Hogyan befolyásolják emésztésünket érzéseink, gondolataink? 

Életmód
Irritábilis bél szindróma
Hogyan kommunikál az agyunk az emésztőrendszerünkkel? És hogyan hat ez azokra, akik irritábilis bél szindrómával küzdenek?

Napjaink egyik legizgalmasabb orvostudományi talánya, hogy a belek és az emésztőrendszer milyen kapcsolatban állnak az agyunkkal. A bél-agy kommunikáció megértése leginkább talán azok számára kulcsfontosságú, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. 

Érzéseink, gondolataink és habitusunk nagy mértékben befolyásolja az olyan emésztőrendszeri panaszok kialakulását, mint a székrekedés, puffadás, hasmenés vagy a hasi fájdalom, melyek az irritábilis bél szindróma tüneteiként, gyakran egymást váltva jelentkeznek. 
És ez fordítva is igaz. Bélrendszerünk egészségi állapota jelentős hatással bír a hangulatunkra, közérzetünkre.

Bélrendszerünk folyamatos kommunikációt folytat az agyunkkal. A szakirodalom ezt bél-agy tengelynek is nevezi, sőt egyes kutatók szerint bélrendszerünk „második agyként” is funkcionál. Tény, hogy a bél idegsejtjei majdnem olyan összetett rendszert alkotnak mint idegrendszerünk, egyúttal felépítésük is kísérteties hasonlóságot mutat. A bélfal idegsejtjei és az agy között folyamatos a kommunikáció, melynek legnyilvánvalóbb eredménye a bél izomzat mozgása, összehúzódása. Emellett bélrendszerünk ad otthont a több milliárd baktériumból álló ún. mikrobiomnak, ismertebb nevén a bélflórának is, melynek állapota döntően befolyásolja egészségünket és közérzetünket. Méltán mondható hát, hogy bélrendszerünk többre hivatott, mint pusztán az emésztés mindennapi rutinjának lebonyolítása.

Emésztőrendszerünk állapota lelkünk tükörképe?

Szakemberek körében ma már általánosan elfogadott nézet, hogy minden érzelmünk hatással van emésztőrendszerünk működésére. Azok, akik érzékenyebben reagálnak az őket ért érzelmi hatásokra, könnyebben megtapasztalhatják, hogy görcsbe rándul a gyomruk, vagy éppen érezhetik azoknak a bizonyos pillangóknak a repkedését.  
Érdekes azonban megfigyelni, hogy azonos érzelmek, például az idegesség, a félelem, vagy épp a vizsgadrukk az esetek többségében következetesen ugyanazt a hatást eredményezik: hasfájást, hasmenést, vagy épp szorulást okozhatnak.

Hogyan befolyásolja az étrend az irritábilis bél szindrómát? És hogyan befolyásolja érzelmi állapotunk?

Az IBS egy funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség, aminek látszólag nincsenek nyilvánvaló fizikai okai. Tüneteinek „fellángolása” nagymértékben függ az életmódtól, a pszichés állapottól és a táplálkozási szokásoktól. 

Mivel az étrend kulcsszerepet játszik a betegség tüneteinek alakulásában, intenzitásában és kezelésében is, a kezelőorvos leggyakrabban az étrend megváltoztatását javasolja: egyes élelmiszerek mellőzését, mások rendszeres fogyasztását. Az esetek nagy részében ez egy életen át tartó következetes diétát jelent.
Sok beteg azonban úgy írja le a betegségével kapcsolatos legnagyobb félelmeit, mint ami nem csak adott élelmiszerek fogyasztásához, hanem az élelmiszer elfogyasztását kísérő élethelyzethez kapcsolódik. Ha valaki aggódik azon, hogy egy éttermi fogyasztás esetén időben eljut-e mosdóba, annál – talán épp a fentiek okán – egy vendéglőben elköltött vacsora puszta gondolata is szorongást okozhat és az ahhoz kapcsolódó jellemző emésztőrendszeri reakciókat hívhatja elő.

Hogyan kezelhető az irritábilis bél szindróma?

Mivel ez a betegség igen összetett, és jellemzően az étrend és a lelkiállapot egyaránt szerepet játszik alakulásában, nehéz eldönteni, hogy elsődlegesen az emésztőrendszer rendbetétele vagy pszichológiai segítség jelent-e valós megoldást. Valószínűleg a kettő kombinációja.

Egy biztos: ha ismerjük testünk reakcióit a minket érő tipikus élethelyzetekre, ha az emésztésünk feletti kontroll a kezünben van, és ha a kellemetlen emésztési panaszokat sikerül tartósan enyhíteni, nagyobb eséllyel lehet megbirkózni a betegséggel.

Nélkülözhetetlen például a megfelelő mennyiségű rost bevitele különösen székrekedéses tünetek esetén. A tünetek enyhítésében a testmozgás és a hatékony stresszkezelési technikák  is komoly szerepet játszhatnak. Az életmódra és az étrendre vonatkozó tanácsok persze minden esetben személyre szabottak, hiszen a betegség tünetei is nagyon eltérőek személyenként.

Emellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Sok víz fogyasztása javasolt, azonban vannak olyan italok, amik a betegség diétájában kifejezetten kerülendők. Ilyen a kávé, a szénsavas italok, és az alkohol.

Hogyan segít az OptiFibre®?

A rostban gazdag táplálkozás az egyik legjobb módja annak, hogy emésztésünket szabályozzuk, biztosítva azt a kiszámíthatóságot amely biztonságot és komfortérzetet nyújt.
Az emésztőrendszeri betegségek táplálásterápiája egyike azoknak a területeknek, ahol a Nestlé Health Science úttörőnek számít. Részben hidrolizált guargumi rostot tartalmazó terméke az OptiFibre® a világ több mint 30 országában sikerrel segít nap mint a nap  a székrekedés és a hasmenés kezelésében, illetve a napi rostbevitel kiegészítésében. Sokoldalú felhasználhatósága és természetes növényi eredete lehetővé teszi, hogy a napi étkezési rutin részeként járuljon hozzá az egészséges bélflóra egyensúlyához és kínáljon – nem csak tüneti megoldást – az emésztési panaszokra.  

Tudj meg többet weboldalunkon: www.optifibre.hu 
OptiFibre® termékünket keresd a gyógyszertárakban. 
Az OptiFibre® speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma) diétájában. 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható. 
Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.