Ezért főzzetek közösen a gyerekekkel!

Gyerek
Közös főzés a gyerekkel
Lehet, hogy lassabban készültök el, de remek móka, és még a gyerekek egészségére is jó hatással lehet a közös főzés.

Miért jó, ha közösen főztök?

A gyerekek a közös főzés közben rengeteg ismeretre szert tesznek, ilyenkor találkoznak a család étkezési alapelveivel is. A kamaszkorig tartó években a család a legfontosabb minta egy gyerek életében. A közös konyhai elfoglaltság jó terep, hogy az ételhez, étkezéshez fűződő viszonyunkat megtapasztalják és elsajátítsák gyerekeink.

A szülői minta fontossága

Hosszú távon az így látott példa nagyon sokat számít. Befolyásolja, hogy mennyire lesznek elfogadóak az új ízekkel, új ételekkel, mennyire lesznek nyitottak az egészséges táplálkozásra. Természetesen abban az esetben igaz ez, ha a szülők étkezése is igyekszik a változatos, mértékletes táplálkozás elveit követni!
Ha a gyerekek már kiskoruktól kezdve helyes mintát látnak otthon, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőtt korukban könnyebben elkerüljék a súlyproblémákat. Emellett az olyan, helyes táplálkozással részben elkerülhető krónikus betegségeket is megelőzhetik, mint például a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Tippek közös főzéshez

A közös főzés a szülőkkel segít megszerettetni az egészségesebb alapanyagokat. Azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételek elkészítésében, nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló ételeket, könnyebben megkedvelik a zöldségeket. Így pedig tényleg szórakoztató lesz!
 
1.    Használd a képzeleteted!
Bátoríts a gyerekeket arra, hogy engedjék szabadjára a képzeletüket a konyhában. Adj nekik szabad kezet a süti díszítésben, vagy csináljanak olyan kreatív feladatokat, mint egy gyümölcssaláta szivárvány vagy zöldségállatok elkészítése.  

2.    Fejleszd a mindennapos készségeiket! 
Kiváló lehetőség a közös főzés a fontos mindennapos készségek megtanítására. A hozzávalók kiméréséhez vagy a pizza felszeleteléséhez kapcsolhatod a matematikát, és beszélhetsz például az arányokról és a törtektől. A kézmosás, a munkaterület előkészítése és takarítása pedig jó alkalom, hogy beszélj a higiéniáról és az élelmiszerbiztonságról. Az étel elő- és elkészítése közben pedig beszélgethettek az egészséges táplálkozásról. 

3.    Tervezzétek meg együtt az étkezéseket! 
A menütervezés megmutatja a gyerekeknek milyen fontos a kiegyensúlyozott étrend, miért használsz bizonyos alapanyagokat, miért fontos a szezonális alapanyagok fogyasztása. Ez pedig mind arra ösztönözheti őket, hogy segítsenek kreatívan főzni. 

4.    Ezekbe a feladatokba vond be a gyerekeket! 
A gyerekek a nekik szedett egészséges ételből többet esznek, ha segíthettek elkészíteni. Életkortól függően sok olyan feladat van, amiben segíthetnek. A zöldség- és gyümölcsmosás, reszelés és turmixolás mókás tevékenység a gyerekek számára, de biztosan tetszeni fog nekik a zöldségfasírt golyók formázása is!

Céklából burgert? Igen!

Étkezés
Ha egy zöldségburgert mindenképp ki kell próbálni, akkor ez legyen az! Szerezz be egy pár céklát a piacon, és süss belőle gyönyörű, piros fetás céklafasírtot!
Cékla burger recept


5.    Ételművészet 
Az egészséges étkezés szórakoztató lehet egy kis kreativitással feldobva. Izgalmasabb és csábítóbb lehet a tálalás, ha egy képet vagy egyszerű mintát formáz, vagy a tányér peremét is díszíti. Az állatok és arcok mindig népszerűek, brokkoliból és karfiolból pedig látványos fákat készíthettek. Adhatsz a kezükbe mézeskalács szaggató formát, hogy azzal vágják szív, csillag, emberke formájúra a paprikát és uborkát.