Kicsit olyan, mintha egy puhára főtt rizottó lenne, csak sokkal egyszerűbb elkészíteni, és persze zabpehelyből készül. Ha rendszeresen fogyasztotok zabkását, valószínűleg már tudod, miért is javasolt a zab rendszeres fogyasztása.
A zab ugyanis magas rosttartalma mellett gazdag vitaminokban és nyomelemekben, egyik legértékesebb tápanyaga pedig a korpájában található (béta-glükán). 3 g béta-glükán napi bevitele csökkentheti a vér koleszterinszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint kockázati tényező. A zab fogyasztása emellett rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van vércukorszintünk egyensúlyban tartására és emésztésünkre is. Ezért javasolt zabot, zapelyhet, zabkorpát vagy ezzel készült ételeket rendszeresen és változatosan fogyasztani.
A reggeli zabkása általában édes- gyümölcsös verzióban készül, ez most egy rendhagyó, sós verzió, amit akár napközben is fogyaszthatsz.
Gombás-rozmaringos zabkása
Még izgalmasabb lesz, ha a főzési idő végén keversz a zabkásába valamilyen intenzívebb ízű sajtot. A kecskesajt vagy a kéksajt is jó választás. Felturbózhatod még friss salátával, zöldséggel, vagy akár kevés lenmaggal is.
Ha pedig tovább fokoznád az élvezeteket, készíts mellé „lágy belsejű keménytojást”! Tudod, azt a fajtát, aminek a fehérje már megszilárdult, de a sárgája még puha. Ha még nem próbáltad, a trükk 7 perc főzés forró, de nem lobogó vízben.
Tudtad? MAGGI leveskocka termékeink szárított összetevőkből készülnek, ezzel biztosítjuk a termékek eltarthatóságát, és ennek köszönhetően nincs szükség tartósítószer hozzáadására sem.