Főzzetek meséset!

Étkezés
Főzzetek meséset!
Varázsold a mesék csodás világát a konyhába, főzzetek a gyerekekkel mesés recepteket!

Hogyan kerül a kőleves az asztalra? Mitől lesz hatalmas egy gombóc?

Ha szerettek a gyerekekkel együtt szorgoskodni a konyhában, akkor különösen jó móka az együtt olvasott mesék receptjeit elkészíteni. Ha eddig nem igazán sikerült kicsábítani a konyhába a srácokat, akkor ez egy kitűnő alkalom.

Bár így kétségtelenül lassabban készülnek el az ételek, érdemes a gyerekeket már egészen kiskoruktól bevonni a konyhai teendőkbe. Így játékos formában megismerhetik a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és nyitottabbak is lesznek az étkezés terén.

Kőlevest az asztalra!

A kőleves az egyik igazán tanulságos és humoros népmesénk. Már a kisóvodásoknak is leesik a tantusz, hogyan veszi rá a főzésre a kavicsos trükkel a mesebeli katona a zsugori öregasszonyt.

Ha szeretnéd bevonni a gyerekeket a konyhai teendőkbe, a kőleves készítéssel biztosra mehetsz.  A mesében egyébként egy finom zöldséges burgonyaleves készül, amit otthon is szívesen megkóstol a család.

Érdemes előre elolvasni a mesét, így a gyerekek már érteni fogják, ti miért nem teszitek a követ a receptbe.

Persze főzés közben újra feleleveníthetitek a történteket, akár elő is adhatjátok a mesét. Ha pedig tetszik a mesés főzés, nyugodtan eljátszhatjátok másféle összetevőkkel is, legalább lesz miről beszélgetni a hozzávalók kapcsán!

Ha szeretnétek a mese hangulatát megeleveníteni, dekoráljátok az asztalt szép kövekkel, amiket délutáni kreatív elfoglaltságként akár ki is festhettek! Hogyan? Meríts ötleteket a kavicsfestéshez korábbi cikkünkből!
Ha pedig a kreatív elfoglaltsághoz megkóstolnátok egy igazán izgalmas édességet, az új BOCI Buborék csokikat ajánljuk, melyek a buborékok játékosságával okoznak édes pillanatokat.

Kőleves

kőleves
Kőlevest az asztalra!
4

Hozzávalók

  • 40 dkg burgonya megpucolva, kockára vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db sárgarépa karikákra vágva
  • 1 db fehérrépa karikákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg kolbász karikákra vágva
  • 1,2 l víz
  • só, majoránna, köménymag ízlés szerint

Elkészítés

  1. Forró olajon párold üvegesre a hagymát.
  2. Keverd hozzá a lisztet és fűszereket, folyamatos kevergetés mellett pirítsd még 1 percig.
  3. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, öntsd fel 1,2 liter vízzel, tedd vissza a tűzre, majd tedd bele a burgonyát és a feldarabolt zöldségeket.
  4. Mikor a zöldségek már puhára főttek, add hozzá a felkarikázott kolbászt, és főzd még pár percig.
    Tálaláskor kínálj mellé tejfölt.

Szilvás gombóc, nem csak desszertnek

Szilvás gombócot azért jó közösen készíteni, mert sok mindenben tudnak segíteni a gyerekek. Magozhatják a szilvát, segíthetnek a tészta keverésénél, gömbölyíthetik a gombócot. A közös tevékenykedés közben beszélgethettek a népmese kapcsán a „nagyot mondásról”.

A gombóc elkészítése jó alkalom, hogy tradicionális ételekről is beszéljetek, és ezek helyéről a változatos étrendben. Főzés előtt olvassátok el közösen a Szilvás gombóc mesét!

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc
Nem csak desszertnek.
4

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 40 dkg szilva
  • 10+10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • csipet só, őrölt fahéj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • porcukor
  • víz a főzéshez

Elkészítés

  1. A megpucolt burgonyát enyhén sós vízben tedd fel főni.
  2. A szilvákat magozd ki, majd szórd meg vaníliás cukorral, kicsit hagyd állni.
  3. A főtt burgonyát melegen törd át, majd a liszttel, tojással, kevés sóval gyúrd össze.
  4. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centis vastagságúra a tésztát, majd vágd 6X6 centis kockákra. Minden kockába tegyél egy szilvát, szórd meg fahéjjal, majd gyúrd gombóccá.
  5. Kb. 5 liter forró vízben több részletben főzd ki a gombócokat. Fontos, hogy ne tegyél egyszerre sok gombócot a vízbe. Akkor főtt meg a gombóc, amikor feljön a víz felszínére, ez kb. 3-5 perc.
  6. Míg fő a gombóc, vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát.
  7. Miután kivetted a vízből, a gombócokat óvatosan forgasd meg a pirított zsemlemorzsában, tálaláskor szórj a tetejükre kevés porcukrot.

Ha nem akarod egyszerre elkészíteni a teljes mese menüt, akkor válassz megújult MAGGI honlapunkról gyorsan elkészülő finom levest vagy főételt a mesés receptek mellé!