Így sűrítsd a főzeléket liszt nélkül!

Étkezés
Így sűrítsd a főzeléket liszt nélkül!
Felejtsd el a rántást! A főzelékek rántás vagy habarás nélkül sokkal finomabbak, és a kiegyensúlyozott étrendbe is jobban illenek így. Ismerd meg cikkünkből a lisztmentes főzelékek titkát és less el egy szuper főzelék receptet!

Ti szoktatok rendszeresen főzeléket enni? Melyik főzeléket szeretitek a legjobban? A zöldborsó főzeléket, a lencsefőzeléket vagy netán a spenótot? És te mivel szoktad sűríteni őket? 

A rántás az egyik legelterjedtebb sűrítési módszer hazánkban, pedig igazából sokszor elkerülhető lenne. A főzelékeket például egyáltalán nem szükséges rántással sűríteni, így teljesen lisztmentes étel kerülhet az asztalra. 

Oké, de akkor hogyan érjem el a megfelelő állagot? -merül fel a kérdés.  

Így főzz rántás és liszt nélkül főzeléket!

1. Sűrítsd saját magával! 
Tipikusan ilyen a krumplifőzelék vagy a hüvelyesekből készült főzelékek, mint a sárgaborsó főzelék. Elég, ha megfőzöd a zöldséget, majd egy részét pürésíted, másik részét pedig darabosan adod a főzelékhez. A sárgaborsó főzeléknél egyébként még ez sem feltétlenül szükséges, mert főzés közben krémes állagú lesz. Persze turmixolással ez tovább fokozható. 

2. Adj hozzá krumplit! 
A kevésbé „tömör” zöldségekből sokszor lényegesen nagyobb mennyiségre lenne szükség, ha saját magukkal sűrítenénk őket, ilyenkor vesd be a krumplis trükköt! Adj pár szem krumplit felkockázva a zöldséghez, és miután megpuhultak, turmixold őket. Itt is jól működik, ha pár szem zöldséget meghagysz darabosan. Így készítsd a cukkini vagy brokkoli főzeléket, de ha egy currys gyömbéres sárgarépa főzeléket főznél, ott is beválik.

3. Használj keményítőt! 
1 evőkanál keményítőt keverj simára 1-2 evőkanál folyadékban, majd add a főzelékhez. Ha spenótot vagy sóskát főzöl, próbáld ki így!

És most jöjjön egy izgalmas kelkáposzta főzelék recept!  
A kelkáposzta főzeléktől rengetegen idegenkednek, sokan közülük kellemetlen gyerekkori élmények miatt. Ez a recept viszont képes megváltoztatni a kelkáposzta főzelékhez fűződő viszonyodat, próbáld ki! 

Kelkáposzta főzelék sülve-főve

Étkezés
Kelkáposzta főzelék sülve-főve
A pirított káposztának köszönhetően nem csak az íze izgalmas, de a látvány is megnyerő. Ha eddig nem tartozott a kedvenceid közé, így megkedvelheted a kelkáposzta főzeléket.