Ezt érdemes tudnod az avokádóról

Étkezés
Avokádó
Szeretnéd kipróbálni a házi avokádó krémet? Vendégeket vársz, és kipróbálnál valami újat? Segítünk, hogyan vásárolj avokádót, és mit kezdj vele.

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak. Magas omega 3- zsírsav tartamánk köszönhetően szív- és érrendszerregyakorolt pozitív hatása említésre méltó.

Az avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú mag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. 

Mikor jó az avokádó?

Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. Ha a “nyomáspróbában nem bízol, jó trükk, ha a tetején levő kis bogyót figyeled. Ha ez a bogyó könnyen lepttintható akkor az avokádó már érett. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett, de akár magában is, ha kinn hagyod a konyhapulton vagy ablakban, csak nehogy elfeledkezz róla!  

Így pucold meg az avokádót

Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kis kanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön, és a villa nem görbül el a pépesítés alatt. 

A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatóshoz, tejturmix, vagy sütemények. Illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. 

Turbó avokádókrém 4 hozzávalóból

Ehhez az egyszerűsített avokádókrémhez nem kell más, csak avokádó (megpucolva, felaprítva), tejföl vagy joghurt, fokhagyma és citromlé. A hozzávalókat keverd össze, ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal, esetleg egy kis chilivel!