Érdekességek a lisztekről

Életmód
Lisztek
Durum-, rozs- vagy tönkölyliszt? Jöjjön pár érdekesség a lisztfajtákról és felhasználásukról.
  • A finom búzalisztből kenyeret is lehet készíteni, de inkább péksütemények (vizes zsemle) készítésére tartják  legjobbnak.
  • A rozsliszteket általában nem önmagukban, hanem búzaliszttel keverve használják fel, mivel alacsony a sikértartalmuk, viszont sokkal több ásványi anyagot tartalmaznak.
  • A durumbúza, más néven keménybúza egy nemesített búzafaj, főként az olasz száraztészták alapanyagaként találkozhatsz vele.  Amellett, hogy nem tartalmaz tojást, érdekessége, hogy a tojásos tésztától eltérően elég nehéz túlfőzni, így a durumtésztából készült tésztaétel nagyobb eséllyel lesz megfelelő állagú, azaz „al dente”.
  • A tönkölybúza a középkorban még fontos részét képezte a termesztett gabonaféléknek. A későbbiekben a nagyobb terméshozamú, könnyebben aratható fajták lassan kiszorították.  Manapság reneszánszát éli, kedveltségéért az egyéb búzafajtáknál nagyobb fehérje-, vitamin- és nyomelemtartalma felel. Magas fehérjetartalma miatt a tésztája elég nehéz, galuskákhoz, metéltekhez kitűnő, keverve azonban süteményekhez, kekszekhez is érdemes kipróbálni.