Glutén szerepe babád étrendjében

Gyerek
Glutén szerepe babád étrendjében
Babád étrendjének részeként fontos szerepet játszanak a gabonák az egészségtudatos táplálkozás kialakításában. Milyen gabonaféléket mikortól adhatsz neki, és hogyan vezesd be a glutént az étrendjébe? Tippjeinkkel és szuper receptjeinkkel segítünk.

A gabonák értékes összetevőkkel rendelkeznek, rostban, fehérjében és vitaminokban gazdagok. Gyermeked étrendjébe változatosan beépítve nélkülözhetetlen tápanyagforrást jelentenek.
Gabona kisokosunkban segítünk, hogy eligazodj a gabonák útvesztőjében, valamint megosztunk pár tippet a helyes étkezési szokások formálásához, ami kisbabád jövőjére nézve nagy jelentőségű. 

Gabona kisokos kisbabák etetéséhez

Étkezés
A hozzátáplálás egyik fontos lépése a gabonák bevezetése babád étrendjébe. Segítünk, hogy eligazodj a gabonák útvesztőjében, valamint megosztunk pár tippet a helyes étkezési szokások formálásához, ami kisbabád jövőjére nézve nagy jelentőségű.
Gabona kisokos kisbabák etetéséhez

A gabonák bevezetésével felmerül a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mikortól ehetnek gluténtartalmú ételt a babák. Ebben igyekszünk most támpontot adni, és megosztunk pár bababarát receptet.

A glutén bevezetése babád étrendjébe

A glutén egy olyan fehérje, amely számos gabonaféle magjában megtalálható: búza (durumbúza, tönkölybúza stb.) árpa, rozs, zab és ezek egyéb hibrid változatai, valamint az ezekből készült termékekben. A glutén bevezetésére kisbabád étrendjébe legkorábban 5 hónapos kortól kerüljön sor, fokozatosan emelve a mennyiségét. A hozzátáplálás megkezdésénél javasolt naponta egy evőkanál gabonás gyümölcspürével indítani, majd lassan, fokozatosan emelni a mennyiséget.
A glutén bevezetését javasolt 1 féle gabonával megkezdeni, így, ha gabona alapú pépet választasz kifejezetten erre a célra, akkor ez legyen az elsődleges szempont.

Kekszes hami glutén bevezetésére

Amire szükséged lesz:
3 doboz Nestlé Kekszes tejpép és tetszőleges gyümölcs és/vagy zöldségpüré

A glutén bevezetésénél is nagyon fontos a fokozatosság.
Hétről-hétre emeld a pép adagját, a gyümölcs vagy zöldségpüré mennyiségét fokozatosan csökkentve. A már bevezetett gyümölcsöket és zöldségeket nyugodtan keverheted egymással. A 6. hétre eljutsz majd egy teljes étkezést kiváltó fogáshoz a Nestlé Kekszes tejpépből, amihez, ha szeretnél, és babád úgy szívesebben fogyasztja, továbbra is adhatsz gyümölcs vagy zöldségpürét is.

Választhatsz más egy féle gabonát tartalmazó pépet is a folyamathoz, így kicsit változatosabbá teheted ezt a 6 hetet.

Így változtasd az adagokat hétről-hétre:

1. hét: 1 kanál Nestlé Kekszes tejpép + 120g gyümölcs vagy zöldség püré
2. hét: 2 kanál Nestlé Kekszes tejpép + 100g gyümölcs vagy zöldség püré
3. hét: 3 kanál Nestlé Kekszes tejpép + 80g gyümölcs vagy zöldség püré
4. hét: 4 kanál Nestlé Kekszes tejpép + 80g gyümölcs vagy zöldség püré
5. hét: 6 kanál Nestlé Kekszes tejpép + 60g gyümölcs vagy zöldség püré
6. hét: 9 kanál (egy teljes adag) Nestlé Kekszes tejpép + 150 ml víz


Gabonás finomságok 8 hónapos kortól

Babád 8 hónapos korától már olyan finomságokkal is próbálkozhatsz, mint ez a fincsi banánlepény.

 

Nestlé Yogolino bébideszerttel és néhány szem friss gyümölccsel aranyos állatkákat formálhatsz a lepénykékből pár perc alatt.

Gabonás falatok 10 hónapos kortól

Ha úgy látod, hogy babád már megérett a darabos falatok fogyasztására, akkor 10 hónapos kor körül a pépek mellett elkezdhettek fokozatosan megismerkedni a darabosabb ételekkel, az első falatokkal. A darabos ételek fogyasztásának képessége 9 hónapos kor körül szokott megmutatkozni, ez pedig a rágási tapasztalattól és az első életév során bekövetkezett orális-motorikus készségek fejlődésétől függ. *

Készíts egy adag Nestlé Kakaós ízesítőt is a csigák mellé és már kész is a finom reggeli és jöhet a közös kakaózás.

Kövess minket a nestlebaba.hu-n is, böngéssz cikkeink között, inspirálódj recept ötleteinkből és mentsd el letölthető anyagainkat, amik megkönnyítik a mindennapokat!
Legyél te is a Nestlé Baba közösség tagja!

* Coulthard H et al. Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding a 7 years of age. Maternal and Child Nutrition 2009;5:75-85.