Desszert gyümölcsből - Barackos morzsasüti

Étkezés
barackos morzsasüti
Itt a barack szezon, jöjjön hát egy olyan recept, amit nem lehet elrontani az íze pedig csodás.

Igazából ez a süti nálunk a villámreceptek közé került, mert előkészítése tényleg kb. 8 perc. Aztán a sütőben kell neki jó pár perc, míg megsül, azt viszont már nem kell végig asszisztálnod.
Az eredeti verzió egy kicsit hosszabb ideig tart, van, viszont egy trükk, amivel a felére csökkentheted a sütési időt!

A morzsasütit ehetitek melegen-frissen a sütőből- és hidegen egyaránt. Attól függően, hogy épp milyen gyümölcsnek van szezonja, változtathatod az ízesítést, sőt! Akár többféle gyümölcsöt is tehetsz bele egyszerre. Ha nincs otthon friss gyümölcs, fagyasztott gyümölccsel is működik. Nyáron egy gombóc fagyi nagyon jót tesz neki, hűvösebb időben egy finom citromos-joghurtos öntettel tudod feldobni.

Még egy gondolat az ízesítésről: a gyümölcsök variálása mellett akár a fűszerezéssel is kísérletezhetsz. Fahéj, vanília, csillagánizs, kardamom vagy akár bazsalikom és citromfű is kerülhet bele attól függően, hogy milyen gyümölccsel készíted.

Barackos-fahéjas morzsasüti

Barackos-fahéjas morzsasüti

6

Hozzávalók

  • 35 dkg barack
  • 1 citrom leve
  • 12 dkg hideg vaj (+kevés a tepsi kikenéséhez)
  • 7 dkg liszt
  • 8 dkg zabliszt (vagy darált zabpehely)
  • 8 dkg cukor (lehet méz is) + 2 ek cukor a gyümölcsre
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 kk fahéj

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 
  2. Vajazz ki egy tepsit vagy hőálló tálat.
  3. A gyümölcsöket darabold fel, szórd meg 2 ek cukorral, öntsd rá a citromlevet, és keverd össze a keményítővel. Szórd a tál aljára.
  4. A lisztet keverd össze a cukorral, és morzsold össze a lereszelt, vagy felkockázott hideg vajjal. Az így keletkezett tésztamorzsát szórd a gyümölcs tetejére.
  5. Addig süsd, amíg a teteje megpirul (kb. 40 perc), és a gyümölcsök sziruposan bugyognak.