Tippek a spárga tisztításához és felhasználásához, és persze spárga receptek is következnek.
Tavasszal ellepik a piacot és a boltokat a gyönyörű spárga csokrok. Szinte hívogatnak, hogy vedd meg őket, sokan azonban mégsem teszik. Ennek általában egy nagyon egyszerű oka van: nem tudják, hogyan kell elkészíteni.
A spárga az egészséges étrendbe nagyon könnyen beilleszthető alapanyag. Kalóriaszegény, ugyanakkor magas a rosttartalma. Tartalmaz többek között folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint, C, B1, B2, és B6 vitamint.
Fontos a minőség
Akár a zöld, akár a fehér spárga mellett döntesz, fontos, hogy csak friss, jó minőségű zöldséget vegyél, különben rágós, fás lesz az étel. Akkor jó a spárga, ha fényes, lédús, roppanós. A fénytelen, kókadt, száraz darabok nem használhatók.
Ha nem készíted el azonnal, érdemes egy pohár vízbe állítani őket. Három napon belül tanácsos azonban így is feldolgozni.
A spárga tisztítása
- A spárga hegyében nagyon könnyen megragad a föld, ezért jó alaposan meg kell tisztítani, különös tekintettel erre a területre. Érdemes akár beáztatni egy kicsit, majd szűrő fölött folyó víznél alaposan megmosni.
- Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani, majd a fehér spárgát meg is kell hámozni. A szár aljának eltávolítása roppant egyszerű: hajlítsd meg a szárat addig, míg a fás rész magától eltörik. A letört aljat kidobhatod, a szárral és a tollszerű véggel fogsz dolgozni.
- A zöld spárgát nem szükséges meghámozni, a fehér szárát (a fej kivételével) azonban késsel, vagy krumpli hámozóval hámozd meg.
- Attól függően, hogy mit készítesz belőle, feldarabolhatod, vagy hagyhatod egészben.
Roppanós, főtt spárga
Húsok, halak mellé főétkezéshez pedig kitűnő köret. Percek alatt kész, egészséges és finom.
- A tisztítás követően az egészben hagyott spárgákat tedd forrásban levő vízbe, és főzd, amíg megpuhulnak, de még roppanósak. Zöld spárgánál ez kb. 5 – 7 perc, fehér spárgánál kb. 10 perc.
- Amikor megfelelő állagúra puhult, öntsd le róla a forró vizet, és engedj rá hideg vizet. Így akadályozhatod meg, hogy a spárga a hő hatására túlpuhuljon.
- A hideg vizet egy pár másodperc után öntsd le, majd tedd a spárgát egy nagy tálra.
- Ízlés szerint sózd, vagy szórd meg egy kevés reszelt parmezánnal. Fokhagymás natúr joghurttal meglocsolva is nagyon finom.
Ez a legegyszerűbb spárga recept kiváló akkor is, ha egy könnyű vacsorára, vagy éppen egy kis rágcsálnivalóra vágysz. Készíts hozzá sajtmártást Maggi Trattoria a Casa Négysajtos spagetti alapból, és máris kész a zöldség mártogatós.