz- vagy láblenyomatukat hagyhatják a gyurmából készült alapon. Ezután már csak meg kell várni, míg kiszárad. 

A forma- és anyagérzékelésben sokat segíthet, ha engeded a gyerekeket a konyhában is tevékenykedni. Így ráadásul nem csak a készségeik fejlődnek, hanem az egészséges táplálkozáshoz fűződő viszonyuk is könnyebben kialakul. Engedd, hogy segítsenek tésztát gyúrni, lisztet szórni, krémeket kavarni.

Rendszerezzétek az edényeket!

A kisgyerekek imádnak rámolni. Engedd nekik, hogy pakolják szét, majd rendszerezzék a műanyag tárolóedényeket. Kisebbet a nagyobba, ez nekünk már ügyesen meg, nekik viszont még sokszor kihívás. Ha pedig sikerül, nem csak a játék öröme lesz meg, de a konyhában is rend lesz.

Zoknidobálás

Vegyetek egy dobozt, vagy lábost, tegyétek a szoba közepére. Álljatok tőle annyira távol, hogy kihívás legyen bele találni, de azért ne legyen túlságosan nehéz. Összegöngyölt zoknikkal kezdődhet a „kosárra dobás”.

Fűzzetek „gyöngyöt” minden korosztállyal!

A gyöngyfűzés egy nehezebb műfaj, amit a nagyobbacska gyerekek nagyon szeretnek. Ha fiúkkal játszanátok, karkötő helyett vagány kulcstartó figurákat vagy felakasztható díszeket is készíthettek.
Kisebb gyerekekkel is játszhattok hasonlód, de gyöngyök helyett keress olyan tárgyakat, amiken nagyobb a lyuk. A penne tészta szuper választás, de a Nestlé CHEERIOS gabonapehely karikák is tökéletesek erre a célra. 

Készítsetek barátságkarkötőt!

Szép, színes fonalakból különböző csomózási technikákkal készíthettek barátságkarkötőt. Ez szintén a kisiskolás korosztályban lesz népszerű, ott viszont nagyon!  

Ha játék közben megéheznétek, jó ha van kéznél egy Nestlé Babapuding, a nagyobbacska gyerekek pedig biztosan örülnek majd egy pohár kakaónak NESQUIK kakaóitalporból.