Fedezzük fel együtt a konyhát!

Gyerek
Fedezzük fel együtt a konyhát!
Hogyan vonjuk be a kicsiket a közös sütés, főzés világába? Hogyan tartsuk fenn a kezdeti érdeklődést? Tippek konyhai expedíciókhoz!

A gyerekek számára a konyha egy varázslatos felfedezésre váró világ. Egy olyan terület, ahol a felnőttek magabiztosan tevékenykednek, számukra viszont sok a tiltott terület. Következő tippjeinkkel segítünk, hogy a kezdeti érdeklődés megmaradjon, és aktívan részt vegyenek a konyhai tennivalókban.
 

 1. A konyha a lehetőségekről és ne a tiltásokról szóljon. Legyen olyan fiók, szekrény, amit a kicsik is biztonsággal elérnek, és ahol veszélytelen konyhai holmit találnak, amivel akár játszhatnak is a konyhában! Cserébe vannak felnőtt részei a konyhának, amihez viszont nem nyúlnak, például a sütő, a robotgép.
   
 2. A tiltott területeket is megnézhetik, hogy működnek, de csak felnőtt segítségével, így kevésbé lesznek csábítóak, ha épp nincs ott valaki a közelben.
   
 3. Ha ott vannak körülöttünk, miközben elkészítjük az ételt, meséljünk nekik, mondjuk el, éppen mit csinálunk, milyen alapanyagokkal dolgozunk.
   
 4. Amit csak lehet, fogjanak meg, tapogassanak, morzsoljanak bátran. Számukra nem csak a kész ennivaló, hanem az alapanyagok textúrája, ezek változása főzés közben, is nagyon érdekes.
   
 5. Kóstoljanak velünk együtt! Nagyon lelkesek lesznek, ha ők is elmondhatják elég sós (finom, kész) már a leves, elég krémes (puha, sima) a burgonyapüré, puha (rágós, jó) már a sült. 
   
 6. Kóstolás előtt mindig együtt hűtsük, fújjuk az ételt, így is tanítva őket, hogy a konyhai készülődés egyik nagy veszélye, hogy forró dolgokhoz nyúlnak, vagy olyat kóstolnak. Így, példával gyakorolva, sokkal figyelmesebbé válnak a konyhai veszélyhelyzetek kapcsán!
   
 7. Legyen a konyhában vagy az onnan nyíló étkezőben kisszék és asztal, ahol ők is dolgozhatnak főzés közben, sok esetben ártalmatlan konyhai eszközökkel, vagy ezek játék megfelelőivel.
   
 8. A kisasztal, kisszék arra is jó, hogy megtanulják, bizonyos konyhai feladatok során nem lehetnek láb alatt, mert rájuk és ránk nézve is veszélyes. Ilyen például a forró tésztavíz leöntése, a forró sütő kinyitása. Ilyenkor lehet az a szabály, hogy le kell ülni, és onnan figyelhetik, ahogy a szülő a gőzölgő, sistergő finomságokkal munkálkodik.