Ti szoktatok rendszeresen főzeléket enni? Melyik főzeléket szeretitek a legjobban? A zöldborsó főzeléket, a lencsefőzeléket vagy netán a spenótot? És te mivel szoktad sűríteni őket?
A rántás az egyik legelterjedtebb sűrítési módszer hazánkban, pedig igazából sokszor elkerülhető lenne. A főzelékeket például egyáltalán nem szükséges rántással sűríteni, így teljesen lisztmentes étel kerülhet az asztalra.
Oké, de akkor hogyan érjem el a megfelelő állagot? -merül fel a kérdés.
Így főzz rántás és liszt nélkül főzeléket!
1. Sűrítsd saját magával!
Tipikusan ilyen a krumplifőzelék vagy a hüvelyesekből készült főzelékek, mint a sárgaborsó főzelék. Elég, ha megfőzöd a zöldséget, majd egy részét pürésíted, másik részét pedig darabosan adod a főzelékhez. A sárgaborsó főzeléknél egyébként még ez sem feltétlenül szükséges, mert főzés közben krémes állagú lesz. Persze turmixolással ez tovább fokozható.
2. Adj hozzá krumplit!
A kevésbé „tömör” zöldségekből sokszor lényegesen nagyobb mennyiségre lenne szükség, ha saját magukkal sűrítenénk őket, ilyenkor vesd be a krumplis trükköt! Adj pár szem krumplit felkockázva a zöldséghez, és miután megpuhultak, turmixold őket. Itt is jól működik, ha pár szem zöldséget meghagysz darabosan. Így készítsd a cukkini vagy brokkoli főzeléket, de ha egy currys gyömbéres sárgarépa főzeléket főznél, ott is beválik.
3. Használj keményítőt!
1 evőkanál keményítőt keverj simára 1-2 evőkanál folyadékban, majd add a főzelékhez. Ha spenótot vagy sóskát főzöl, próbáld ki így!
És most jöjjön egy izgalmas kelkáposzta főzelék recept!
A kelkáposzta főzeléktől rengetegen idegenkednek, sokan közülük kellemetlen gyerekkori élmények miatt. Ez a recept viszont képes megváltoztatni a kelkáposzta főzelékhez fűződő viszonyodat, próbáld ki!