A halfogyasztás elég megosztó, általában valaki vagy szereti a halat, vagy nem. Főleg nálunk, ahol a többség gyerekkorában a halászlével és a rántott ponttyal találkozott, azzal is csak karácsonykor. pedig a rendszeres halfogyasztás az egészséges étrend része.
Sajnos a hazai halfogyasztás számokban is elég szomorú, bár az utóbbi évtizedekben számos halféle került elérhetővé a boltokban és sok jó recept kering a neten, még mindig nagyon hátul kullogunk nemzetek egy főre jutó évi halfogyasztását összegző listákon.
A változatos, egészséges étrendbe beletartozik a rendszeres halfogyasztás is. Ha már gyerekkorban gyakran kerül az asztalra, és nem csak ünnepi családi programokon, könnyebb lesz megszerettetni gyerekeinkkel is.
A szülői példa az étkezési szokások kialakításánál is nagyon fontos szerepet játszik! Ahhoz, hogy minél gyakrabban kerüljön hal az étrendbe két dolgot tehetsz:
Egyrészt tarts otthon mirelit halat, halkonzervet, hogy bármikor előállhass egy halvacsorával. Ha pedig vásárolni mész, vegyél friss halat is, és készítsd el még aznap.
Másrészt nézz körül a halas receptek háza táján. Van élet a rántott halon és a halrudacskán túl is, bár ez utóbbi a gyerekek nagy kedvence szokott lenni.
- Keresd grillezett, sóban sült vagy mártással készített halas ételek receptjeit.
- Elkészítéskor próbálj ki többféle fűszert, és variálj a körettel is.
- Sok zöldséggel vagy könnyű salátával igazi nyárias finomságokat lehet percek alatt összedobni.
- Készíthetsz halkrémet, mártogatóst is, szendvicsekhez, vendégvárónak kitűnő lesz!