Sajnos Magyarországon a halfogyasztás jóval az ajánlott mennyiség alatt van. Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy általában leragadunk a karácsonyi halászlé és rántott hal párosnál. Pedig rengeteg egyszerűen és gyorsan elkészíthető, változatos halétel létezik, melyeket akár a gyerekek bevonásával is elkészíthettek. Így rögtön egy nagy lépést tesztek, hogy a gyerekek megismerjék és megkedveljék a halas fogásokat.
Tudtad, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen együtt főznek szüleikkel, sokkal nyitottabbak a különböző alapanyagok iránt, ezáltal kevésbé válogatósak? Ráadásul tapasztalatból is tudhatjuk, hogy a gyerekkorban elsajátított szokások – így a kiegyensúlyozott táplálkozás is – könnyen és hosszútávon rögzülnek.
A halak és az Omega-3 zsírsav
A tengeri halak között a lazacban, makrélában, szardíniában, heringben lelhető fel a legtöbb hosszú láncú omega-3-zsírsav. Az édesvízi halakban csak kis mennyiségben találhatóak meg ezek a jótékony hatású komponensek. A hazai édesvízi halak közül a pettyes és fehér busa, pisztráng valamint a kecsege omega-3-zsírsavtartalma a legnagyobb.
Mit tehetsz, hogy a hal a menü rendszeres része legyen?
Annak érdekében, hogy gyakrabban kerüljön hal az étrendbe több dolgot is tehetsz.
- Tarts otthon fagyasztott halat, halkonzervet, hogy akkor is előállhass egy halvacsorával, ha az utolsó pillanatban jutott eszedbe. Ha vásárolni mész, vegyél friss halat is, és készítsd el még aznap.
- Nézz körül a halas receptek háza táján! Van élet a rántott halon és a halrudacskán túl is, bár ez utóbbi a gyerekek nagy kedvence szokott lenni. Keress grillezett, sült vagy mártással készített halas recepteket!
- Bátran fűszerezd a halas fogásokat, és variálj a körettel is! Részesítsd előnyben a zöldfűszereket, így a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. Sok zöldséggel vagy friss salátával, teljes értékű gabonából készült körettel igazi könnyű finomságokat tudsz majd tálalni.
- Készíthetsz halkrémet, mártogatóst is, szendvicsekhez vagy vendégvárónak kitűnő lesz!
Ugye kedvet kaptál, hogy több halas fogást készíts? Akkor jöjjön még két tipp, hogy a kivitelezés könnyen menjen!
- Először is, a hal kiváló alapanyag ízletes tésztaételekhez. Legyen szó tejszínes, vagy paradicsomos mártásról, nem nyúlhatsz mellé! Ha túllépnél a paradicsomos tonhalas tésztán, próbáld ki a MAGGI Halas tagliatelle krémes tejszínes szószban alapot, mellyel fantasztikus tejszínes lazacos tésztát készíthetsz. Ami pedig pláne jó hír, hogy nem csak lazacot használhatsz hozzá! Kísérletezz bátran a halfajtákkal és a tészta típusokkal is! A kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében növelheted az étkezésed rosttartalmát, ha teljes értékű gabonából vagy hüvelyesekből készült tésztát választasz és tálalsz az elkészített étel mellé friss salátát, zöldséget
- Egy jó fűszerezés vagy egy klassz mártás csodákat tud tenni a hallal. Ezért is remek választás a MAGGI Sült hal friss zöldfűszeres mártásban alap, mellyel a siker garantált.