Edzés előtt, edzés után – mikor és mit egyél?

Életmód
Edzés előtt, edzés után – mikor és mit egyél?
Ezekre érdemes figyelned a menü összeállításánál, ha rendszeresen sportolsz.

A megnövekedett fizikai aktivitás általában nagyobb energiaigénnyel is jár, azonban ne feledd, hogy míg a versenysportolóknak gyakran igen speciális diétára van szükségük, a hobbisportolók étrendi szükségletei alapvetően nem térnek el a kevésbé aktív életet élő társaiktól. 

Határozd meg a célt!

Az edzésterv és a megfelelő étrend kialakításához fontos, hogy meghatározd a célt. 

Ha szeretnél egy kis felesleget leadni, akkor a cél, hogy a nap végén az energiamérleged negatív irányba billenjen, vagyis több energiát adj le, mint amennyit bevittél. Ez esetben jó, ha figyelsz, hogy ne jutalmazd magad extra falatokkal, hiszen ezzel máris visszapótlod a gondosan elégetett kalóriákat.

Ha viszont a sportolással a fitten tartás és az egészséged megőrzése a cél, nyugodtan ehetsz egy kicsivel többet, mint akkor, amikor a rendszeres mozgás még nem volt a mindennapjaid része. 

Mennyit együnk?

Akár tervezel edzést a nap folyamán, akár nem, tartsd be a sokszor keveset elvét, hiszen így könnyedén egyenletesen tarthatod az energiaszinted, és a vércukoringadozást – ezzel együtt a hirtelen rádtörő farkaséhséget - is elkerülheted.

A reggeli, ebéd és vacsora legyen tápláló, és ne feledkezz meg a kisétkezésekről sem! Ha tízóraira és uzsonnára is bekapsz pár falatot, elkerülheted a következő főétkezés során a túlevést és az ezzel járó kellemetlen teltségérzetet.

Sose éhezz! Ezzel sokat ártasz az egészségednek, és edzeni sem tudsz hatékonyan, ha nincs hozzá energiád. A megfelelő táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott, mértékletes étkezés, és a megfelelő alapanyagokból összeállított étrend.

A különféle tápanyagokat szervezetünk eltérő gyorsasággal tudja feldolgozni. Míg a többségében szénhidrátot tartalmazó ételek emésztése – a rosttartalomtól függően - viszonylag gyorsan zajlik, addig a fehérjékedús ételeké elhúzódóbb, a legtöbb időt pedig a zsírok feldolgozása igényli. Jelentősen megnövelheti a teltségérzetet az élelmi rostok fogyasztása is.

Mit egyél edzés előtt?

Az utolsó étkezést edzés előtt kb. 1-1,5 órával fejezd be. Általánosságban érdemes a könnyen emészthető, szénhidrátban gazdagabb ételeket választani ilyenkor, hiszen ez fog energiát adni a „fizikai munkához”. Az edzést megelőző órákban kerüld a kiadós, zsíros ételeket ezek elnehezítik szervezetet. 

Reggeli edzés előtt egy gabonapehely-szelet vagy gabonapehely zsírszegény tejjel, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy banán vagy alma tökéletes választás. 

Ha délután sportolsz, helyezd a hangsúlyt az összetettebb reggelire és tízóraira, hogy szervezetednek kellő ideje maradjon az emésztésre. Az ebéd és az uzsonna ne legyen túl megterhelő vagy túl nagy adag, mellőzd a túl fűszeres, zsíros, sós, nehéz, puffasztó ételeket. 

Ne kezdj neki az edzésnek üres gyomorral, az olyan, mintha benzin nélkül akarnál indulni egy autóversenyen. Ha sport előtt 1 órával megeszel egy Nestlé Fitness müzliszeletet, vagy egy tál Nestlé Fitness gabonapelyhet natúr joghurttal, biztosítod szervezeted számára a mozgáshoz szükséges energiát.

Edzés után: regenerálódás

Az edzés utáni minőségi táplálkozás fontos, hogy izmaink megfelelően regenerálódhassanak. Az edzést követő 30-60 perces időszakban a test készen áll arra, hogy az egyes tápanyagokat sokkal gyorsabban és alaposabban építse be és használja fel. Amennyiben nagyon intenzíven mozogtál, fontos lehet az elveszett elektrolitok, ásványi anyagok, és folyadék pótlása, illetve a szénhidrátraktárak (izmok, máj) feltöltése. A fehérje pótlás nem csak az izmok fejlesztése, hanem azok regenerációja miatt is fontos, míg a szénhidrát pótlás a kiürült energiaraktárak újratöltése miatt javasolt.


Ebben a szakaszban érdemes gyorsan felszívódó, kiváló minőségű, könnyen emészthető táplálékot venned magadhoz. Közvetlenül edzés után lehet, hogy még nem esik jól az étkezés, ilyenkor is egyél legalább pár falat gyümölcsöt, egy könnyű szendvicset, egy pohár joghurtot, vagy igyál egy pohár kakaót vagy gyümölcsturmixot. 

Víz, víz, víz, mozgás előtt, után!

Vedd komolyan szervezeted hidratáltságát! Ez nem csak azt jelenti, hogy elegendő, ha magaddal viszel egy palack vizet az edzésre, hanem, hogy egész nap fogyassz elegendő mennyiségű - 1,5 - 2 liter, sportolás esetén ennél több - folyadékot, hiszen a sportolás közben az edzés intenzitásától függően sok folyadékot veszíthetsz.

A megfelelő mennyiségű folyadék elengedhetetlenül fontos szervezetünk megfelelő működéséhez.  Sportolás után akár még 1-2 órával is intenzívebben párologtathatunk, érdemes ez idő alatt is nagyobb figyelmet szentelni a folyadékbevitelre.

Nagyon intenzív, egy-másfél óra hosszat meghaladó fizikai teljesítmény mellett sportital fogyasztása is indokolt lehet, amely a folyadék mellett energia, és az ásványi anyagok gyors pótlására is szolgál.