Ez a gombás zabkása a hónap sztárja

Étkezés
Gombás zabkása
A zabkása ugyanis sós változatban is elkészíthető, és nem is gondolnád, mennyire finom!

Kicsit olyan, mintha egy puhára főtt rizottó lenne, csak sokkal egyszerűbb elkészíteni, és persze zabpehelyből készül. Ha rendszeresen fogyasztotok zabkását, valószínűleg már tudod, miért is javasolt a zab rendszeres fogyasztása.

A zab ugyanis magas rosttartalma mellett gazdag vitaminokban és nyomelemekben, egyik legértékesebb tápanyaga pedig a korpájában található (béta-glükán). 3 g béta-glükán napi bevitele csökkentheti a vér koleszterinszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint kockázati tényező. A zab fogyasztása emellett rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van vércukorszintünk egyensúlyban tartására és emésztésünkre is. Ezért javasolt zabot, zapelyhet, zabkorpát vagy ezzel készült ételeket rendszeresen és változatosan fogyasztani.

A reggeli zabkása általában édes- gyümölcsös verzióban készül, ez most egy rendhagyó, sós verzió, amit akár napközben is fogyaszthatsz.

Gombás-rozmaringos zabkása

Gombás-rozmaringos zabkása

2

Hozzávalók

  • 2 ek olaj
  • 1 bögre zabpehely (2dl)
  • 2 bögre víz
  • 1 db MAGGI Gombaleveskocka
  • 4 – 5 db csiperkegomba felszeletelve
  • só, bors, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés

  1. Lábasban forrald fel a vizet, morzsold bele a MAGGI Gombaleveskockát, majd öntsd a vízbe a zabpelyhet és adj hozzá egy csipet rozmaringot.
  2. Alacsony lángon alkalmanként megkevergetve főzd, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz. Ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe. Mielőtt levennéd a tűzről, kóstold meg, és igény szerint fűszerezd.
  3. Míg a zabkása fő, kevés olajon pirítsd meg a felszeletelt gombát, sózd, borsozd, és hintsd meg kevés rozmaringgal.
  4. Ha a zabkása elkészült, halmozd a tetejére a gombát, díszítsd friss petrezselyemmel.

Még izgalmasabb lesz, ha a főzési idő végén keversz a zabkásába valamilyen intenzívebb ízű sajtot. A kecskesajt vagy a kéksajt is jó választás. Felturbózhatod még friss salátával, zöldséggel, vagy akár kevés lenmaggal is.
Ha pedig tovább fokoznád az élvezeteket, készíts mellé „lágy belsejű keménytojást”! Tudod, azt a fajtát, aminek a fehérje már megszilárdult, de a sárgája még puha. Ha még nem próbáltad, a trükk 7 perc főzés forró, de nem lobogó vízben.

Tudtad? MAGGI leveskocka termékeink szárított összetevőkből készülnek, ezzel biztosítjuk a termékek eltarthatóságát, és ennek köszönhetően nincs szükség tartósítószer hozzáadására sem.