Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tuti tippek Halloween receptekhez

Ezeket a finomságokat készítsétek el a gyerekekkel együtt!

Főzzön együtt a család!

A közös főzés jó móka, és nagyon hasznos is. Nézd meg cikkünkben, hogy lesz mindenki számára élvezetes a családi főzés, és less el pár receptet is!

A gyerekek imádják azt csinálni, amit a szülők. Így számukra még a porszívó tologatása is jópofa tud lenni smiley Nincs ez másképp a konyhai teendők terén sem. Biztos nálatok is előfordul, hogy a gyerekek körülötted sertepertélnek, míg te főzőcskézel. Egy rohanósabb napon sokszor nem fér bele az időbe, hogy tanítgasd őket vagy kivárd, míg elvégeznek egy konyhai feladatot, főleg, hogy nagy eséllyel óriási rumli marad utána. Ha azonban van egy kicsivel több időtök, vond be őket a főzésbe!

Miért jó, ha a gyerekek is kivehetik a részüket a konyhai munkából? Amellett, hogy rengeteg alapanyaggal, technikával itt ismerkednek meg, ilyenkor tudják a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait is elsajátítani. Arról már nem is beszélve, hogy ha nem engeded őket bizonyos feladatokat elvégezni kisebb korukban, nehezebb lesz rávenni őket, mikor megnőnek. 

 

De mi az, amit biztonsággal rájuk bízhatsz? Ez életkor- és egyénfüggő is. Te ismered, te tudod, hogy milyen ügyes, figyelmes, türelmes. Ehhez igazítsd a feladatokat is. És akármennyire önálló, mindig tartsd rajta a szemed, mert a konyha sokszor veszélyes üzem!

Óvodás korú gyerekek szívesen matatnak, tapogatnak, kóstolnak, gyúrnak. Velük ismertesd meg a textúrákat, mutasd meg nekik, miért kell óvatosan bánni bizonyos dolgokkal. Ezt nyugodtan szemléltetheted is. Ejts egy tojást az edénybe, hogy lássa, milyen, ha kiejti a kezéből és összetörik. 
Engedd, hogy cukrot keverjen a tésztába, megsózza a levest vagy gyúrja a tésztát. 

Készítsetek olyan sütiket, amikhez csak az alapanyagokat kell kimérni és összekeverni. Tökéletes ehhez ez a 10 perc alatt sütés nélkül elkészíthető kakaós édesség. Ez gyerekekkel természetesen több időt vesz igénybe.

A kisiskolások nagyon lelkesek tudnak lenni a konyhában! Velük már beszélgethetsz az alapanyagokról. Arról, mit miért használsz egy recepthez, milyen sokoldalúan lehet elkészíteni, és miért jó, ha ezt fogyasztjátok. Ők már ügyesen bánnak a habverővel, a sodrófával, a pogácsa szaggatóval, kipróbálhatják a legtöbb eszközt. Fontos! Az éles, szúrós késeket, hústűket, robotgépeket még ne bízzátok rájuk!

Miközben főztök, beszélgessetek! Mesélj egészséges étrendről, a környezet védelméről, a tudatos táplálkozásról. Mesélj nekik családi történeteket, érdekességeket a konyhai tennivalókról. Ők már szeretnek annyira önállóan tevékenykedni, hogy zavaró lehet, ha belenyúlsz, kiveszed a kezükből a fakanalat. Hagyd, hadd bontogassa a szárnyait, és mindig bíztasd, dicsérd meg, a sikerélmény elengedhetetlen. Akár már a tervezésbe is bevonhatod, és előre megállapodhattok, mi az, amit ő csinál majd.

Élmény lesz velük megsütni ezt a roppant egyszerű és csuda finom pogácsát, de a pizza tekercs elkészítésébe is nyugodtan bevonhatod őket. Házi müzliszeletet sütnél? Hívd a gyerekeket is! Ja, és ezt a fantasztikus mákgolyót szinte egyedül is el tudják készíteni. Szinte.

Nagyobbak a gyerekek?

Ők már tényleg nagyon önállóak, úgyhogy valószínűleg akkor állnak be a konyhába, ha éppen olyan kedvük van smiley  Náluk végképp fontos a motiváció, a dicséret, és a legnagyobb önállóság biztosítása. Manapság, amikor szuper recepteket találni a neten, működhet az is, ha ő választja ki, mi tetszik neki, és azt készítitek el, az ő vezénylésével. Ő a séf, te a kukta. Gondoltad volna ezt pár évvel ezelőtt?

 

Jól jönne pár gyerekekkel közösen elkészíthető recept? Ezeket mindenképp próbáld ki!
Elronthatatlan túrós pogácsa recept
Fantasztikus mákgolyó recept