Jártatok már itt? Három hazai csodánk

Életmód
Jártatok már itt? Három hazai csodánk
Szeretsz varázslatos helyeket felfedezni? Ez a három különleges kirándulóhely tökéletes célpont családdal vagy barátokkal.

Rejtélyes kőképződmények, sivatagot idéző homokbuckák vagy épp csodás vízesések? Magyarország rengeteg olyan természeti csodát tartogat, amiről azt hihetnéd, hogy csak távoli tájakon láthatók. Fedezzétek fel hazánk természeti kincseit velünk! Ne feledd, egy izgalmas kirándulás remek családi program, minőségi időtöltés a gyerekekkel, nem utolsó sorban pedig megmozgat, így az egészségtudatos életmódért is teszel vele.

Kaptárkövek, Szomolya

Olyan látványban lesz részetek, mintha elvarázsolt kastélyok között járnátok. Nem csak a legkisebbek fantáziáját mozgatja meg ez a hely, igazán érdemes meglátogatni.

A Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen található ugyanis a legtöbb, a Bükkalja térségben fellelhető kúp alakú kőtorony, amiknek oldalaiba rejtélyes fülkéket faragtak. 

A kaptárkövek létrejöttét még mindig homály fedi. 13 hatalmas sziklákat fogtok látni, amiknek oldalába összesen 132 fülkét, vakablakot vájtak, hogy miért, azt csak találgathatjuk.

A Bükkben vegyétek célba Szomolyát, ahol a falu központjából nyugati irányba indul a táblákkal is jelzett tanösvény. A meredekebb szakaszokon lépcső és korlát segíti a haladásban a túrázókat. Akár gyerekekkel is elindulhattok, mint családi program, de a babakocsit semmiképp nem ajánljuk a túrához. 

Napsütésben, melegben mindenképp gondoskodjatok a fényvédelemről, és folyadékpótlásról. Viszonylag kevés árnyék van a területen, úgyhogy sapka, kalap is jól jöhet. 

Fülöpházi homokbuckák

Mintha a sivatagban járnátok! Ha mindig is vonzottak az egzotikus tájak, kiránduljatok el a Fülöpházi homokbuckákhoz! Ez a nem túl nagy, de annál látványosabb homokterület a Kiskunsági nemzeti park területén egyenesen lenyűgöző.

Ez a homokterület az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványa, melyet helyenként már fű borít, de sok még igazi sivatagi hangulatot idéző buckát is láthattok séta közben.

Ha egy rövidebb túrára készültök, a Báránypirosító tanösvényt ajánljuk, ami kifejezetten a homokbuckák világát mutatja be. Erre már egy 1722 m hosszú körtúra megtételével is lehetőség van, ami kisgyerekekkel ideális. Ha a hosszabb útvonalat választjátok, az is 3270 m hosszú csak, könnyedén begyalogolható.

Ha nagyobb kirándulással terveztek, és jobban megismernétek a Kiskunsági Nemzeti Park ezen részét, a 14 állomásból álló Garmada tanösvényt ajánljuk, mely bemutatja az itt található különleges növényegyütteseket és hozzájuk kötődő állatvilágot, emellett számos izgalmas információval gazdagodhattok itt a térség ökológiai adottságainak átalakulásáról.

A kirándulásra mindig készülj fel harapni- és innivalóval. A víz és a szendvicsek mellé a hátizsákba tegyél kedvenc Nestlé gabonapehely-szeleteitekből!

Ilona-völgyi vízesés

A Mátrában, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre található Ilona-völgyi vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű zuhataga, vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból. 

Autóval egészen a Szent István-kútig be tudtok menni az úton, a kút mellett találjátok a pihenőt és parkolót. A Szent István-kúttól 2 kilométeres hangulatos erdei séta vár rátok a vízesésig.

A séta során megállhattok piknikezni, élvezhetitek a gesztenyefasor szépségét, végül, jól megérdemelt jutalomként gyönyörködhettek a vízesésben!