Feszül a gyerek hasa? Emésztési problémái vannak? Ezek lehetnek a leggyakoribb okok és megoldásaik

Gyerek
feszül a gyerek hasa?
Ha a gyerekek közérzete nem az igazi, az mindenre és mindenkire kihat. Olvass tovább, és ismerd meg, mi állhat az ilyen szorult helyzetek hátterében, és hogyan tudsz megoldást találni rá!

A székrekedés óvodás, iskolás korú gyerekeknél (is) gyakori probléma, úgyhogy mindenképp érdemes róla beszélni. A probléma hátterében sok minden húzódhat, az iskolakezdés okozta izgalomtól kezdve a rostszegény táplálkozásig. Összegyűjtöttük a gyerekek emésztési panaszai mögött húzódó leggyakoribb okokat, és olyan megoldásokat, melyeket gyermeked is szívesen, könnyen elfogad.

Kezdjük az alapoknál

Ismerd fel a panaszokat! Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha a székürítések száma heti háromnál kevesebb vagy két székürítés közt 48 óránál hosszabb idő telik el, illetve a széklet állaga keménnyé válik, éppen ezért a székelés fájdalommal jár.

A gyerekeknél előforduló székrekedés (és az ezt kísérő puffadás, fokozott gázképződés) esetén a kiváltó okok akárcsak a felnőtteknél, jellemzően a rostban-, folyadékban szegény, rendszertelen táplálkozásban, a mozgásszegény életmódban és a lelki tényezőkben keresendők. Fontos azonban, hogy ha a székrekedés szokatlanul hosszú ideig tart, vagy hirtelen támadt és nagyon makacs, mindenképpen fordulj orvoshoz!

A gyermekeknél előforduló székrekedés életmódbeli és lelki okairól tudj meg többet cikksorozatunk következő részében

 
Mégis mit tehetünk, hogy gyermekünk számára a nagy dolog ne kemény munka legyen? 

A kulcs a megelőzésen van, a helyes szokások kialakításában már gyermekkorban is!

  • Étkezzetek rendszeresen! A közös étkezés a családi élet részeként, közös élményként segíthet a gyermekeknek megtanulni a napi rendszeres (napi 3-5 alkalommal) étkezések fontosságát, kialakítani a napi ritmust az emésztésünk számára.
  • Csak mértékletesen! Minden anyuka lelke megnyugszik kicsit, ha azt tapasztalja, hogy van olyan étel, amit a gyerekek szívesen fogadnak. Ügyeljünk azonban a mértékletességre! A gyerekek pocakja könnyen megterhelődik. 
  • Mi a helyzet a nassolással? Fontos tudni, hogy a magas zsír és cukortartalmú finomságok - az egészségre gyakorolt egyéb hatásaik mellett – lassítják az emésztést, így könnyen okozhatnak székrekedést. Válassz egészséges, rostban gazdag nassolnivalót vagy kis maroknyi sótlan olajos magvat, és lehetőség szerint csak a napi főétkezések között engedd fogyasztani.
  • Fő a változatosság! A kiegyensúlyozott táplálkozás kisgyermekkortól az egészséges fejlődés fontos eleme. Tartsd magadnál az irányítást! Kóstoljatok meg együtt minél többféle ételt, ne csak a kedvencek kerüljenek az asztalra!
  • Ügyelj a napi folyadékbevitelre! A gyermekek számára ajánlott napi folyadékbevitel 3-8 éves kor között 1300-1600 ml/nap, 8 éves kor felett 2 l/nap. Mivel a gyermekek figyelme könnyen elterelődik a szomjúságról, mindig legyen készenlétben olyan innivaló, amit szívesen elfogadnak. Kezdjétek a napot egy nagy pohár vízzel vagy gyümölcsteával!
  • Rostra fel! A rostban gazdag étkezés az egészséges emésztés alapja gyermekkorban is. Fogyasszatok sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét! A gyermekek számára a gyermek életkora (években) + 5gr rost fogyasztása ajánlott naponta, vagyis pl.egy 3 éves gyereknél 8gr egy 8 évesnél 13gr. 
  • Mozogjatok sokat! Bár a gyerekek általában örökmozgók, már ebben a korban is fontos a rendszeres mozgást, az aktív életmódot napjaik természetes részévé tenni. 

Ha gyermekünknél székrekedés alakul ki, akkor pedig olyan megoldást érdemes választani, amit ők is szívesen elfogadnak, és amit könnyen a napi rutinjukba lehet illeszteni. 

A 100%-ban növényi eredetű vízoldékony rostot tartalmazó, por állagú OptiFibre® teljes mértékben feloldható ételekben és italokban anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná, így a gyerekeknek is könnyen adagolhatod. Fogyasztása nem kötött napszakhoz.

Már 3 éves kortól adható, segíti a bélműködés helyreállítását, és újra egyensúlyba hozza, szabályozza azt. Bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma) diétás ellátására szolgáló speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk vény nélkül kapható és hosszú távon is fogyasztható.

Keresd a gyógyszertárakban! Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon. 

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.

Ha úgy érzed, a fentiek mellett más is állhat a probléma hátterében, vagy huzamosabb ideig tartanak esetleg rendszeresen visszatérnek a tünetek, mindenképp konzultálj a gyerekorvosotokkal!